fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Het moederschap in 8 beroepen

Waarom mensen nog steeds zo ‘simpel’ doen over het moederschap is mij een raadsel. Alsof het allemaal maar normaal is om die ontelbaar veel verschillende taken perfect te kunnen uitvoeren. Nou ja, perfect dat proberen we natuurlijk. Wij doen er zelf misschien ook gemakkelijk over, maar sta er even bij stil wat je allemaal doet!

Het moederschap in 8 beroepen

En dan ben ik er waarschijnlijk nog een aantal vergeten…

 1. Mama de CEO

  Een gezin is als een bedrijf wat moet blijven draaien. Er moet voldoende voer in huis zijn voor alle medewerkers en hun verschillende ‘behoeftes’. Een oneindige stroom aan schone was moet continue naar de kasten getransporteerd worden. De werkvloer moet ook nog hygiënisch genoeg zijn dat niemand gaat klagen of er ziek van wordt. Dan zijn er nog de verschillende planningen en agenda’s van de medewerkers waar overzicht over gehouden moet worden. Wat voor dag is het? Wie moet waar naartoe en hoe heet ik ook alweer?

 1. Mama de Personal Assistant

  Ook deze taak is van groot belang, want vooral kleine kinderen zijn meester in commanderen en manipuleren! Het kind voelt zich niet lekker, daar komt al een kopje thee aan. Peuter heeft honger en wil wat fruit, hop daar gaat mama. Ze willen allebei tv kijken, oké laat mama de afstandbediening maar bedienen voordat het mis gaat. Mop, waar liggen mijn sleutels? Op de één of andere wonderbaarlijke wijze weet je altijd waar ze liggen ook nog. Of als je gaat zoeken heb je ze binnen een minuut gevonden… PA to the max!

 2. Mama de Creative Director

  Die mooie kleine mensjes die je opvoedt, wil je natuurlijk zo ‘compleet’ mogelijk afleveren. Dat betekent dat je ze niet ieder moment voor de tv moet zetten, maar lekker met ze gaat dansen op muziek! Misschien lekker de natuur in en spulletjes zoeken om thuis mee te knutselen. Knutselen wat iets verder gaat dan een kleurboek en potloden op tafel mieteren. Lekker knippen, plakken, kleien of misschien wel alles door elkaar? Af en toe naar een leuk kindermuseum, het zwembad of een theatervoorstelling voor kinderen? Super leuk om samen te ondernemen!

 3. Mama de keukenprinses

  Niet teveel e-nummers, geen flessen frisdrank met kilo’s suiker erin en niet teveel zout. Je trekt het hele biologische schap leeg, pureert je eigen soepjes en koopt verantwoord broodbeleg. Alles om het kroost redelijk gezond op te voeden, zonder dat ze gaan licht geven in het donker. Je wordt namelijk doodgegooid met documentaires over suiker verslavingen, verknipte kinderen door het eten van e-nummers en melk de sluipmoordenaar. Dat wil jij niet op je geweten hebben!

 4. Mama de verpleegster

  Kusjes van mama zijn magisch, want die nemen dus echt je pijn weg! Mama is ook de beste in troosten als er verdriet is en pleisters plakken. Een wakker kind in de nacht? Mama wordt als eerste wakker en stelt de kleine gerust na een enge droom (en verjaagd gelijk even de monsters onder het bed). Voelt het kind zich niet lekker? Mama maakt een beschuitje en kopje thee voor je. Ga maar lekker op de bank zitten met een dekentje en voor je het weet ben je weer als nieuw!

 5. Mama de psycholoog

  Ik ben nog nooit een kind tegengekomen wat ter wereld kwam met gebruiksaanwijzing, dus de voelsprieten van moeders draaien overuren. Huilen zonder reden? Zit een kind niet lekker in zijn vel? Mama trekt het er wel op subtiele wijze uit, als ze het al niet uit zichzelf aanvoelt. Vecht er niet tegen, moeders weten het als er iets mis is.

 6. Mama de lerares

  Kinderen moeten kind zijn en lekker veel spelen. Als ze er alleen stieken wat van leren, dan is dat nóg beter! Tijdens het boekjes lezen oefenen we stiekem woordjes en als we buiten de deur zijn wordt er gepraat over wat er om ons heen gebeurt. Als we blokken bouwen gaan we ze ook gelijk tellen en tijdens het schilderen maken we jouw naam. Spelenderwijs steken ze aardig wat op!

 7. Mama de taxichauffeur

  We sluiten af met de minst uitdagende functie van allemaal. Gewoon instappen en gaan met die banaan! Wel even goed opletten welke dag het is en waar we ook alweer naartoe moeten… Geen rocket science, maar het kan soms toch best misgaan op een nacht van 4 uur slaap…

Mama’s van Nederland: ik vind jullie helden! Mannen het ‘sterke ras’? Not so sure… De uitspraak is niet voor niets ‘Only mothers know the true meaning of 24/7’!