fbpx
Menu
Mama zijn / Temperament - Driftbuien

Eyeopener: ik heb een temperamentvol kind!

Weet je af en toe echt niet waarom jouw kindje zo extreem heftig op bepaalde zaken reageert? En heb je soms echt geen idee hoe je het aan moet pakken, omdat het allemaal niet lijkt te werken? Misschien heb je wel een temperamentvol kind! Welkom bij de club!

Temperamentvol kind

Nu zul je zeggen, niets nieuws toch? Otis noemde ik al vaker temperamentvol. Heel eerlijk gezegd voel ik mij vaak onbegrepen. Vooral als ik een ’temperamentvolle’ situatie met iemand deel en je krijgt dan de reactie ‘Ach, die van mij is ook pittig hoor’ en dan zie ik het makste schaap wat er ooit op de aardbol heeft rondgelopen. In mijn optiek dan of in verhouding tot mijn kind. Een ander kind heeft bijvoorbeeld geen zin om te eten en jengelt een beetje, de mijne krijst alsof de zijn linkerbeen wordt afgehakt. Dat doet hij ook als het niet snel genoeg gaat, hij zijn tanden niet wil poetsen en zo kan ik nog even doorgaan. Behalve als er anderen bij zijn uiteraard, dan is hij opeens verlegen en een engeltje. Laten we vooral doen of mama ze niet allemaal op een rijtje heeft (bedankt vriend).

Herkenning: ik ben niet gek!

Totdat ik de blog hierover van Me to We las. Wat een ongelofelijke eyeopener! Hierin worden er specifieke kenmerken genoemd door opvoed- en ervaringsdeskundige Eva Bronsveld, plus tips om hiermee om te gaan! Voordat ik de opvoed-brigade op mijn dak krijg: uiteraard is deze aanpak voor alle kinderen toe te passen, alleen blijken temperamentvolle kinderen hier super goed op te reageren, waardoor de ‘scherpe randjes’ wat afvlakken. Just saying…

Kenmerken van een temperamentvol kind

Herken je jou kind in het onderstaande? Dan zou het zomaar een temperamentvol kind kunnen zijn.

 • Sterke eigen wil
  Ja en als hij niet snel genoeg zijn zin krijgt dan kunnen de buren drie huizen verderop ook meegenieten.
 • Gevoelig
  Als ik niet lekker in mijn vel zit, merk ik dat aan Otis. Hij voelt mij feilloos aan en kopieert het.
 • Intens
  Volmondig JA! Hij is erg expressief in zijn emoties. Als hij lol heeft komt hij ook echt niet meer bij van het lachen en als hij verdrietig is lijkt het alsof zijn laatste uur geslagen heeft. Intens herken ik ook in zijn drukke en onrustige gedrag, hij zit geen moment stil, en het vragen naar aandacht en interactie. Je hebt er letterlijk je handen vol aan.
 • Opmerkzaam
  Loopt er iemand de kamer uit, beweegt er een klein miertje of vliegt er een vliegtuig op 5 kilometer hoogte, meneer heeft het gespot!

Tips voor temperamentvolle kinderen! 🙂

Now we’re talking… Tell me more!

 1. Op tijd eten, drinken en rusten

  Boosheid of frustratie komt vaak voort uit honger, dorst of vermoeidheid. Zorg dus dat ze op tijd eten, drinken en slapen. Deze kinderen zijn gevoeliger voor prikkels en hebben ook meer rust nodig. Het tegenstrijdige is dat ze nooit iets willen missen en overal bij willen zijn, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.

 2. Verbinding en contact

  Voor deze kinderen is bevestiging en contact met de ouders extra belangrijk. Ze willen gezien worden, knuffelen graag en ondernemen het liefst dingen samen. Het is goed voor ze om die extra aandacht te krijgen.

 3. Controle

  Het gevoel dat er macht over ze uitgeoefend wordt is niet iets waar een temperamentvol kind vrolijk van wordt. Als je als ouder hier stug aan vasthoud, omdat jij nu eenmaal de baas bent dan zal dat gepaard gaan met veel strijd. Hier kun je voor kiezen, maar je kunt ook wat opener zijn en met je kind overleggen. Je kind hoeft echt niet alles te bepalen, als hij maar het idee heeft dat hij ook zijn zegje mag doen.

 4. Voorspelbaarheid

  Praat veel met je kinderen en vertel ook duidelijk wat jullie gaan doen en hoe de komende paar uur eruit zien. Ze houden niet van verrassingen, dus bereid ze voor op wat komen gaat.

Wat te doen bij een woedeaanval?

Negeren blijkt bij deze kindjes averechts te werken, omdat ze zich dan afgewezen voelen, terwijl ze juist constant zoeken naar bevestiging. Wat je kunt proberen is contact maken en liefde geven, rustig tegen ze praten en knuffelen.

Eindelijk handvaten!

Ik vond dit artikel echt heel fijn om te lezen, omdat het erg herkenbaar was en ik in de reacties op social media veel meer ouders zag die eindelijk het gevoel van herkenning en erkenning kregen. Het mooiste is natuurlijk dat je op een andere manier op ze kunt reageren, waardoor de kinderen zich meer begrepen voelen en zichzelf minder in de weg zitten. Een win-win situatie dus! Eva Bronsveld heeft hier een boek over geschreven, wat ik gelijk besteld heb. Ik ben benieuwd naar haar tips en de uitwerking op Otis!

Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld – €19,99

Temperamentvolle kinderen