fbpx
Menu
Jezelf zijn

Mijn self care weekend: een musthave voor moeders

Heel graag wil ik bepaalde dingen doen voor mijzelf. Met het doel om mezelf te ontwikkelen, mezelf beter te leren kennen en mijn kennis en inzicht te vergroten. Heel eerlijk gezegd wordt ik zo opgeslokt door het dagelijks leven, dat het half uurtje hier en 20 minuten daar een paar dagen later geen zoden aan de dijk zet. Onder de douche kreeg ik een briljante ingeving (daar floepen altijd de beste ideeën naar boven): een self care weekend!

Self care? Waarom niet?

Degene die mij al wat langer volgen zien hier en daar wat ‘zoekende’ berichten voorbij komen. Eerder ging ik bijvoorbeeld een traject in met een personal coach én ik ging een challenge aan voor meer rust in mijn hoofd door middel van meditatie en het verdiepen in mindfulness. Laten we het erop houden dat ik nog veel te leren heb… Er zijn zoveel onderwerpen die met zelfontwikkeling te maken die ik interessant vind, maar het lukt mij in de hectiek van de dag niet om hier voldoende tijd aan te besteden, zodat ik mij hier echt in kan verdiepen.

in de natuurShutterstock – Vlad Teodor

Je bent het waard

Eerst voelde het wat raar. Alsof ik mij schuldig voelde om tijd voor mezelf te vragen. Alsof ik dat niet waard ben. Dat komt natuurlijk vanuit het diepe, vrouwelijke ‘zorgen’ voor anderen en hierdoor jezelf aan de kant te schuiven. Dat is natuurlijk een belachelijk en ouderwets beeld, want ja, ook ik ben het waard om tijd aan mezelf te besteden én om mezelf te ontwikkelen. Juist als de dagen voorbij vliegen met ‘moeten’, gezin, partner, werk etc. en hoe leuk dat ook is, als ik aan het einde van de dag terugkijk naar de tijd die ik effectief aan mezelf heb besteed, hoeveel is dat dan? Hoeveel tijd heb jij op een dag echt puur en alleen voor jezelf? Daar ben ik weleens benieuwd naar en ik denk dat je schrikt van de uitkomst.

meditatieShutterstock – sun ok

Self care weekend: het plan

Yay, daar was dan het briljante plan onder de douche! Waarom ga ik er niet een paar dagen tussenuit? Alleen? Op een plek waar ik kan doen waar ik zin in heb? Deze tijd wil ik niet besteden aan een serie kijken die ik een week later weer vergeten ben, maar om mij echt even goed te verdiepen in een aantal zaken, zonder onderbroken te worden. Het idee gaf mij al een enorme boost!

De locatie

Tja, ideaal gezien doe je zo’n weekend natuurlijk midden in de natuur… Ware het niet dat ik een enorme bangepoeperd ben. Van een afgelegen huisje in het bos krijg ik de kriebels, vooral in het donker, en dan ga ik mezelf helemaal gek zitten maken. Dat lijkt mij niet de juiste insteek van het weekend! Daarom zit ik te kijken naar een fijn hotel (er zijn zat hotels met toffe aanbiedingen, waardoor je kosten bespaard die je weer aan bijvoorbeeld goede boeken kunt uitgeven). Een knusse bed & breakfast is ook een optie. Als het maar een fijne en lichte plek is, met een goede internetverbinding (en dikke gordijnen voor als het donker wordt).

moment voor jezelfShutterstock – fiztek

Self care weekend: het programma

Hoe een self care weekend eruit ziet, is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik wil wel een kijkje geven in wat ik op de planning heb staan en waarbij ik niet kan wachten tot het zover is.

 • Offline
  Offline zijn is natuurlijk niet 100% het geval, want voor het thuisfront wil ik wel bereikbaar zijn, mocht dat nodig zijn. Wel heb ik afgesproken dat er geen contact is als het niet echt noodzakelijk is. Zo kan ik écht even met mezelf zijn en mij goed focussen.
 • Boeken lezen
  Mijn Bol verlanglijstje bevat bijna 100 titels die ik graag wil lezen, dus laat ik mij beperken tot een top 3 (als ik daar al doorheen kom in een paar dagen tijd). Zoals ik al zei, gaat het hier niet over romans, maar boeken op het gebied van zelfontwikkeling en spiritualiteit.
 • Meditatie
  Een tijdje deed ik dit dagelijks, in korte sessies weliswaar, maar ik wil dit keer graag in de ochtend en de avond een wat langere begeleide meditatie volgen. De laptop gaat dus mee hiervoor en ik zoek de locatie ook uit op een goede wifi verbinding.detox sapkuur                                                                                 Shutterstock – Ross Helen
 • Detox sapkuur
  Nu we er toch zijn… Dit wilde ik ook altijd al doen, maar komt er nooit van. Nu kan ik de detox sapkuur mooi uitkiezen en afstemmen op het aantal dagen wat ik daar heb. Even een boost voor het lichaam én geest!
 • Yoga les of workshop volgen
  Afhankelijk van de uiteindelijke locatie, wil ik daar in de buurt kijken of er iets interessants te volgen is waaraan ik kan meedoen.

 • Plan de campagne
  Naar aanleiding van mijn ervaring dit weekend wil ik een plannetje maken hoe ik meer self care in mijn dagelijks leven kan toepassen. Dit kunnen zaken zijn als veranderingen in voeding, het volgen van yoga sessies of standaard een aantal lees avonden inlassen.

yogaShutterstock – Sfio Cracho

Self care: ook iets voor jou?

Wie van jullie lijkt het een heerlijk idee om eens even echt de tijd voor zichzelf te nemen en alleen maar te focussen op de zaken die jij belangrijk vind? Of je nu gaat schilderen, je plan voor een eigen bedrijf gaat uitwerken, je wilt verdiepen in een carrièreswitch of gewoon even niets wilt doen, je vult het in hoe jij dat wilt! Je bent het waard en zeker als moeder weet ik dat je jezelf snel wegcijfert. Hoe heerlijk kan het dan zijn? Als het mij goed bevalt komt er zeker een vervolg!

Header afbeelding – Shutterstock – KatrinKat