fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Zindelijk worden: hoe dan?

Zindelijk worden, het moment waar ouders best naar uitkijken. Geen luiers meer in huis én een ontzettende stap in de zelfstandigheid van je kindje! Hoe kun je dit het beste aanpakken? En welke leeftijd is het meest gunstig om hiermee te beginnen? Ik heb het onderzocht en help je graag met een stappenplan!

Zindelijk worden

Voor ieder kind gaat het proces proces van zindelijk worden net even anders. Niet zo gek natuurlijk, want ieder kind IS ook anders. De ene heeft het na drie dagen onder de knie op 1,5 jarige leeftijd en heeft nooit meer een ongelukje. De ander heeft nog ongelukjes als ze zes zijn.

Bij Otis duurde het langer en waren er periodes dat het top ging en periodes dat het weer wat minder ging. Waar dat aan ligt? Ik heb geen idee. Bij Sadé heb ik mij voorgenomen om dit voorjaar te starten. Waarom? Bij goed weer kunnen we lekker in de tuin ‘oefenen’. Het is een pientere tante, dus het zou zomaar kunnen dat ze het snel oppakt…

stap voor stap zindelijkShutterstock – Saklakova

Wanneer starten met zindelijkheidstraining?

De experts zeggen dat de beste tijd tussen de 18 en 20 maanden is om mee te starten. Waarom dat is? Dit is een fase waarin ze heel erg makkelijk leren en dingen oppakken. Spelenderwijs is het super interessant én niet te vergeten…. de ‘ik ben twee en ik zeg nee’ fase is nog niet in zicht. Sadé is bijna 18 maanden, dus ik ga aan de slag! In deze periode is het natuurlijk makkelijker om een oefenbroekje of luierbroekje te dragen. Deze kunnen ze zelf gemakkelijk omhoog en omlaag doen én het is natuurlijk nét als bij de grote kinderen! Bij een oefenbroekje voelen kindjes sneller ‘nattigheid’, dus zou het kunnen dat ze het hierdoor sneller leren. De overgang van luier naar oefenbroekje is namelijk nét iets groter dan van luier naar luierbroekje.

Zindelijk worden stap voor stap!

  1. De introductie van het potje

    Hallo bekende vriend! Daar ben je weer na al die jaren! Laat je kind het potje zien en neem het mee naar de badkamer. Als jij gaat plassen, kun je je kindje ook op het potje zetten. Of er wel of niet iets gebeurd is nog niet echt van belang. Je kindje gaat vanzelf snappen wat de functie ervan is. Ideale momenten zijn na een slaapje of na een eet- of drink moment. De kans is dan groot dat je kindje een plas moet doen. Maak er een gezellig moment van, misschien met een liedje of wat gezellig kletsen.

    in 5 stappen zindelijkShutterstock – Tomsickova tatyana

    Om het wat extra kracht bij te zetten kun je in deze ’trainings-periode’ wat boekjes lezen over plassen op het potje. Ik schreef hier eerder een blog over, dus mocht je op zoek zijn naar inspiratie, check dan even de link.

  2. Hoera! De eerste overwinning (vaak per ongeluk)!

    Dan is daar het eerste plasje of poepje (vaak komt het poepje later pas). Hoera, wat goed! Laat je kindje merken hoe trots je bent (maar maak het niet te gek met kado’s of een fanfare). Mijn dochter is gek op applaus als ze iets goed doet, dus ik zie haar al meeklappen op dat potje…

  3. Routine, routine, routine

    Het klinkt misschien logisch, maar routine is heilig voor de kleintjes, zodat ze weten wat er van ze verwacht wordt of wat er komen gaat. Zo geldt dit ook voor het onderwerp ‘potje’. Uiteraard kun je ook met een wc-verkleiner aan de slag he? Ik zeg ‘potje’ voor het gemak en omdat soms de ‘grote wc’ voor veel kinderen een nog iets te grote stap is. Kijk gewoon naar waar jouw kindje zich prettig bij voelt. Na eet- en drink momenten en na een slaapje zijn goede momenten om van start te gaan.

  4. Zelf doen

    Lang leve de zelfstandigheid van deze kleine mensjes! Zelf doen is een standaard begrip voor Sadé, want je denkt toch niet dat mevrouw zich laat voeren he? Soep, nasi, whatever is on the menu, mevrouw doet het ZELLUF! 🙂 Het zal niet lang duren dat je kindje zelf aangeeft dat ze moeten plassen, omdat op het potje zitten een routine wordt. De finish is in zicht lieve ouders!

    zindelijk worden hoe danShutterstock – Tomsickova tatyana

  5. Nooit meer luiers!

    Na de droge dagen volgen vanzelf de nachten. Meestal binnen een half jaar, want als ze overdag goed plassen en je houdt er wat rekening mee voor het naar bed gaan, dan hoeven ze ’s nachts niet meer naar de wc. Om de overgang wat soepeler te laten verlopen, kun je uiteraard je kindje in de avond zelf nog een keer uit bed halen voor een plas. Er komt een moment dat je nooit meer luiers hoeft te kopen, niet meer met tassen met doekjes en luiers hoeft te zeulen… Yes! Al zullen velen wat melancholisch zijn, omdat de ‘baby fase’ voorbij is. Niet getreurd, er komen nog zat andere fases! Weet je welke? Samen met je kindje ondergoed uitzoeken, omdat hij of zij nu geen luiers meer draagt. Hoe leuk is dat?!

Het einde van een tijdperk

Hoewel ik baby’s fantastisch vind, zal ik de tijd van de luiers niet heel erg missen. Ik heb er geen hekel aan, maar het is zo’n grote stap in de zelfstandigheid van het kind, dat het echt een verschil gaat maken. Je weet trouwens nooit of er ooit nog een baby komt. Zeg nooit nooit…

Meer zelf billen afvegen (in 7 stappen) of ideeën om je kleine te chanteren, uuhhm  stimuleren met stickers? Je vindt het op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – Grekov's