fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life / Opvoeding / Temperament - Driftbuien

5 kwaliteiten van kinderen met een sterke wil!

Ik heb zo’n exemplaar in huis. Een lief jongetje met een ontzettende sterke wil. Hij is fantastisch; gevoelig en extravert in al zijn emoties. Van extreem blij en uitbundig lachen waarbij de tranen over zijn wangen rollen tot dramatisch verdrietig en in de put als iets niet gaat zoals hij het wil.

Ook is hij standvastig als een standbeeld van duizend kilo dat in de grond is verankerd met tien stalen pinnen van ieder twee meter lang. Hij weet precies wat hij wil en hoe hij het wil. Ik kan je vertellen, dat is niet altijd even gemakkelijk voor een ouder.

Verschillende karakters

Ze zijn er, die kinderen waarbij alles makkelijk gaat. Die alles doen volgens het boekje, goed luisteren en die je nooit hoort. De opvoeding gaat de ouders prima af en zoveel is er eigenlijk niet veranderd sinds de komst van kinderen.

Bij mij is dit niet het geval. Opvoeden is voor meerdere ouders niet gemakkelijk en iedere ouder worstelt met dezelfde situaties. Eerlijk gezegd zie ik bij ons wel degelijk verschil met sommige andere kinderen. Vorig jaar bijvoorbeeld, in dat pannenkoekenrestaurant (ik schreef daar een blog over). Waar wij constant achter Otis aan renden door het restaurant, zat er aan de tafel naast ons een kind van dezelfde leeftijd rustig zijn pannenkoek te eten. Of op het strand (yes, ook hierover heb ik geblogd), waarbij sommige kinderen gewoon bij hun ouders blijven zitten en daar spelen, terwijl mijn exemplaar op onderzoek uitgaat en het op een lopen zet. Mama dus ook, dat begrijp je.

Opvoeding of karakter?

Voordat de opvoedpolitie zich bij mij komt melden: het klopt dat iedereen zijn kinderen anders opvoedt, maar daarnaast verschillen kinderen ook echt. Waar de één overal met gemak alle fases doorloopt, is bij de ander bijna alles een struggle. In het ene gezin is er misschien eens per dag een moment dat een kind niet luistert, maar bij het andere gezin kan dat wel drie keer in een uur zijn.

Ondanks dat een kind met een sterke wil echt niet gemakkelijk is als ouder, hebben ze veel kwaliteiten. Kwaliteiten waar ze later ontzettend veel profijt van zullen hebben. Als je dus soms in je hoofd tot tien (of twintig) moet tellen, houdt dan de volgende zaken in gedachten. Adem in, adem uit.

5 kwaliteiten van kinderen met een sterke wil

 1. Zelfstandig

  Als je iets van ze gedaan wilt krijgen, dan is dat soms lastig… Totdat je ze laat kiezen uit twee dingen, dan wordt het zelfs een feestje! Zo hebben ZIJ het gevoel dat ze het heft in handen hebben en dat er hun niets opgelegd wordt. Een win-win situatie! Een goede voorbereiding voor later als ze op eigen benen moeten staan.

 2. Eigen mening

  Bij het avondeten of tijdens het aankleden komt dit niet altijd goed uit. Ze zijn kieskeurig en weten precies wat ze willen. Deze kinderen zullen als ze groot zijn goed beslissingen kunnen nemen én het blijken ook nog vaak ondernemers in de dop te zijn.

 3. Geen meelopers

  Ze trekken zich niks aan van de mening van een ander en schamen zich nergens voor. Daar kunnen veel volwassenen ook nog wat van leren! Ze zijn niet bang om het anders te doen en lopen niet zo snel met de kudde mee. Een eigen plan trekken is iets om trots op te zijn!

 4. Vastberadenheid

  Lang doorgaan in een drambui of een discussie is ouders van kinderen met een sterke wil niet vreemd. Als ik ergens al 5 keer klaar mee ben, dan zit meneer er nog volop in. Ze staan voor de volle 100% achter hun eigen mening of opvatting en de vastberadenheid die hierbij hoort is een kwaliteit om te koesteren.

 5. Grenzen opzoeken

  Geloof mij, niet één kind probeert opzettelijk om jou tot waanzin te drijven. Wel zoeken ze de grenzen op en kijken ze tot hoever ze kunnen gaan. Dit is een onderdeel van het opgroeien en laat zien dat ze het heft in eigen hand nemen en het avontuur opzoeken.

Ander perspectief

Het is altijd goed om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Bijvoorbeeld op het moment dat je erover nadenkt of het legaal is om je kind op Marktplaats te zetten. Of als je voor de twintigste keer moet herhalen dat iets niet mag en je je afvraagt of jouw exemplaren wel oren hebben gekregen. Lees dan de bovenstaande kwaliteiten van jouw kind door en waardeer ze! Oké, nadat je tot tien hebt geteld dan…