fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

X Plan: goede tactiek tegen groepsdruk

Iedereen heeft denk ik wel eens in zo’n situatie gezeten als tiener. Je bent met een groep en je komt in een situatie terecht die je eigenlijk niet wilt. Deze vader bedacht een goede tactiek tegen groepsdruk, die ik zeker ga onthouden en toepassen!

Groepsdruk

Soms is er een samenstelling aan tieners, waardoor er al genoeg ingrediënten zijn voor groepsdruk. Of het nu gaat over drankgebruik, pesten of iets anders. Als tiener ben je al in een onzekere fase in je leven en heb je soms het gevoel dat je jezelf moet bewijzen tegenover te rest, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil.

De bedenker

Bert Fulks besteed naast zijn werk en gezin een uur per week met kinderen die recent zijn afgekickt. Hij stelde ze een keer een simpele vraag:

Wie van jullie is er weleens in een situatie terecht gekomen, waarin dingen gebeurde waar je je niet comfortabel bij voelde en waarbij je het gevoel had dat er geen uitweg was? 

Stuk voor stuk staken de kinderen hun hand op. Bert zelf herinnerde zich ook een eigen situatie, waarbij hij met een groepje voor het eerst bier aan het drinken was. Hij vond het verschrikkelijk, maar het voelde voor hem tegenover zijn vrienden alsof hij geen keus had. Hij bedacht een plan om zo zijn eigen kinderen en anderen een uitweg te bieden.

X Plan

Het plan moest een uitweg bieden, maar ook ervoor zorgen dat de tieners niet voor schut zouden staan. Het is heel simpel.

  1. De tiener stuurt één van de ouders (of oudere broers of zussen) de letter X. Dit is het teken dat hij of zij in een situatie zit, waar ze niet comfortabel mee zijn.
  2. Degene die het bericht ontvangt belt hen op, zegt dat er thuis iets gebeurd is en dat ze de tiener komen halen. De tiener vraagt wat er aan de hand is, maar er wordt hem gezegd dat hij dat straks wel hoort. Hij moet met 5 minuten klaar staan, want de ontvanger van het bericht is onderweg.
  3. De tiener zegt dat hij plotseling weg moet, omdat er iets aan de hand is thuis en dat hij klaar gaat staan, want ze komen hem ophalen.

Resultaat: voor de tiener is er een uitweg en de ouders zijn de zondebok. Prima deal waar je als ouder geen probleem mee hebt, lijkt mij. Een afspraak die hierbij hoort is dat er geen vragen gesteld worden. De tiener mag altijd vertellen wat er gebeurt is, maar dat hoeft niet. Dit om te voorkomen dat X Plan niet gebruikt wordt, omdat hij of zij bijvoorbeeld op een plek is waar ze niet horen te zijn. Het gaat hier om wederzijds vertrouwen en het maken van de juiste beslissing.

Tieners en een tactiek tegen groepsdruk

Normaal schrijf ik niet over tieners, omdat dit niet de leeftijdscategorie is waar mijn zoon zich in bevind. Ik vond dit een super goed idee, die ik in een later stadium ook zeker wil gaan toepassen.

De gebruikte afbeeldingen komen uit de volgende YouTube video.