fbpx
Menu
Jezelf zijn

12 Rituelen voor de 12 Heilige nachten (25 Dec t/m 6 Jan)

Wat zijn de 12 heilige nachten?

De 12 heilige nachten zijn al eeuwenlang een periode van bezinning en reflectie vanuit de natuurvolkeren. Deze 12 nachten starten op 25 december, Eerste Kerstdag,  en eindigen op 6 januari, met Drie Koningen en worden ook wel ‘de tijd tussen de tijd’ genoemd. Dit stamt af van het verschil in jaartelling. 

Een zonnejaar, rondje om de zon duurt 365 dagen. Daar komt onze huidige kalendertelling vandaan met 12 maanden. Oorspronkelijk leefden we niet volgens 12 maanden maar volgens 12 manen, de aantal keren volle maan binnen een jaar. Een cyclus van volle maan naar de volgende duurt 29,5 dag, waarbij je bij 12 manen uitkomt op 354 dagen. Het verschil tussen 12 manen en 12 maanden is 12 nachten aan het einde van het jaar: de 12 heilige nachten, oftewel de tijd tussen de tijd. De tijd van bezinning en naar binnen keren. Van loslaten en intenties zetten. Van donker naar licht bewegen. Sterke verbondenheid met de kosmos.

rituelen vuur avond

Rituelen voor de 12 heilige nachten

Waarom zou je iedere dag een ritueel doen tijdens deze periode, vraag je je misschien af? Deze tijd is erg bijzonder en het is mooi én leerzaam om hierbij stil te staan. Door je in deze periode bezig te houden met loslaten van hetgene wat jouw niet meer dient en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar, sluit je dit bewust af. Je beweegt letterlijk van het donker naar het licht, van het oude naar het nieuwe. De 12 rituelen die ik heb opgesteld, voor iedere ‘nacht’ één(na zonsondergang), kun je natuurlijk ook buiten deze periode doen. Echter zijn ze voor deze 12 heilige nachten erg toepasselijk en symbolisch! Veel plezier!

Nacht 1 | 25 December : Dromen


Leg een notitieboekje naast je bed deze 12 nachten, want in deze periode wordt er gezegd dat je helder zult dromen. Ook is er een link tussen deze 12 nachten en de 12 maanden van het komende jaar. Iedere nacht staat symbool voor de betreffende maand van het komende jaar. De droom van de eerste nacht staat zo symbool voor januari, de tweede nacht voor februari enz. Erg interessant om bij te houden deze 12 nachten en in het komende jaar steeds aan het einde van de maand even je notities erbij te pakken!

tarot 12 heilige nachten

Nacht 2 | 26 December : Tarot


Naast dagelijks je dromen te noteren kun je ook iedere dag een kaart trekken. Iedere dag kun je symbool laten staan voor de bijbehorende maand van het jaar wat eraan komt, maar je kunt ook gewoon één dag een tarot legging doen. Bij de legging die ik altijd gebruik en die erg simpel is trek je drie kaarten (op gevoel). De kaarten kun je trekken met een bepaalde vraag of situatie in gedachten (maar dit hoeft niet per se). Als je een vraag of gedachte erbij hebt, dan is het ‘lezen’ van de kaarten vaak wel duidelijker.

Leg de drie kaarten op volgorde van trekking van links naar rechts voor je op tafel. De linker kaart staat voor het verleden. De middelste kaart voor het heden en de rechter kaart voor de toekomst. Let er ook op of je de kaarten ondersteboven hebt getrokken, want dit is cruciaal voor de betekenis. Bij alle kaartendecks zit een boekje met uitleg, of je kunt ook altijd online de betekenissen van je kaarten vinden. Ik ben nogal van de classics en gebruik hiervoor de Rider Waite Tarot deck.

@Everydaymommyday heeft voor deze 12 nachten bij iedere nacht een thema aan de tarot legging gehangen, mocht je dat interessant vinden.

