fbpx
Menu
Erop uit / Kind zijn / Mama zijn / Spellen

7 spelletjes voor onderweg in de auto

De vakantieperiode komt steeds dichterbij en velen van jullie zitten al in de mentale (of fysieke) voorbereidingen van de vakantie! Als je hiervoor lang in de auto moet zitten, kan het wat lastig zijn om de kinderen te blijven vermaken. Ik vond zeven spelletjes voor onderweg die je leuk in de auto kunt spelen met kinderen.

Spelletjes voor onderweg met kinderen

Dit zijn misschien niet stuk voor stuk spelletjes voor de allerkleinsten. Het is leuk als ze bijvoorbeeld al kunnen praten. Dan kun je in ieder geval het spel uitleggen. Wellicht helpt het je wat kilometers of uurtjes op weg. Dan is mijn missie al geslaagd… Here we go:

 1. Raden hoe lang een kilometer duurt
  Vaak hoor je kinderen vragen hoe lang ze nog moeten in tijd of in kilometers. Laat ze hun ogen dichtdoen en dan gaat de tijd in. Ze moeten hard JA roepen, als ze denken dat er een kilometer voorbij is. Degene die het dichtst in de buurt zit heeft gewonnen. Je kan dit natuurlijk ook vijf keer doen, zodat ze ook een beetje kunnen oefenen. Vervolgens kun je ze laten raden hoe lang het ongeveer zal duren tot de volgende stop voor een ijsje. Hier moeten ze wel al voor kunnen klokkijken natuurlijk
 2. Kleuren tellen
  Ieder kind kiest een kleur uit en binnen vijf minuten moeten er zoveel mogelijk auto’s en vrachtwagens in die kleur geteld worden. Degene met  het hoogste aantal wint en mag het volgende spel uitkiezen. Om ze niet te laten smokkelen, kun je ze laten turven en hun briefje bij jou laten inleveren.
 3. Pictionary
  Dit spel kun je ook doen in de auto. Je gebruikt gewoon whiteboard stiften en laat ze tekenen op het autoraam. Dit kunnen ze gemakkelijk weer wegvegen met een keukenrol. Easy peasy :-).
 4. Waar ligt de schat
  Één persoon bedenkt in zijn hoofd een plek waar de schat verstopt ligt. De rest mag vragen stellen die alleen met ja of nee beantwoord kunnen worden. Degene die de plek als eerste raad, mag als volgende  bedenken waar de schat verstopt ligt.
 5. Kinderliedjes karaoke
  Gooi de favoriete kinder-cd in de cd-speler in de auto en draai steeds de muziek weg, terwijl iedereen door zingt. Blijft leuk en zo ben je opeens weer minimaal een half uur verder ;-).
 6. Wie ben ik
  Dit spel blijft leuk, ook voor volwassenen. Schrijf op een briefje een persoon uit bijvoorbeeld een tekenfilm of iemand uit de familie die iedereen kent. Plak dit briefje op het voorhoofd van degene die aan de beurt is. Iedereen ziet dus wie diegene is, behalve de speler zelf. Deze gaat nu vragen stellen, die alleen met ja of nee beantwoord mogen worden.
 7. Eigen liedjes maken
  Ieder kind heeft wel een favoriet kinderliedje, dus hoe leuk is het dan om hier een eigen versie op te maken? Laat je kindje bijvoorbeeld een andere hoofdrolspeler en avontuur kiezen en pas samen de tekst aan tot jullie eigen lied!

Hebben jullie nog andere leuk tips om een lange autorit een stuk gezelliger te maken met kinderen? Deel ze gerust!