fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Kinderen en suiker: waar trek je de grens?

Een snoepje op zijn tijd, dat kan geen kwaad toch? In principe niet nee, maar veel eten en drinken is beter met mate. Ik ben bij Otis iets aan het uittesten qua suikerinname en ging er iets meer over lezen om te zien wat voor impact suiker nu eigenlijk heeft op kinderen. Kinderen en suiker: waar trek je de grens?

Suiker bij ons thuis

Wij zijn hier geen mega snoeperds. We drinken geen koolzuurhoudende frisdranken bijvoorbeeld. Zelf heb ik dat nooit lekker gevonden (dat opgeblazen gevoel in je buik, getver) dus het is ook niet in huis. Otis drinkt dat daarom ook niet en als hij het weleens mag proeven ergens, dan trekt hij een gezicht alsof hij accuzuur heeft geproefd. So far, so good! Ook hebben we niet veel snoepgoed in huis. Wij houden meer van chippies en chocolade. Ook snaaiwerk, maar in ieder geval niet die glibberige kleurstof bommen. Wat wel een dingetje is? IJsjes, waterijsjes om precies te zijn… Zomer of winter, ze blijven favoriet!

kinderen en suiker

De suiker test

Ik heb weleens vaker gedacht dat Otis zijn gedrag op sommige momenten te maken kon hebben met zijn eetpatroon. De laatste weken ben ik dit aan het testen. Hij valt bijvoorbeeld erg moeilijk in slaap. Nu is de regel, na 17:00 geen ijsje of suiker meer. Eerst kwam dat nog weleens voorbij als toetje, maar dit hebben we geschrapt om te kijken of hij hierdoor gemakkelijker in slaap viel. Inderdaad! Er zitten natuurlijk nog steeds uitschieters tussen hier en daar, maar over het algemeen gaat het in slaap vallen makkelijker! Hoera! Een ijsje overdag in de middag mag best, maar ik let nu zeker goed op het tijdstip!

Kinderen en suiker: het effect

We weten allemaal dat suiker ongezond is, maar ik wilde er toch iets meer over weten. Ik kwam meer te weten door een artikel op Mens en Gezondheid. Dat suiker verslavend is, dat wisten we natuurlijk allemaal wel een beetje, maar toen ik las dat tijdens onderzoeken dieren suiker verkozen boven cocaïne, was ik wel lichtelijk in shock. Dat een product als suiker, wat zo verslavend is, eigenlijk overal en nergens in grote hoeveelheden ingestopt mag worden! Belachelijk toch? Of ben ik aan het doordraaien, als ik denk dat dit wordt getolereerd om de zorgsector te spekken? We hebben het namelijk nog niet eens gehad over overgewicht, de kans op diabetes of het effect op het gebit.

kinderen en suiker

Waar trek je de grens?

Ook stond er in het artikel dat suiker zorgt voor pieken en dalen in je dopamine niveau. Hierdoor voel je je tijdens een piek geweldig, maar heb je tijdens een dal weer een oppepper nodig. Daarom is het zo verslavend. Het heeft ook een negatieve impact op stress en slecht is voor de concentratie. Niet zo best dus! Ik zal mijn kind zeker geen suiker-loos bestaan geven, maar ik ga er wel meer op letten wat er precies in bepaalde producten zit, Waterijsjes ga ik lekker zelf maken met fruit en bij de producten waar suiker in zit, ga ik meer letten op de hoeveelheid ervan. Als ik kan kiezen tussen 25% suiker en 10%, dan is dat toch mooi meegenomen! Mocht het echt een probleem zijn, dan is er ook hulp in de verslavingszorg te vinden, bijvoorbeeld bij Trubendorffer. Hoe vroeger je dit aanpakt, hoe meer profijt kinderen hier op latere leeftijd aan hebben!

Wie is er thuis bewust bezig met suiker en hebben jullie nog goede tips?

Meer opvoeding verhalen? Je leest het  op de blog!

Visuals: Shutterstock