fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Je kind een smartphone? Vanaf welke leeftijd?

Soms verbaas ik mij over wat ik zie… Een 3-jarige met een eigen tablet, een 8-jarige met een iPhone, hoezo? Misschien ben ik hier te oud voor, maar vanaf welke leeftijd geef je jouw kind een smartphone?

Oldskool mindset

Soms voel ik mij behoorlijk ouderwets als ik in mijn hoofd een kind van drie met een eigen tablet stiekem afkeur. Het kind kan er niets aan doen, maar waarom zou je zo’n kleintje een tablet geven? Is het op deze leeftijd niet belangrijk om ‘echt’ te spelen? Met blokken, verkleedkleding, een winkeltje of klei en stiften? Of is het juist belangrijk dat ze al vanaf jonge leeftijd sterk aan de huidige technologie wennen en krijgen ze hierdoor juist een voorsprong? Ik weet het niet…

kind een smartphoneShutterstock – UfaBizPhoto

Schermjunkies

Misschien ligt het aan mijn kinderen, maar ik merk bij mijn kroost heel duidelijk dat ik ze juist niet teveel voor de tv moet zetten. Als dit te lang duurt (of als ze te drukke, flitsende en onrustige programma’s kijken), dan krijg ik daar naderhand gedoe mee. De tv mag niet meer uit, ze worden ontzettend druk en luisteren slechter. Akela mama hier houdt de schermtijd in de gaten als een havik een stel baby konijntjes, want anders zit ik met de duracell-pret achteraf.

Kinderen en schermtijd

Wij hebben bewust geen tablet in huis. De laptop is puur voor ons werk (er wordt dus niets anders op gedaan door de kinderen) en de telefoons wordt alleen in een ‘noodgeval’ (lees, bijvoorbeeld lang onderweg in de auto) ingezet met een filmpje. Ze doen er geen spelletjes op, kijken geen Youtube en we hebben al helemaal geen spelcomputer in huis. Zolang ik dit alles kan rekken, doe ik het met liefde, want ik zie om mij heen veel kinderen die aan hun smartphone verlijmd zitten. Het klinkt misschien erg saai als jij hier zelf anders instaat, maar ik wil geen schermjunkies waar ik geen speld tussen kan krijgen.

smartphone voor een kindShutterstock – Dmitry Lobanov

Je kind een smartphone

Ik hoor om mij heen dat kinderen op de lagere school al met een smartphone rondlopen. Hoezo, denk ik dan eerlijk gezegd. Zelf had ik mijn eerste mobiel op mijn 12e. Toen ging ik naar de middelbare school in een andere stad en was het praktisch en voor noodgevallen. Inmiddels zijn we 25 jaar verder (say what) en snap ik echt wel dat kinderen nu jonger met een mobiel rondlopen, maar wat is in hemelsnaam een normale leeftijd? Groep 7 misschien, dan zijn ze 10-11 jaar? Dat is ook een leeftijd dat ze meer vrijgelaten worden, buiten op straat hangen en zelf naar sportclubs of vriendjes gaan. Dan is het natuurlijk wel handig om te laten weten waar je uithangt. Waarschijnlijk krijgt Otis dan een verouderd model, want een iPhone 12 kopen, dat wordt het natuurlijk niet. Het Nibud zegt dat de meeste kinderen boven de 10 jaar een telefoon hebben, dus dat komt wel aardig overeen met mijn idee erover.

Wat vinden jullie? Heeft jouw kind een smartphone en zo ja, op welke leeftijd ben je hiermee gestart? Ik ben heel erg benieuwd!

Meer blogs over telefoons, apps en technologie? Bijvoorbeeld over onze mobiel verslavingen of onmisbare apps voor moeders? Je vindt het op de blog!