fbpx
Menu
Educatief / Kind zijn / Sporten

Dit speelgoed stimuleert de motoriek bij kinderen…

Kinderen ontwikkelen ontzettend veel door buiten op onderzoek uit te gaan. Ze zoeken de grenzen op, springen van steen naar steen en balanceren over boomstammen. Kan dit ook binnen, zonder de tent af te breken? Jazeker! Dit speelgoed stimuleert de motoriek bij kinderen…Benieuwd? Lees dan even verder…

Spelen en hun eigen grenzen opzoeken

Kinderen zijn gek op klimmen en klauteren. Ze zijn de eersten die buiten in de natuur op kleine bruggetjes afrennen, over balken boven slootjes balanceren en in vijvers van steen naar steen springen. Heerlijk ontdekken en kijken hoe ver ze kunnen gaan op fysiek vlak. Red ik die sprong wel of net niet…? Ze gaan hierin echt op avontuur en ze leren ontzettend veel!

buiten spelenShutterstock – In the light photography

Leren vanuit de optiek van het kind

De buitenwereld en vooral de natuur is hierin één grote speeltuin. Het kind komt veel over zichzelf te weten door op deze manier te spelen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:

  1. Wat kan ik op dit moment?
  2. Waarbij moet ik nog meer oefenen?
  3. Wat durf ik nu eigenlijk nog niet?
  4. Als ik vaker oefen, kan ik dingen trainen en leren!

Leren vanuit de optiek van de ouders

Ontzettend leerzaam voor de kinderen zelf, maar natuurlijk ook voor de ouders! Waar kinderen zich het bovenstaande lijstje realiseren, zien wij zaken als:

  1. Evenwicht bewaren
  2. Grove motoriek
  3. Doorzettingsvermogen
  4. Inschattingsvermogen en coördinatie

indoor speelparadijsShutterstock – kryzhov

Haal het buitenspelen naar binnen!

We hebben een heerlijk voorjaar gehad, een fantastische zomer en hebben nu nog steeds geluk met een zachte nazomer. Straks moeten we er toch echt aan geloven en gaat het herfst worden. We zullen binnenkort weer meer tijd binnenshuis gaan doorbrengen, maar dat betekent niet dat we het spelend ontdekken aan de kant moeten zetten tot het voorjaar… Er is namelijk een merk, wat zich hierin gespecialiseerd heeft!

Gonge speelgoed stimuleert de motoriek en coördinatie!

Gonge is meer dan speelgoed. Speelgoed met een meerwaarde en daar houden we van bij Oh yeah baby! Het assortiment van Gonge speelgoed is speciaal ontwikkeld om de grove motoriek te stimuleren, door kinderen op een creatieve manier te laten spelen met evenwicht, coördinatie en balans. Zo leren ze hun grenzen kennen, zichzelf uit te dagen en vergroten ze hun zelfvertrouwen! Net als buitenspelen, maar dan binnen. 🙂

spelen indoor speelhalShutterstock – Oleksander Nagaiets

Haal buitenspelen naar binnen!

Je haalt eigenlijk het buitenspelen naar binnen. Hoe dan? Nou, met bijvoorbeeld de stapstenen, waarmee ze ‘de vloer is lava’ kunnen spelen, een wiebeltol, waarmee ze woeste zeeën kunnen bevaren of een balance set, waarmee ze van eiland naar eiland kunnen balanceren. De creativiteit speelt een grote rol, want met deze objecten kun je maken wat je maar wilt! Het bouwen van een parcours is met de stapstenen voor kind (of volwassene) kinderspel! Fantaseren, zichzelf uitdagen én tegelijkertijd de motoriek ontwikkelen, is natuurlijk de perfecte activiteit voor het najaar en de winter die eraan komen. Zo kunnen ze ook binnenshuis hun ei kwijt! Deze toffe items van Gonge zijn overigens verkrijgbaar bij de webshop Kinderspel!

Wat vinden jullie een aanrader? Welk speelgoed stimuleert de motoriek bij kinderen nog meer op een leuke manier? Ik ben erg benieuwd en hoor het graag! Op zoek naar meer speelgoed inspiratie, bijvoorbeeld de 13 voordelen van een trampoline of verschillende toffe sets om mee te bouwen? Je vindt het allemaal op de blog!