fbpx
Menu
Jezelf zijn

Challenge review: Is het rust vinden gelukt?

Jeetje, wat gaat een week snel zeg! Dat is natuurlijk eigenlijk altijd het geval. Alleen in de week dat ik de challenge deed, voelde het aan het einde van de week alsof ik net begonnen was. Benieuwd hoe ik het ervaren heb? Of het rust vinden gelukt is? Lees dan gerust even verder!

De Challenge

Misschien moet ik even beginnen bij het begin. Mijn hoofd draait non-stop overuren en ik voel mij vaak onrustig. ik leg de lat regelmatig te hoog en er schieten zo vaak dingen door mijn hoofd die ‘nog’ gedaan moeten worden, dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Ik voel mij dan compleet overspoeld en in plaats van een momentje rust pakken, dender ik door om op deze manier zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Dit werkt natuurlijk niet en hierdoor wordt mijn gespannen gevoel alleen maar erger. Ik denk dat dit voor veel moeders herkenbaar is dat we hierdoor de neiging hebben onszelf snel op de laatste plaats te zetten.

Uit onderzoek van Menzis onder ruim 1000 ouders is gebleken dat meer dan een kwart (26%) van de moeders yoga of meditatie zou willen doen om meer balans in hun leven te brengen. En daar ben ik er zeker één van. Daarom ging ik aan de slag! Mijn doel van de uitdaging die Menzis mij gaf was gelijk duidelijk: rust nemen en mij verdiepen in meditatie en mindfulness, zodat ik meer rust krijg in mijn hoofd. Een week lang nam ik een heel uur voor mezelf om hiermee aan de slag te gaan. Of dit gelukt is?

Een uur voor mijzelf

Een uur voor mijzelf was eigenlijk al een uitdaging op zich. De eerste drie dagen van de week ben ik overdag aan het werk en op de andere dagen ben ik met Otis. Pas wanneer de kleine directeur in bed ligt heb ik ruimte om een uurtje voor mezelf te nemen en dan voel je ook meteen hoe moe je bent. Hoe zijn jullie met films kijken? Ik ben er zo één die overal het eerste kwartier van ziet, omdat ik dan in slaap donder. De realiteit leert dat een boek lezen op sommige dagen hetzelfde effect heeft als een film kijken! Als mijn lichaam ontspant denkt het blijkbaar: oké, uitschakelen…3…2…1…….. Er waren dus twee dagen dat ik tussen het lezen door continu weg sukkelde en daarom uiteindelijk mijn challenge onderbrak om naar bed te gaan, hoe interessant mijn boek ook was. Om die reden heb ik mijn challenge wat langer door laten lopen.

Het boek lezen over mindfulness

Ik startte in het boek van Thich Nhat Hahn – Minfulness voor een gelukkig leven. Thich Nhat Hahn is een zenmeester, spiritueel leraar en boeddhistische monnik uit Vietnam, die al op zijn 16e het klooster inging. Hij bracht het Boeddhisme naar het Westen en startte zijn eigen klooster en meditatiecentrum startte in Zuid-Frankrijk (Plum Village). Zijn quotes zijn erg inspirerend, al is het boek iets te langdradig en veel van hetzelfde voor deze nuchtere Nelly. Halverwege ben ik overgestapt naar het boek Mindfulness, in de maalstroom van je leven van Edel Maex. Dit leest super gemakkelijk weg en hier haalde ik persoonlijk meer uit. Het is natuurlijk maar net waar jouw voorkeur ligt.

