fbpx
Menu
Jezelf zijn

5 x waarom tuinieren mindful is

De laatste jaren geniet ik ontzettend van tuinieren. Mooie planten in de tuin zetten, mijn klim druif door het hek rijgen, de eucalyptus snoeien of vijgen oogsten, ik vind het allemaal heerlijk. Zelfs de klusjes als onkruid verwijderen tussen de tegels op het terras doe ik écht met plezier. Zet mij in mijn tuin en ik ga aan de slag en vergeet de tijd. Ik realiseerde mij dat tuinieren mindful is en deel graag mijn inzichten met je.

Genieten in de tuin

Ik ben een ‘buitenmens’ en ben ontzettend blij met mijn tuin. Waar mijn woning niet super groot is, is mijn tuin dat wel. Acht meter breed en achttien meter diep, voorzien van alles wat we willen. Terras met tuinmeubelen, kruidentuin, verschillende fruitsoorten, prachtige klimplanten langs de schutting met bloemen, heerlijk ruikende lavendel en natuurlijk voor de kinderen een zandbak, glijbaan en speelhuisje. Aan de buitentafel kijk ik mijn tuin in en denk ik: ‘genieten’!

relaxen in de tuin

1. Tuinieren is: in het moment zijn

Doordat je écht even met één ding bezig bent, verklein je je focus. Je aandacht gaat uit naar de plant, zijn groei, het onkruid of de vruchten. Even inzoomen op één activiteit, waardoor je niet snel bent afgeleid door dat grote project op werk of andere zorgen. Je bent in het moment en geniet van de kleine verrassingen van het leven. Een vlinder die vlakbij neerkomt om uit te rusten, een bij die nectar vindt in de passiebloem of een eerste trosje aan je druivenrank!

2. Tuinieren is: loslaten

De natuur is de natuur en die heb je niet onder controle. Afgelopen zomer had ik bijvoorbeeld in mijn aardbeienplanten een enorme slakkenplaag! Dat werd voor mij iedere dag slakken vangen met mijn dochter (die ze 2 meter verderop weer vrijliet). Goudsbloem ernaast planten om de slakken met geur te verjagen én stro (met scherpe randjes) tussen de planten leggen om de slakken af te weren. Het hielp allemaal deels. Tweederde van mijn oogst was perfect en één derde was aangetast en kon ik wegdoen. Accepteren en loslaten dus!

mindfulness tuinieren

3. Tuinieren is: geduld hebben

Soms weet je in je tuin even niet zo goed de oplossing. Geduld hebben is dan altijd belangrijk. Zo had ik een viburnum struik geplant en hij bleef maar gekruld blad houden, wat duidt op water tekort. Deze planten lusten wel een slokje, dus ik ben hem dagelijk echt veel teveel water gaan geven, dag in dag uit, in de hoop hem te redden. Wat denk je? Het heeft een aantal weken geduurd, maar hij redde het en staat er nu prachtig bij, zonder gekruld blad!

4. Tuinieren is: terug bij jezelf komen

Je bent buiten, hoort heerlijke geluiden van vogels en het ruizen van de bladeren. Daar wordt je natuurlijk al rustig van. Tuinieren is een mindful bezigheid, want het doet goede dingen voor je hersenen. Hierdoor neemt het stresshormoon cortisol af én het gelukshormoon serotonine neemt toe. Daardoor voelen we ons meer ontspannen en ervaren we positieve emoties. Een moment voor jezelf. Connecten met de natuur is teruggaan naar de basis en terugkomen bij jezelf.

tuinieren is kalmerend

5. Tuinieren is: opnieuw beginnen

Net als bij mindfulness gaat het om steeds weer opnieuw beginnen. Ook al heb je een aantal weken geen meditaties gedaan, ieder moment heb je de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. In de tuin herken je dit zeker terug, bijvoorbeeld in de vorm van onkruid. Je haalt het weg, zodat je planten meer ruimte hebben en beter kunnen groeien. Echter is een paar weken later het onkruid weer terug en kun je overnieuw beginnen. Uiteraard betekent dit niet dat je het daarom maar helemaal niet hoeft te doen. Daar zouden je planten niet blij mee zijn!

Waarom tuinieren mindful is

De voordelen lijken mij duidelijk: tuinieren is een heerlijke vorm van mindful bezig zijn. Doordat je in verbinding bent met de natuur en dus met je jezelf. Even je hoofd leegmaken en de levenslessen zelf ervaren. Je omgeving absorberen en er bijna één mee worden. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en op te laden. Hop, de tuin in!

Benieuwd naar tips voor meer rust van een coach of lezen over mijn selfcare weekend (alleen)? Je vindt het op de blog!