fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Een bullshit onderzoek: Moeders 2,5 fulltime baan?

Hebben jullie het ook gelezen? Het artikel tegen wat door diverse platformen werd gedeeld over het moederschap. Dit staat gelijk aan 2,5 fulltime baan, oftewel 98 uur per week. Dat is nogal wat en ik wilde er wel meer van weten, voordat ik mee zou doen in het ‘wat hebben wij moeders het toch zwaar drama’.  Ik dook erin en vind het maar en bullshit onderzoek.

Is dit nieuws?

Ook jij zal het jezelf afgevraagd hebben… Is dit echt nieuws? Het is toch geen wonder dat de meeste gezinnen grotendeels ‘draaien’ op de moeders? Ik heb er ook even goed over nagedacht en begon direct met rekenen! Val ik onder de ‘standaard moeders’ die 2,5 fulltime baan hebben aan hun werk+gezin, is het minder als je zelfstandig ondernemer bent en wat is de impact van een kind wat ’s nachts nog steeds niet slaapt?

de druk van moeders

De cijfers!

We zijn natuurlijk allemaal gek op cijfertjes, dus ik deel even de data met je. Het onderzoek komt uit de New York Post en hiervoor zijn 2000 moeders geïnterviewd met kinderen tussen de vijf en twaalf jaar oud. Oké, mijn zoontje is vier, maar hij zit op de basisschool, dus ik ga voor het gemak maar even uit van dezelfde cijfers.

                        Onderzoek                 Claudia

Opstaan:            6:23                                     6:30

De tijd van opstaan komt aardig overeen. Alleen ben ik altijd vóór de wekker wakker (niet leuk) en lig ik al te malen en to-do lijstjes te maken. Telt dat ook? In mijn geval +1.

Uitklokken:     20:30                                 20:30

Ook het ‘uitklokken’ komt precies overeen. Nou ja… Even voor de duidelijkheid wat het onderzoek verstaat in de tijd tussen het opstaan en uitklokken. De kinderen uit bed halen, laten eten, aankleden, broodtrommels klaarmaken, wegbrengen naar school, weer ophalen van school, brengen en halen van en naar clubjes of playdates, werk, huishouden, administratie, regeldingen etc.

Als zelfstandig ondernemer komt het natuurlijk ook regelmatig voor dat ik om 20:30 nog even de laptop erbij pak voor één of anderhalf uur, maar daar tegenover staat ook dat ik op woensdagmiddag of vrijdagmiddag natuurlijk weleens met Otis op pad ga. Het bos in of lekker buiten spelen. Hoe ze dit bekijken in het onderzoek is onduidelijk. Dat valt lijkt mij onder ontspannen.

Nachtouders:    ?                                     1-2 uur

Dit onderzoek heeft óf allemaal perfect slapende kinderen óf heeft dit niet gevraagd. In de afgelopen vier jaar dat ik moeder ben heb ik nachten ertussen zitten van 4 uur slaap (yes, in stukjes) en nachten waarbij je tussen 0:00 en 6:00 zes keer kort je bed uit moet. Soms slaapt het kind snel weer in en soms is het een ‘feestje’ inclusief afterparty. Gemiddeld mag ik van mezelf hier één tot twee uur per nacht voor rekenen.

de druk van moeders

Bulshit onderzoek

Ik vind dit dus een bullshit onderzoek. Ze rekenen namelijk voor moeders 14 uur per dag (van 6:30-20:30) en dat zeven dagen per week. Ja, dat is inderdaad de tijd dat je werkt, het huishouden doet en de kinderen regelt, maar je doet toch ook leuke dingen met ze? In het weekend is het toch lekker family time? Ik kan mij indenken dat je de ‘moetjes’ als aankleden, wegbrengen en broodtrommels klaarmaken voor de kinderen ziet als echte taken die moeten gebeuren. Hoe zit het alleen met dat uur samen kleien aan tafel? Samen op avontuur in de duinen of in de keuken samen pannenkoeken bakken? Dat zijn toch de mooiste momenten met je gezin samen en dat rekenen ze hier dus vol onder ‘moetjes’, ’taakjes’ of werk.

Onderschat de moeders niet

Begrijp mij niet verkeerd, ik weet als geen ander dat moeders veel hooi op hun vork nemen. Bijna allemaal té veel en dat dit super heftig is. Alleen zijn er ook zoveel kostbare momenten, die ik echt niet zie als verplichting. Ik heb zelf gekozen voor kinderen en daar horen pittige momenten bij, maar ook ontzettend veel prachtige die ik nooit als zwaar of verplichting zal zien.

We kunnen dus allemaal het onderzoek delen en laten zien hoe ‘zwaar’ we het hebben, maar we kunnen ook genieten van de heerlijke momenten met je kinderen. Dat daar dan een broodtrommel maken of wassen draaien bij komt kijken, dat neem ik graag voor lief!

de druk van moeders

Visuals: Shutterstock