fbpx
Menu
Organic - Eco / Style

Groene kleding: bewust en veilig

Ben je benieuwd welke merken er geproduceerd worden, zonder het gebruik van chemicaliën en pesticiden? En wat dat eigenlijk voor impact heeft? Ik vertel je in deze blog over groene kleding én geef je een tip voor een interessante documentaire!

Het beste voor je kinderen en jezelf

We willen natuurlijk het beste voor onze kinderen. We willen dat ze voldoende slapen, gezond eten en lekker buiten kunnen spelen. In huis zorgen we dat ze niet bij gevaarlijke messen in de lades kunnen komen en zetten we de trappen af met traphekjes zodat ze niet naar beneden kunnen donderen. Wist je dat je in het geval van kleding ook een veilige keuze kunt maken?

groene kleding

Standaard kleding

De standaard kleding die we kopen is niet ‘groen’. Als het niet gelabeld is als ‘eco’, ‘organic’ of ‘groen’, dan kun je ervan uitgaan dat er schadelijke stoffen zijn gebruikt voor het produceren van de stoffen. Als we bijvoorbeeld kijken naar katoen, wat groeit in bollen in katoenvelden, dan worden deze bespoten met pesticiden en chemische voeding om een zo groot mogelijke oogst te verkrijgen. Deze schadelijke stoffen zitten dus al in de planten, de katoenbollen en blijven dus ook in de stof zitten, waar ze onze kleding van maken. Deze schadelijke stoffen komen dus ook gewoon in contact met de tere kinderhuidjes. Geen fijn idee! Wist je dat er in de dorpen rondom dit soort katoenplantages alleen maar gehandicapte kinderen geboren worden? Vreselijk! Dat realiseren we ons natuurlijk niet dagelijks, maar het is wel iets om bewust bij stil te staan.

groene kleding

The true cost

Wat voor mij een echte eyeopener was, was de documentaire The true cost. Deze super interessante documentaire gaat over de impact van de kledingindustrie op het milieu, de werkomstandigheden in de productiefabrieken en de gezondheid van de mensen die hiermee in aanraking komen. Ik zag hem ongeveer een jaar geleden en het is echt een aanrader als je hier meer over zou willen weten. De Groene Meisjes hebben hier een mooie recensie over geschreven, om een beetje een indruk te krijgen.

Groene kleding

Gelukkig zien we steeds meer merken opduiken die zich bezig houden met het produceren van groene kleding! Hierbij wordt er alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijke voeding en bestrijdingsmiddelen bij het groeien van bijvoorbeeld deze groene katoensoort. Ook grote bekende spelers (Zara en H&M) brengen een organic, conscious of eco lijn op de markt, dus langzaamaan is er steeds meer keuze voor ons consumenten. We kunnen tegenwoordig bewust een veilige keuze maken. Dat is fijn! Een aantal goede voorbeelden voor kids (en een kleine mom collectie) zijn nOeser, Imps & Elfs, Little Label en CarlijnQ. Er is zelfs een nieuw concept Hulaahoop, waarbij je kinderkleding kunt huren en omruilen voor een andere maat als je kindje eruit gegroeid is. Dat is natuurlijk helemaal duurzaam ;-). Voor volwassenen heb je brands als Nudie Jeans, Peter Hahn, Filippa K, Kings of Indigo en Kuyichi.

Heb jij thuis al één van de bovenstaande merken in de kasten liggen? Of heb jij een ander fijn eco merk gevonden (je vindt er trouwens nog meer op de blog)? Deel het gerust, want ik ben erg benieuwd! Bij voldoende tips komt er een blog met een lijst van jullie favoriete eco-merken!

Visuals: Shutterstock

groene kleding