Enkele goede punten die ik uit het boek heb gehaald:

  • ‘Niemand heeft ooit piano leren spelen door er een boek over te lezen’ > Ook gewoon doen dus!
  • Stress, spanningen en obstakels zijn onvermijdelijk in je leven. Er komen soms dingen op je af waar je geen invloed op hebt en jouw lichaam reageert hierop met gevoelens als spanning en stress. Het enige waar we invloed op hebben is de manier waarop we hiermee omgaan.
  • Wees mild voor jezelf, zonder te veroordelen en druk op te leggen. Het is oké als iets niet in één keer lukt. Je probeert het tenminste! Laat het gaan en probeer het de volgende keer weer opnieuw. Uiteindelijk zul je altijd stappen vooruit maken, als je maar doorzet.
  • Ieder moment is nieuw en komt nooit meer terug. Iets nieuws beginnen is daarom een bijzonder moment. Het is nooit te laat om met iets te starten of weer op te pakken.
  • De kern van meditatie is aandacht. Een vrije, open, milde, niet veroordelende aandacht om aanwezig te kunnen zijn in het hier en nu.

Rust vinden op onrustige momenten

Voor mij was het erg moeilijk om op momenten dat ik mij gespannen of onrustig voelde, om juist dan een moment voor mezelf te nemen om bijvoorbeeld te gaan mediteren. Mijn normale reactie bij gespannenheid zou zijn om als een idioot aan de slag te gaan om maar zaken van mijn ’to-do’ lijstje weg te werken, in de hoop dat ik hier rustiger van zou worden. Dat is natuurlijk hilarisch want van dat lijstje gaan dagelijks punten af, maar er komen er ook altijd weer een paar bij. Een beetje zoals je wasmand, a never ending story. Daarom moest ik juist van mezelf een momentje nemen als ik het even niet trok, zodat ik dan echt met die gevoelens aan de slag ging. Ik gaf niet toe aan de drang om te gaan rennen en vliegen en dat was een ontzettende uitdaging!

Meditatie

Naast de momenten voor mezelf waarin ik me verdiepte in mindfulness, gebruikte ik deze momenten van rust ook om een poging te doen tot meditatie. De basis lijkt heel erg simpel, maar het is alles behalve simpel. Zit in een open houding en focus op je ademhaling. Laat alle gedachten en gevoelens er zijn, maar blijf je focussen op je ademhaling. Dwaal niet af en blijf in het huidige moment. Dit alles zonder te oordelen en het er gewoon te laten zijn. We hebben de neiging om het prettige vast te houden en het onprettige weg te stoppen, dus mediteren gaat hier lekker tegenin. Discipline is hierbij echt nodig.  Meditatie kan na verloop van tijd zelfs helend werken! Volgens het boek uiteraard… Zelf ben ik nog niet zover en heb ik nog aardig wat vlieguren nodig, maar het begin is er!

Hoe nu verder?

Wat nu? De challenge is voorbij en ik vond het super interessant én ook confronterend. Je voelt bepaalde gevoelens die je helemaal niet wilt hebben en je hebt deze totaal niet onder controle. Toch moet ik hiermee leren dealen voor mezelf, voor mijn gezin en voor de toekomst. Door meer momenten voor mezelf te pakken, kan ik leren om meer rust ik in mijn hoofd te krijgen. Door verder te gaan met lezen over meditatie en boeddhisme ontwikkel ik mezelf en kom ik tot nieuwe inzichten. Meditatie kan mij hierbij helpen en ik wil hier zeker mee doorgaan.

Het was een leerzame challenge en ik vond het een uitdaging om echt ergens mee aan de slag te gaan. Ik kan het iedereen aanraden om op deze manier ook iets nieuws te proberen, wat je altijd al graag wilde. Het werkt verfrissend, motiverend én je steekt er altijd wat van op!

SamenGezond

Volgens Menzis is proberen de eerste belangrijke stap naar verandering en altijd positief. Het gaat er volgens Menzis hierbij niet om of je poging meteen lukt (zoals Edel Maex ook zei; ‘het is oké als het niet in één keer lukt) maar dat je poging staat! Om iedereen een handje te helpen stimuleert Menzis via hun platform SamenGezond om mensen op een leuke manier aan hun gezondheid en leefstijl te laten werken. Door middel van online cursussen, een app, inspirerende blogs en goede tips, bieden ze je zo het steuntje in de rug. Het maken van gezonde keuzes is natuurlijk ten eerste goed voor jezelf, maar werkt ook door naar je gezin en directe omgeving! Wat zou jij graag eens proberen?