fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Zakgeld voor je kind: hoeveel, leeftijd en de voordelen

Zakgeld… Laatst dacht ik erover na en toen vond ik dat het tijd was voor Otis om hiermee te gaan starten. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik ook zakgeld kreeg als kind en daar heb ik veel van geleerd. Zakgeld voor je kind, hoe pak je dat aan? Ik zocht het voor je uit!

De voordelen van zakgeld voor je kind

Zakgeld is er natuurlijk ervoor om een kind te leren omgaan met geld. Dat betekent voor jou dus ook dat je echt je mond moet houden als ze voor €18 een vreselijk ei willen aanschaffen wat 3 dagen in nasty water ligt en waar dan een baby diertje uitkomt, waar ze echt NOOIT mee gaan spelen. Hoe zonde het ook is, het is hun keuze en ze kunnen alleen door te oefenen leren:

 1. Wat de waarde van geld is.
 2. Kiezen waar je geld aan uitgeeft.
 3. Realiseren dat je met een bedrag een tijd moet overbruggen, totdat er weer nieuw binnenkomt.
 4. Zelfstandig te zijn in hun keuzes. Het is tenslotte hun geld.

zakgeld voor je kindShutterstock – MichaelJayBerlin

Hoeveel zakgeld geef je je kind

Het Nibud deed in 2018 een onderzoek hiernaar en daar zijn de volgende gemiddeldes uitgekomen:

5 jaar     >     €0,50
6 jaar     >     €1,00 tot 1,40
7 jaar     >     €1,00 tot 2,00
8 jaar     >     €1,00 tot 2,00
9 jaar      >    €1,10 tot 2,00
10 jaar    >   €2,00 tot 2,30
11 jaar     >   €2,00 tot 2,30
12 jaar     >   €2,30 tot 3,00
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Het zijn natuurlijk gemiddelden, want die rare afronding zie ik in de realiteit niet snel gebeuren. Eerlijk gezegd vind ik het ook wat weinig. Wat kan een kind van 10 jaar bijvoorbeeld nou met €2,00? Een goed ijsje red je er al niet mee. Otis is nu 6 jaar en ik dacht zelf aan €2,00, maar misschien ben ik wel helemaal koekoek…

Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld?

Omdat kinderen vanaf een jaar of 6 starten met rekenen, is dat ook een richtlijn voor het starten met zakgeld. Zo kunnen ze gelijk mooi kijken (met jou hulp uiteraard), of ze voor iets specifieks willen sparen en hoeveel ze daarvoor nog nodig hebben. Het is natuurlijk nog leuker als ze hiervoor een eigen spaarpot en / of portemonnaie hebben, zodat ze eventueel een deel kunnen sparen en een deel in hun portemonnaie kunnen doen om ‘uit te geven’.

voordelen zakgeld kindShutterstock – Khosro

Tips voor zakgeld geven aan je kind

 1. Contant geld
  Contant geld is tastbaar en dat rommelen met muntjes vinden ze heerlijk! In en uit de knip of spaarpot, kijken hoeveel ze hebben en weer opbergen. Digitaal geld heeft voor een kind veel minder waarde, zeker in de eerste jaren. Voor kinderen is het leuk en leerzaam om steeds verschillende muntjes te krijgen, dus probeer bij het zakgeld voor je kind hierin ook te variëren.
 2. Regelmaat
  Bespreek over het zakgeld voor je kind, op welke dag in de week het kind welk bedrag aan zakgeld krijgt. Zo leert je kind hier rekening mee te houden en kan hij of zij leren om met een budget om te gaan. Als ze op dag één van het zakgeld bijvoorbeeld gelijk alles uitgeven, dan moeten ze wachten tot de week erop.
 3. Afspraken
  Maak samen met je kind bepaalde afspraken over het zakgeld. Dan heb ik het niet alleen over het bedrag en welke dag het gegeven wordt. Misschien wil je dat je kind iedere week een deel van het bedrag spaart en een deel ervan vrij mag besteden. Is het bedrag voor het kind of moeten er hier bijvoorbeeld ook kadootjes voor anderen van gekocht worden? Zo weet het kind wat er van hem of haar verwacht wordt en kan hier rekening mee gehouden worden.
 4. Laat het kind vrij
  Soms zal je kind keuzes voor uitgaven maken, waar jij niet achter staat. Misschien zie jij al aankomen dat je kind ergens spijt van gaat krijgen. Bemoei je vooral niet en laat je kind deze fouten maken. Fouten is een groot woord, het zijn meer leermomenten. Zo is het ook gewoon jammer als je kind een keer niet genoeg heeft om iets te kopen. Het is niet de bedoeling om bij te springen. Op is op of een week wachten om genoeg geld te hebben voor een uitgave, is alleen maar leerzaam!

kind met zakgeld vrijlatenShutterstock – Dmitry Lobanov

Bespaartips

Wil je trouwens zelf geld besparen, dan kun je natuurlijk even een kijkje nemen op verschillende sites waar je bijvoorbeeld verschillende prijzen van energieleveranciers kunt bekijken, basisverzekering vergelijken van je zorgverzekering of bijvoorbeeld kunt besparen door bij een collectief een dienst kunt afnemen. Ik controleer dit regelmatig en tegenwoordig is overstappen vrij gunstig om ieder jaar te doen (mocht je daar de behoefte naar hebben).

Krijgt jouw kind al zakgeld en hoeveel dan? Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie dat aangepakt hebben!

Meer blogs lezen over opvoeding, bijvoorbeeld hoe ik de tv de deur uit deed of dat het universum mij vertelde dat het tijd was voor nog een baby of kinderen en hun suikerlimiet? Je leest het op de blog!

Header visual: Shutterstock – MillaF