fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Ik maak mij druk om zoveel dingen, maar waarom eigenlijk?

Laatst viel mij iets op. Nou ja, ik weet het natuurlijk al veel langer, maar het kwartje viel laatst écht. Ik maak mij druk om zoveel dingen, waar ik eigenlijk helemaal geen invloed op heb. Ook om dingen waar ik wel invloed op heb trouwens. Waarom ik dat dan doe? Ik heb geen idee. Wel heb ik gemerkt dat het vermoeiend is en nergens toe leidt.

Ik maak mij druk om zaken waar ik invloed op heb

Het slaat nergens op, maar ik maak mij druk om de meest belachelijke  en onzinnige dingen. Dit kan variëren van zaken waar ik invloed op heb, zoals dat de stofzuiger door het huis moet, maar dat ik daar al een paar dagen niet aan toekom. Een ander voorbeeld is of mijn kind wel goed zijn billen kan afvegen als hij heeft gepoept op school. Dit kan ik namelijk gewoon met hem oefenen en klaar, laat het gaan.

druk maken

Ik maak mij druk om zaken waar ik geen invloed op heb

Ook al kan ik er niets aan doen, dan kan ik mij ook nog druk maken. Zoals je misschien weet gaat Otis sinds kort iedere dag naar de basisschool. Op twee van de dagen blijft hij over en wordt hij daarna opgehaald door de buitenschoolse opvang. Daar haal ik hem op uit mijn werk, een uur of 17:00-17:15. Ik vind dat zo’n lange dag voor hem en dan zie ik ook nog eens dat hij zijn hele lunch niet heeft aangeraakt (oké, nog maar één keer gebeurd). Broodtrommel en beker voor tussen de middag nog compleet vol en intact. Ook al is het al gebeurd en zegt Otis dat het oké is, ik vind dat dan zo zielig! Ik kan ook denken: ‘Jammer, ik meld die broodtrommel bij de juf. Hij moet er maar even aan wennen en dan is hij maar moe. Hopelijk slaapt hij dan goed.’ Dat denk ik ook wel een beetje, maar de softe mama in mij maakt zich dan toch een beetje zorgen. Het heeft totaal geen zin en het moet toch op deze manier gebeuren, dus ik weet dat het verspilde energie is.

Druk maken is vermoeiend

Het is vermoeiend om jezelf steeds druk te maken om zaken waar je invloed op hebt. Je kunt namelijk gewoon kiezen:

  1. actie ondernemen
  2. accepteren

Je druk maken over zaken waar je geen invloed op hebt, heeft helemaal geen zin, want jij kunt ze niet beïnvloeden. Ik ben mezelf de laatste tijd in wat zaken aan het verdiepen en ik kwam een goede sheet tegen. Wie weet hebben meer ‘druktemakers’ zoals ik hier iets aan. Why worry? Ik ben benieuwd of het herkenbaar is voor enkelen van jullie.

druk maken

Meer mom struggles lezen? Je vindt het op de blog!