fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Onze mobiel verslaving én de oplossingen

In de tijd dat er nog geen internet op je mobiel zat (het lijkt inmiddels een eeuw geleden), was het niet zo’n ramp als je een keer je mobiel vergat mee te nemen. Als je nu op je werk aankomt en je bent hem vergeten, dan rij je direct terug naar huis. Het is erg maar waar, sinds telefoons met internet zijn we lichtelijk afhankelijk ervan geworden. In deze blog vertel ik je over onze mobiel verslaving én de oplossingen.

mobiel gebruikShutterstock – G-Stock Studio

Meest verkochte smartphone merken in Nederland

De iPhone X en de Samsung Galaxy A50 zijn de paradepaardjes van de meest verkochte smartphone merken in Nederland. De kans dat jij als lezer ook een iPhone of Samsung Galaxy toestel hebt is dus groot. Zelf koos ik bewust voor de iPhone X, omdat de camera hierop zo fantastisch is en omdat ik sinds ik aan Apple begonnen ben, eigenlijk niks anders meer wil. In het verleden heb ik ook smartphones uit de Samsung Galaxy serie gehad overigens en die waren ook super fijn. Ben jij meer een iPhone of Samsung Galaxy A50 type?

Mobiel verslaving

Je wordt wakker van je wekker op je smartphone, je drukt hem uit en kijkt of je berichten gemist hebt. Vervolgens kijk je in het kwartier wat erop volgt hoogstwaarschijnlijk het weerbericht, zodat je weet hoe je je kunt kleden vandaag. Waarschijnlijk nog kort een nieuws app om te scannen of je iets belangrijks gemist hebt. Ook goedemorgen!

Gedurende de dag heb je waarschijnlijk niet eens door hoe vaak je je mobiel checkt. Deze 5 onmisbare Apps voor moeders, heb jij waarschijnlijk zelf ook dagelijks open staan. Wist je dat je als je bent afgeleid, het je dan 20 minuten kost om weer te focussen? Oeps…. Dan wil je liever niet weten hoe vaak je je telefoon pakt lijkt mij! (En jouw baas al helemaal niet)

impact mobiel op slaapShutterstock – Marcos Mesa Sam Wordley

Impact van je mobiel op slaap

Wist je dat jouw mobiele telefoon blauw licht afgeeft? Dit licht stuurt een seintje naar de hersenen met de boodschap dat het dag is in plaats van nacht. Hierdoor is het lastiger om in slaap te vallen, want als het donker wordt, dan maakt je lichaam pas melatonine aan. Dit helpt je in slaap te vallen. Lig je toch graag voor het slapen gaan liever naar je scherm te turen, in plaats van naar je partner? Dit kun je doen, zodat je alsnog melatonine aanmaakt:

  1. Zet een bril op met oranje glazen. Deze filtert het blauwe licht weg
  2. Kies op je telefoon vanaf een uur voor het slapen gaan (of eerder) voor de Night Shift (Apple) functie of de Night Light (Android)

Apps om je mobiel gebruik te meten

Het is misschien wat confronterend… Wil jij weleens weten hoeveel tijd je per dag achter het scherm van je telefoon zit? Of hoe vaak je je mobiel oppakt om hem te checken? Hiervoor kun je een App installeren. Voor Apple kun je kiezen voor Moment. Deze meldt je ook in schokkende feiten hoeveel tijd van je leven je doorbrengt achter je telefoon. Voor Android is daar de App Quality Time. Deze geeft ook weer of de Apps die je gebruikt nuttig zijn, of dat het meer tijdverdrijf is.

werken op telefoonShuttershock – Jacob Lund

Mobiel verslaving: De oplossingen

Je kunt beginnen met kleine stapjes. Als je bijvoorbeeld eerst inzicht hebt in de tijd en de regelmaat waarmee je je mobiel pakt, kun je hier wekelijks een nieuw doel voor instellen. Hierdoor wordt je in ieder geval bewuster. Hier in huis zetten wij onze mobiel vanaf een bepaalde tijd op de vliegtuigstand. Geen wifi of 4G straling in de slaapkamer s’il vous plait! Je kunt je ook afvragen of alle Apps op je telefoon noodzakelijk zijn. Alleen de Apps die je dagelijks gebruikt kun je laten staan. Mieter de rest ervan af.Voor de overige is het dan een grotere stap om achter de laptop te gaan zitten.

  1. Inzicht in mobiel gebruik
  2. Stel wekelijks een nieuw doel in, steeds een stapje minder ten opzichte van de week ervoor
  3. Verwijder alle Apps die je niet dagelijks gebruikt. Deze leiden alleen maar af
  4. Telefoon op de vliegtuigstand vanaf 22:00

Mobiel: vriend en vijand

Laten we eerlijk zijn. De mobiele telefoon met internet is ideaal. Je hebt alles bij de hand en kunt constant alles opzoeken of nakijken. Dat is dan ook direct de valkuil. Steeds afgeleid zijn en wellicht langer en vaker achter het scherm dan je zou willen. Jij bepaalt hoe jouw leven eruit ziet. Beleef je die via een mobiel of in de realiteit?

Meer mom life lees je op de blog! Bijvoorbeeld ‘Aan die moeder met haar telefoon’, waar mega respons op kwam of ‘Waarom ik niet zonder mijn telefoon kan (en dat dramatisch is)’.

Header afbeelding: Shutterstock – GaudiLab