fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn

Prentenboeken top 10 van 2019

Aan het begin van het nieuwe jaar is het tijd voor de Nationale Voorleesdagen! Wij zijn gek op boeken hier in huis en de verzameling blijft maar groter worden en ik kan niets weg doen. Ook dit jaar heeft de organisatie van de voorleesdagen weer een prentenboeken top 10 samengesteld en ik ben super benieuwd!

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn vandaag van start gegaan, dus onze kindjes zullen hier zeker van horen en mee aan de slag gaan op school of de opvang. Ieder jaar wordt er door de organisatie van de Nationale Voorleesdagen een prentenboeken top 10 samengesteld en deze ga ik je hier laten zien! Even kijken of we onze collectie kunnen uitbreiden.

Prentenboeken top 10 van 2019

Zie hier de lijst die in de top 10 belandde dit jaar. De jury van jeugdbibliothecarissen kijkt jaarlijks naar een goed verhaal, voorzien van mooie tekeningen. Ook moeten de boeken aansluiten op de belevingswereld van peuters. Als je dus nog op zoek bent naar een mooi kado…

Als ik een dinosaurus had

Dino’s zijn hot, ook hier in huis! Er slingeren al diverse boeken van in de rondte en één van de favorieten is de Gigantosaurus. Dit boek gaat over een meisje wat niet goed weet wat voor huisdier ze zou willen. Dan weet ze het opeens, een dinosaurus natuurlijk! Die past met gemak erbij op de bank en eet alle groenten op die zij niet lust. Hij brengt je ook nog naar school. Als ze in slaap valt steekt er ineens een dino zijn hoofd door haar raam…

prentenboeken top 10

Als ik een dinosaurus had – Alex Barrow en Debby Dawnay – €14,99

De kale boom

Een prachtig en ontroerend verhaal over een beukenboom die in het voorjaar als enige geen nieuwe blaadjes krijgt. Meisje eekhoorn en Klein konijn gaan de verdrietige boom helpen en hij wordt prachtig versierd, totdat hij de mooiste van het bos is. Dan verschijnt er opeens een nieuw blaadje aan zijn takken. Dit verhaal geeft kinderen belangrijke waarden mee over vriendschap en anders zijn.

prentenboeken top 10

De kale boom – Barbara de Wolf en Tamara Bos – €14,95

Dino’s bestaan niet

Twee broers gaan op een avond het bos in. Ze willen namelijk een dino vangen. De oudste weet precies waar hij moet zoeken, maar eigenlijk ziet zijn kleine broertje veel meer. Als de grote broer dan ook nog roept dat dino’s niet bestaan, dan is niets wat het lijkt. Een prachtig prentenboek met grote uitklapplaten, waarop je overal dino’s kunt vinden… Of toch niet?

prentenboeken top 10

Dino’s bestaan niet – Mark Janssen – €14,95

Een huis voor Harry

Lieve kater Harry zit het liefst veilig thuis. Dan komt opeens vlinder Vera voorbij, die graag een potje tikkertje met hem speelt. Dat kan Harry niet weerstaan en hij gaat steeds verder weg van huis. Opeens merkt hij dat hij de weg kwijt is en roept hij de hulp van andere katten in om Vera te vinden en op zoek te gaan naar een nieuw huis…

prentenboeken top 10

Een huis voor Harry – Leo Timmers – €17,99

De gulzige geit

Geit eet altijd maar gras en is daar helemaal klaar mee. Ze gaat iets nieuws proberen. Ze gaat niet alleen verschillende dieren af om te zien en proeven wat zij eigenlijk eten, maar de onderbroek van de boer komt ook aan de beurt. Uiteindelijk wordt ze hartstikke misselijk. Denk jij dat ze er iets van geleerd heeft?

prentenboeken top 10

De gulzige geit – Petr Horáçek – €14,95

Heb jij misschien olifant gezien?

Denk jij dat een olifant goed verstoppertje kan spelen? Ik zou denken van niet, maar de olifant in dit boek lijkt er goed mee weg te komen. Als hij verstoppertje speelt met een jongetje ziet dat jongetje hem echt niet zitten, maar de lezer natuurlijk wel. Prachtige illustraties!

prentenboeken top 10

Heb jij misschien olifant gezien? – David Barrow – €14,99

Ossip en de onverwachte reis

Dit boek gaat over ontdekken en vriendschap. Ossip heeft zoete broodjes gebakken en wacht totdat ze zijn afgekoeld. Hij raakt afgeleid door een rode draad, een spoor wat hij natuurlijk niet kan weerstaan… Hij volgt de draad en beleefd mooie avonturen.

prentenboeken top 10

Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen – €14,99

Panda wil een vriendje

Vrienden maken, hoe doe je dat eigenlijk? Panda heeft geen idee. Misschien kunnen de andere dieren in het bos hem helpen?

prentenboeken top 10

Panda wil een vriendje – Johnny Lambert – €13,50

Plasman

Deze kleine superheld voelt zich helemaal niet zo stoer. Hij heeft nog weleens een ongelukje en zijn superkracht is dat hij heel vaak en ver kan plassen. Ideaal dus voor kindjes waarbij het nogal eens mis gaat. Op een dag als alle superhelden ziek, zwak of misselijk zijn, moet Plasman uit zijn schulp kruipen en blijkt zijn speciale kracht toch nog van pas te komen…

prentenboeken top 10

Plasman – Benjamin Leroy en Jaap Robben – €14,99

Waar is Beer?

Haas en Beer zijn beste vrienden en spelen graag verstoppertje. Haas kan goed tellen en zoeken, maar Beer is eigenlijk niet zo goed in verstoppen. Op een dag is Beer echt weg en kan Haas hem nergens vinden. Wat moet Haas nu doen?

prentenboeken top 10

Waar is Beer? – Emily Gravett – €9,99

Voor Otis gaat Dino’s bestaan niet op het lijstje! En een huis voor Harry voor mama ;-). Heb jij er al één van in de kast staan?

Meer boeken inspiratie vind je op de blog!