fbpx
Menu
Buitenspeelgoed / Kind zijn / Sporten

De 13 voordelen van een trampoline (voor kinderen én volwassenen!)

Vroeger sprongen we alleen op trampolines tijdens een uitje, maar tegenwoordig vind je ze in veel achtertuinen van Nederland. Trampoline springen is niet alleen leuk, maar heeft ook nog vele gezondheidsvoordelen! Voor jullie zette ik 13 voordelen van een trampoline op een rij!

Buitenspeelgoed vroeger en nu

Waar je vroeger alleen op het strand of in een speeltuin op een trampoline kon springen, is het tegenwoordig populair buitenspeelgoed! Toen ik opgroeide hadden wij een schommel en een zandbak. Ik kende niemand met een trampoline en toen was dat nog echt iets wat je tijdens een uitje tegenkwam. In onze tuin staat een houten speelhuisje (gemaakt door opa), een glijbaan en een zandbak. Bij één van Otis zijn beste vrienden hebben ze een trampoline en de kinderen vermaken zich daar uren mee!

voordelen van een trampolineShutterstock – Ann in the UK

Trampoline in de tuin

De twee kleuters gaan als sprinkhanen met rode konen tekeer op de trampoline en als later het kleine zusje van één jaar eraan komt, mag zij ook meedoen (als de boys even rustig springen). Naast de extra beweging die ze krijgen, is dit uitleef festijn goed voor iedereen! Waarom? De kinderen matten zichzelf af en dat betekent dat ze lekker zullen slapen! Daar zijn de ouders dan ook weer blij mee! Er wordt niet alleen op gesprongen, maar het dient ook als pirateneiland zo met het net erom heen, als gevangenis voor de gevangen boeven en het is een bakker waar we de meest verrukkelijke taartjes kunnen kopen. Beweging, fantasie én buitenlucht. Wat wil je nog meer?

13 voordelen van een trampoline

  • Een trampoline is voor alle leeftijden. Dat betekent dat je dus zegt dat je hem voor de kinderen koopt en als ze op bed liggen sla jij je slag!
  • Springen is fantastisch voor de motorische ontwikkeling van de kinderen! Ze leren hun balans te houden
  • Kinderen stimuleren zichzelf om steeds hoger te springen, het langer vol te houden en trucs te oefenen. Leuk én belangrijk dus dat kinderen leren over discipline, ontwikkeling en wat hun lichaam allemaal kan.
  • Bewegen is gezond voor de verbranding en het opbouwen van conditie.
  • Een trampoline stimuleert het buiten spelen en een frisse neus te halen in plaats van alleen maar binnen te zitten.
  • Vergeet de volwassenen niet! Ik vind het zelf ook leuk, moet ik eerlijk toegeven. Als volwassene geniet je van een lange rits aan gezondheidsvoordelen. Het vergroot de capaciteit van de ademhaling, het verminderd de kans op hart- en vaatziekten en de kans op depressie, stimuleert de bloedsomloop, verlaagd het cholesterol, stimuleert de spijsvertering en helpt te ontspannen.

voordelen van een trampolineShutterstock – Karin Reine

NASA gaat voor trampolines

Wist je dat NASA het gebruik van trampolines aanraadt aan astronauten, om zo fit te blijven in de ruimte? Ten opzichte van een lopende band geeft dit een 68% betere training. Schrijf die marathon dus maar op je buik en duik de tuin in om de trampoline op te gaan!

Heb jij al een trampoline in de tuin?

Als ik de tuin in kijk, dan staat daar een glijbaan, een grote zandbak én een houten speelhuis. Nog geen trampoline… Daar zou wel plek voor zijn en aangezien ik totaal niet sport is het wellicht ook een goede en vooral ‘sportieve’ investering voor mama (helemaal als ik de 13 voordelen van een trampoline bekijk). Voor zolang ze de discipline kan opbrengen dan. Ik mag wel oppassen, anders stuurt NASA mij mee de ruimte in ;-).

Op zoek naar trampolines? Deze online shop is hierin gespecialiseerd! Meer tips voor buitenspeelgoed vindt je op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – Martin Novak