fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

Een zzp’er als kraamhulp

Wij vonden het dus erg vreemd om als je net bevallen bent, of tijdens de bevalling de bel te horen gaan en dat er dan een wildvreemde voor je neus staat. Achter deur nummer 1 hebben we…. Ja, wie eigenlijk? Dat moest anders kunnen en daarom zochten wij een zzp’er als kraamhulp!

Mijn eerste keer kraamzorg

Ondanks dat Sadé mijn tweede kind is, was dit wel mijn eerste zwangerschap en bevalling in Nederland. Otis werd in Dubai geboren en omdat je daar geen kraamhulp hebt, kwamen mijn ouders de eerste twee weken om te helpen en met de baby te knuffelen. Mijn vriend en ik vonden het eigenlijk best een gek idee. De deurbel gaat en dan staat er iemand op de stoep die de komende acht dagen bij jou in huis zit om te helpen. Wat als je geen klik hebt of je niet op je gemak voelt bij iemand? Dat moet anders kunnen, dachten wij.

zzp'er als kraamhulpShutterstock: Trendsetting images

Zelf kiezen: een zzp’er als kraamhulp

Het feit dat we niet groot wonen is hierbij ook van belang, want je zit echt non-stop in elkaars face. Iedere scheet hoor je van elkaar, dus er moet wel een goede vibe hangen. In plaats van de standaard route, je aanmelden bij een bureau in de kraamzorg en wel zien wie er op de stoep staat, kozen wij voor een andere richting. Er werken ook zat kraamverzorgsters als zzp’er, dus dan kun je van tevoren eerst meer over iemand te weten komen en elkaar ontmoeten, voordat je hechtingen gecheckt worden door een jonge blom van 21 in haar eerste kraamweek. Niet dat die niet goed zouden zijn in hun werk uiteraard, maar met mijn 36 jaar voel ik mij  eerlijk gezegd toch meer op mijn gemak bij een type die zelf al grote kinderen heeft. Aangezien ik zelf best een druktemaker kan zijn en mijn hoofd altijd overuren draait, was het voor ons ook belangrijk om voor iemand te gaan die erg relaxt is. Dat helpt mij ook relaxen, in tegenstelling tot nog een chaoot in huis. Die rol heb ik al op mij genomen ?.

zzp'er als kraamhulpShutterstock: HTeam

Relaxt, gezellig en vertrouwd

Er zijn verschillende sites en al snel kwamen wij uit bij Kraamzorg 1 op 1. Hier kun je filteren op onder andere je regio en wel of niet roken. Je kunt profielen bekijken, foto’s en zo een keuze maken en contact leggen. Vervolgens is er ruimte voor een ontmoeting of intake. Voor ons erg fijn, want de klik was er direct en je weet wie er straks ‘in the heat of the moment’ voor je deur staat. Wij waren vrij laat met het regelen van een kraamhulp, maar via onze verloskundige kregen wij Marit getipt. Zij heeft jarenlange ervaring, zelf al twee grote zonen en was zojuist voor zichzelf begonnen, na jaren bij een  bekende organisatie te hebben gewerkt. Gelukkig had ze nog plek en tijdens de ontmoeting was er direct een klik. Relaxt, gezellig en vertrouwd. Waar wij in eerste instantie ertegenop zagen om dagelijks iemand in huis te hebben, vonden we dat bij Marit helemaal niet vervelend. Ik kan het iedereen aanraden! Ook onze Marit trouwens, haar vind je op Younique kraamzorg.

Heb je een vraag voor mij hierover of heb je zelf ook een hele fijne zzp’er als kraamhulp gehad die je kunt aanbevelen? Deel het vooral in een reactie op Facebook of de blog!

Meer verhalen over zwangerschap of bevallen? Je vindt het op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock door KieferPix