fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

Haakaa borstkolf: mijn ervaring

Aangezien ik mijn baby borstvoeding wilde geven en dat gelukkig lukt, ben ik ook in de wereld van de borstkolven gedoken. Deze Haakaa borstkolf vond ik mooi, goed geprijsd en lekker compact! Voordat Sadé geboren werd had ik deze dus al in huis. Benieuwd naar mijn ervaring?

Borstvoeding geven

Ik hoor bij de borstvoedingsclub! Dat is nog niet zo vanzelfsprekend, want niet bij iedereen lukt het om borstvoeding te geven. Daarnaast is er ook een groep die dat echt niet wil en liever voor een flesje kiezen. Ik vind het helemaal prima en ben voor leven en laten leven. Wel besef ik mij maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend is om borstvoeding te kunnen geven en ik ben daar erg blij mee.

haakaa borstkolf

Kolven

Degene die borstvoeding geeft, zal ook weleens kolven. Handig voor onderweg of als je weer aan het werk gaat na je verlof. Ook ik ben in de wereld van de borstkolven gedoken en kwam uit bij een borstkolf die een baby innovation award won: de Haakaa borstkolf! Zonder stekker en bijbehorende pomp geluiden dus, maar dat betekent niet dat je door het constante pompen handen krijgt als de Hulk. De kolf trekt namelijk vacuüm op de borst en druppelen maar!

Hoe is mijn ervaring met de Haakaa borstkolf?

Het was even wennen. Sadé is mijn tweede kindje, maar dit was de eerste keer dat ik ging kolven. De eerste sessie: we zaten te chillen op de bank en keken naar een docu op Netflix (over Jane, de vrouw die de apen bestudeerde). Tijdens de hele documentaire heb ik met moeite 10 ml bij elkaar geschraapt. Karige vangst, ik weet het, maar de aanhouder wint! Ik merkte dat ik vaker ik kolfde, hoe beter het ging…

haakaa borstkolf

Kolven voor dummies

Het vastzetten van de kolf is even een handigheidje wat steeds beter gaat. Ook al kolf ik geen hele voedingen per keer, stukje bij beetje spaar ik een voeding bij elkaar. Mijn record is 70 ml in één sessie, maar het kan ook 50 ml, 40 ml of 30 ml zijn. Wat ik wel deed is alleen kolven als Sadé tegelijkertijd aan de andere borst dronk. Iets met een toeschietreflex, dat scheelt al een hoop. Ook kolf ik niet standaard bij iedere voeding. Mijn dochter is gek op melk en eet niet netjes iedere vier uur. Heel soms wel, maar vaak eet ze al eerder en dus vaker op een dag. Ik merk dat als ik soms bijvoorbeeld om de voeding kolf, dat het dan gemakkelijker gaat en ik een betere vangst heb. Meer milliliters dus!

Moeder Theresa

Trouwens, ik ben geen moeder Theresa hoor! Sadé krijgt inmiddels ook Nutrilon, net hoe het uitkomt. Als we bijvoorbeeld op pad gaan en we hebben niet genoeg gekolfde melk staan, dan geef ik haar net zo lief Nutrilon. Ik denk dat we nu op 50/50 zitten. Soms wil mevrouw namelijk geen borst maar wel een fles. Nu al voorkeuren ja!

Belangrijke extra info (waarom ik voor Haakaa koos)

Wat ik extra fijn vind aan de Haakaa borstkolf is:

  • De kolf is gemaakt van 100% siliconen, dus milieuvriendelijk.
  • De kolf bevat geen chemicaliën, BPA, PVC, Ftalaat en bleekmiddelen.
  • Compact en gemakkelijk mee te nemen.
  • Geen stroom, batterijen of gekke geluiden  (op soms een soort tiet-scheet na als je de kolf eraf haalt, haha!)
  • Hij kan zelfs in de vaatwasser!
  • Door de zuignap op de onderkant en de bloemendop op de bovenkant kan het ‘liquid gold’ bijna niet omvallen door onhandige moeders of blije kleuters.

haakaa borstkolf

Hoe gebruik je de Haakaa borstkolf?

Het principe is simpel. Plaats de bovenkant van de kolf over je tepel. Zorg dat je tepel in de hals van de kolf en comfortabel zit. Door middel van vacuüm (door in de onderkant van de kolf te knijpen) zet je de kolf vast op de borst. Dit in comibinatie met je toeschietreflex kan al voldoende zijn. Soms is een extra kneepje nodig. En klaar ben je. Je hoeft dus niet te pompen met de hand!! Wel frummel ik eerlijk gezegd soms een beetje om te kijken of ik een straaltje kan krijgen ;-). Een extra tip kan zijn om de bovenkant van je borst zacht te masseren.

De Haakaa borstkolf is verkrijgbaar in 90 ml, 100 ml en 150 ml. Ik koos voor de 150 ml en kocht hem bij Je suis Baby. De prijs is trouwens ook interessant van je koopt het kleinste formaat van 90 ml (zonder bloemendop) al voor €17,95, het grootste formaat van 150 ml voor €24,95 en een complete set vanaf €25,95.

Welke borstkolf zweren jullie bij? Ik ben erg benieuwd!

Meer persoonlijke verhalen lezen gerelateerd aan zwangerschap en bevallen? Je vindt ze op de blog!