Nacht 3 | 27 December : Dankbaarheid


Dankbaarheid heeft een hoge vibratie en is een gevoel wat je eigenlijk dagelijks wil beoefenen. Aan het einde van de dag kun je een lijstje maken met 3 dingen waar je dankbaar voor bent die dag, maar in dit ritueel kun je het wat breder aanpakken door wat dieper in te gaan op het afgelopen jaar.

  • Waar ben jij dankbaar voor wat het afgelopen jaar je heeft gebracht?
  • Welke mensen hebben jou gesteund?
  • Van welke situaties heb je geleerd?
  • Welke inzichten heb je gekregen?
  • Waardoor heb jij jezelf kunnen ontwikkelen in het afgelopen jaar?

Maak hier een lijstje van en bewaar het goed. Een mooi ritueel om jaarlijks terug te laten komen en ook de voorgaande jaren erbij te pakken.

wierook energetisch reinigen

Nacht 4 | 28 December : Schoonmaak


Plaatsmaken voor het nieuwe kun je erg letterlijk nemen, door een grote schoonmaak te houden, kast uit te zoeken en spullen weg te doen naar de kringloop of door te geven. Je creëert nieuwe ruimte en dat gebeurt dan ook in je hoofd. Ik vind het achteraf vaak heerlijk maar kijk er nooit zo naar uit om alles uit te zoeken (zo eerlijk is ze), dus je kunt het ook energetisch bekijken! Dagelijks reinig ik het huis, soms zelfs meerdere malen per dag, door wat wierook of Palo Santo te branden. Het lost negatieve energie op en heeft een rustgevend effect. Ik vind het heerlijk ruiken en wordt er ook echt rustig van. Mijn favoriete wierook geur is Dragon’s Blood van het merk Satya.

Nacht 5 | 29 December : Loslaten


Een ritueel wat ik ook regelmatig gebruik tijdens volle maan is er één die je ook perfect tijdens deze periode van de 12 heilige nachten kunt toepassen. Ga er even rustig voor zitten, pak een stuk papier, een pen, keramiek schaaltje en een aansteker. Haal een aantal keer diep adem en sta eens stil bij de zaken die je los wilt laten. Eigenschappen of situaties die jou niet meer dienen, je niet verder helpen en je zelfs in de weg staan om te groeien. Schrijf deze eigenschappen of situaties in kernwoorden op afzonderlijke briefjes. Per briefje steek je deze aan met het vuur en laat je het briefje opbranden in het schaaltje. Vuur is een krachtig element om los te laten en wordt al sinds mensenheugenis op deze wijze gebruikt. Symbolisch loslaten wat niet meer dient is een mooi ritueel.

Nacht 6 | 30 December : Back to basic


Een moment alleen is fijn om even terug bij jezelf te komen en je gedachten te laten gaan waar ze heen moeten gaan, maar nog beter is het om alleen een goede wandeling te gaan maken in het bos, op het strand of in de duinen. Alleen, zonder gezelschap, kom je even echt aan jezelf toe. In de natuur kom je tot rust, de buitenlucht doet je goed en je kunt eens goed nadenken over de afgelopen periode en het nieuwe jaar wat voor de deur staat. In een staat van rust en stilte krijg je vaak de beste inzichten of ideeën, dus maak hier eens de tijd voor. Nu kun je dit natuurlijk ook overdag doen, of aan het einde van de middag als de zon bijna onder gaat. ‘S Avonds in het donker in het bos vind ik doodeng eerlijk gezegd.

Nacht 7 | 31 December : Schrijf een brief aan jezelf


Ga er eens voor zitten en schrijf eens een brief aan jezelf, waarin je de lessen opsomt die je in het afgelopen jaar geleerd hebt. Een brief aan jezelf schrijven dwingt je om te focussen en in het moment te blijven, schrijven heeft een helende werking en geeft je vaak ook andere en nieuwe perspectieven. Ook van de lastige situaties van het afgelopen jaar heb je kunnen leren, dus denk er eens goed over na en maak een mooie brief aan jezelf om het jaar positief af te sluiten. Dit is een mooi voorbeeld van een ritueel wat erg sterk is om jaarlijks terug te laten komen en de voorgaande jaren erbij te pakken om eens een goed overzicht te krijgen. Een perfect ritueel voor de laatste dag van het kalenderjaar!

