fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn

3 x boeken voor kleine heethoofden

Heb jij thuis ook wat kleine heethoofden rondlopen? Oh zo lief, maar ze drijven je tegelijkertijd op verschillende manieren tot waanzin! Waanzinnig veel liefde, maar ook waanzinnig veel onbegrip en frustraties. Want hoe ga je hier nu eigenlijk mee om?

Kinderen met een temperamentvol karakter

Dat temperamentvol, dat klinkt nog best leuk toch? Temperamentvolle kinderen zijn ook ontzettend leuk en hebben veel goede kwaliteiten. Daar schreef ik zelfs een blog over! Ze zijn ontzettend zelfstandig, weten precies wat ze willen. Je wordt trouwens getrakteerd op een ontploffing als ze hun zin niet krijgen… Deze kinderen zijn van die kleine druktemakers die bij verdriet INTENS verdrietig zijn en bij geluk SUPER-DE-PUPER blij.

Leerzaam én een uitdaging voor ouders

Ontzettend mooi en leerzaam als ouder zijnde, maar ik zeg het je eerlijk; het is niet altijd makkelijk. Als ik de keren dat ik aan mezelf twijfel zou moeten optellen, dan red ik het niet met het aantal sterren die aan de hemel staan. Vaak zijn het gevoelige kinderen, dus je geduld staat contant op standje ‘maximum bereikt’. Toch blijf je daarna nog tot 10 tellen, want er moet toch een manier zijn?

Boeken voor kleine heethoofden

Voor ouders is er aardig wat geschreven en ook hier staat ‘Temperamentvolle Kinderen van Eva Bronsveld’ in de kast. Ik geloof dat ik hem er nog eens bij moet pakken… Maar er is goed nieuws! Ook voor kinderen wordt er steeds meer gemaakt en geschreven! Dit zijn toch wellicht manieren om ze emoties te leren herkennen én ze te laten zien hoe ze hiermee om kunnen gaan. Wij hebben hier drie boeken voor kleine heethoofden in de kast staan en misschien hebben jullie hier ook wat aan!

Ferm – Tirza van Schie – €13,95

Ferm is de hoofdpersoon in dit verhaal en Ferm doet nooit iets half. Hij heeft ook altijd heel grote ideeën en uiteraard gaat er weleens wat mis. Ferm wordt dan eerst heel erg boos en gaat daarna heel erg hard huilen. Één van zijn zelf gefantaseerde haaien geeft hem een belangrijk inzicht. ‘Je bent niet boos, je HEBT boos. Ferm blijft altijd Ferm en is veel meer en veel bijzonderder dan alleen een tijdelijk gevoel. Gevoelens gaan voorbij, net als pijn.’ Dit boek is fantastisch vormgegeven en geeft kinderen inzicht. Otis is fan!

Draakje Vurig – Josina Intrabartolo – €12,95

Draakje vurig is mooi zachtgroen van kleur als hij met zijn moeder op het strand aan het spelen is. Hij heeft een goed idee! Hij wil een vlot bouwen om naar het eiland te varen, wat hij een stukje verderop ziet liggen. Als hij stukje bij beetje steeds meer geïrriteerd raakt, zie je hem al langzaamaan licht oranje worden. Je raadt het al, als het mis gaat ontploft de kleine draak, wordt hij vuurrood en spuwt hij een enorme vlammenzee uit! Gelukkig is mama daar om hem te helpen en gerust te stellen… Ook dit boek is erg herkenbaar voor Otis en ik probeer hem te wijzen op de verschillende gevoelens van het kleine draakje.

De Kleur van Emoties – Anna Llenas – €24,95

Dit is een prachtig pop-up boek, waarin alle emoties in eerste instantie door elkaar lopen. Zo werkt dat natuurlijk niet, dus ze worden netjes geordend in verschillende potjes. Vervolgens wordt iedere emotie uitgelegd aan de hand van een prachtige pop-up bladzijde. Een klein zwart monstertje loopt bijvoorbeeld door een donker bos om angst uit te beelden. Kalmte wordt weergegeven door een groen monster, wat met zijn oogjes dicht in een hangmat ligt. Wat extra leuk is… Ieder monster kun je ook kopen als knuffel! Otis heeft de roze gekozen en krijgt geen genoeg van dit mooie boek.

Ik ben heel erg blij met deze boeken, die speciaal gemaakt zijn voor de kinderen. Ik ben erg benieuwd of jij nog tips hebt qua boeken voor kinderen om meer inzicht te krijgen in hun emoties. Deel je tips gerust!

Op zoek naar meer boeken inspiratie? Bijvoorbeeld boeken met naam? Kijk gerust even verder op de blog!