fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn / Mama zijn / Opvoeding

6 leuke boekjes over zindelijk worden

Zindelijk worden kan volgens de experts in drie dagen, maar je kunt er volgens mij ook gewoon drie maanden over doen. Ik ben er voorzichtig aan mee begonnen en deze leuke boekjes over zindelijk worden kunnen een extra stimulans zijn!

Zindelijkheidstraining

Hier thuis ben ik langzaamaan begonnen. Ik zie mezelf niet als een drill-instructor mijn kind in drie dagen zindelijk krijgen. Otis draagt ondergoed en mag als hij dat wil op de grote wc. Ik heb geen potje, want dan heb je weer de overgang van het potje naar de wc in mijn beleving. Hier hangt er een wc-verkleiner naast de toilet voor meneer.

Mijn tactiek

Mijn tactiek is als volgt. Ik vraag Otis een paar keer per dag of hij op de grote wc wil plassen. ‘Ja’ is goed en leuk, maar ‘Nee’ is voor mij ook een prima antwoord. Hij doet een plas en mag dan van mij een sticker uitzoeken. Deze plakt hij dan op het gekleurde plas-vel wat aan de binnenkant op zijn hoogte van de badkamerdeur zit. Klaar. Ik ga langzaamaan wat meer regelmaat en op gestructureerde tijden vragen of hij op de wc wil gaan. Dan is mijn plan om als het wat beter weer is gewoon cold turkey de luier uit te laten en lekker zijn gang te laten gaan. Dan zijn we dus al een paar maanden bezig, dus ik hoop dat hij het dan snel oppakt. Het is nogal een kind wat van fris houdt (van wie zou hij dat hebben…) en heeft een hekel aan een natte broek. Let’s see!

6 leuke boekjes over zindelijk worden

Tot die tijd kan ik er ook wat extra aandacht aan besteden door middel van leuke boekjes! Ik zocht de leukste voor mezelf en jullie uit!

 1. Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten – €13,99

  Beer moet heel erg nodig naar de wc. Alleen zit er iemand op en duurt het heel erg lang voordat de deur open gaat. Ondertussen wordt de rij steeds maar lager met allerlei dieren… Na dit boekje is het natuurlijk een mooi moment om dit met je kleine te proberen.

 2. Het grote billenboek – Guido van Genechten – €7,50

  Jos moet plassen en roept zijn mama. Vervolgens komen er ontzettend veel verschillende billen voorbij van verschillende dieren die op het potje gaan. De gestreepte billen van de zebra, de beresterke billen van de ijsbeer en billen vol veren van de kip. Dit helpt Jos om zelf ook een plas te doen op zijn potje!

 3. Klein geitje kan alles – Yvonne Jagtenberg – €5,99

  Dit boekje gaat iets subtieler over zelfstandig op het potje gaan. Het verhaal gaat over een geitje wat klein is, maar al heel erg veel zelf kan, waaronder poepen!

 4. Op je potje, konijn! – Kathleen Amant – €12,95

  In dit boekje leert Anna haar konijn hoe hij op het potje moet gaan. Ze laat het zelf stap voor stap aan hem zien. Hoe moet je op het potje zitten? Wat kun je erna in het potje terug vinden? Hoe moet je eigenlijk je handen wassen? Anna weet het allemaal prima!

 5. Op het potje – Alona Frankel – €8,95

  Dit boekje is een klassieker, die wij zelfs op de kleuterschool in de kast hadden staan. Kun je nagaan hoe lang dit boekje al bestaat! Hij is er in jongens- en meisjesversie, waarin Basje of Lotje de hoofdrol spelen. Ze krijgen een potje van oma kado, maar waar is dit eigenlijk voor? Uiteindelijk wordt er natuurlijk op het nieuwe potje geplast en gepoept.

 6. Potje! – Mylo Freeman – €9,95

  Midden in de jungle staat opeens een potje. Er ligt een briefje naast ‘Op dit potje plassen alleen de allerliefste billetjes’. Alle dieren proberen stuk voor stuk het potje uit, maar de billen van de olifant zijn te groot, de slang heeft geen billen en de aap weet niet wat hij ermee moet doen. Terwijl de dieren in discussie zijn komt er opeens een jongetje tevoorschijn. Dan zijn de dieren het erover eens: dit jongetje heeft de allerliefste billetjes en voor hem is dit potje bedoeld! Te cute toch?

Hebben jullie nog leuke aanvullingen?