Nacht 8 | 1 Januari : Intenties zetten

Een fris begin, nieuw jaar en een nieuwe lege bladzijde uit jouw boek. Hoe wil je dat dit jaar eruit zal komen te zien voor jou? Heb je bepaalde doelen die je graag zou willen bereiken? Een bepaalde cursus die je graag zou willen doen, een persoonlijke groei die je door zou willen maken, een andere baan of voor jezelf beginnen, nieuw huis of nieuwe liefde? Alles mag en kan, want het is jouw intentie voor het nieuwe jaar. Als je je intenties genoteerd hebt kun je hier ook scenario’s bij schrijven. Hoe ziet je leven eruit als je dit gehaald hebt? Maak het zo realistisch mogelijk om je intentie kracht bij te zetten. Dit is de basis van manifesteren, wat ik leerde in een intentions cursus van @Cosmiclife.

Nacht 9 | 2 Januari : Overgave


Geef je intenties over aan het universum en vertrouw erop dat ze uitkomen. Hoe je dit symbolisch kunt doen is je intenties kort opschrijven en ze aan een wensballon te knopen. Laat deze wensballon op, op een open plek, waar geen bedrijven of woningen in de buurt zijn, bijvoorbeeld het strand, steek hem aan en laat hem op. Je stuurt ze letterlijk het universum in en geeft je over aan de wind en natuurkrachten.

meditatie oh yeah baby blog

Nacht 10 | 3 Januari : Meditatie intenties


Je intenties kun je kracht bijzetten door dagelijks te mediteren met deze in gedachten. Hoe vaker je je intenties en scenario’s in je hoofd herhaald als je in een diepe staat van rust zit, hoe sterker ze worden. Herhaling maakt nieuwe neurologische paden aan in je hersenen, waardoor je hersenen geloven dat de scenario’s die je dagelijks door je hoofd laat gaan al zijn uitgekomen. Dan komt de rest vanzelf. Wil je meer weten over manifesteren, dan kan ik je aanraden om @Cosmiclife te gaan volgen en haar intentions course te doen of meditaties aan te schaffen.

Nacht 11 | 4 Januari : Affirmaties


Zet je intenties extra kracht bij door dagelijks bijbehorende affirmaties te herhalen. Deze stel je met gemak zelf op. Een affirmatie is een korte en positieve zin waar jij je hersenen mee traint om op pad te gaan naar de door jou gewenste uitkomst. De zin moet aan een paar eisen voldoen: 1. Altijd in de -ik vorm. 2. Korte en krachtige zin. 3. Positief. 4. Zeg ze meerdere malen per dag hardop op en voel en geloof dat ze waar zijn. Enkele voorbeelden zijn: Ik ben zelfverzekerd. Ik neem het roer in handen. Ik zorg goed voor mezelf. Ik zoek naar oplossingen.

Nacht 12 | 5 Januari : Visionboard


Maak je intenties visueel door een mooie collage te maken met steekwoorden die bij jouw intenties horen, visuals die jouw doelen weergeven en in een sfeer waar jij kracht uithaalt. Hang het op een zichtbare plek, zodat je er dagelijks of meerdere keren per dag naar kunt kijken. Deze beelden kun je oproepen tijdens jouw meditaties om goed het gevoel op te roepen waar je naartoe wilt op het gebied van groei en ontwikkeling.

Na deze nacht is het 6 Januari en zijn de 12 Heilige Nachten ten einde. Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd hoe je deze periode van de 12 heilige nachten hebt ervaren. Zelf ga ik ook voor het eerste op deze dagen deze rituelen uitvoeren, dus ik kijk er ontzettend naar uit! Bij vragen of het willen delen van je ervaring, weet je mij te vinden!

Wil je meer leuks lezen, bijvoorbeeld over mijn Psilohuasca retreat,  challenge om rust te vinden of mijn weekend alleen weg? Lees gerust verder!