fbpx
Menu
Babykamer - Kinderkamer / Thuis zijn

Tips voor kleine keukens én inspiratie!

Wordt je gek van je kleine keuken? Omarm hem, want je kunt er misschien veel meer mee dan je denkt! Hier spreekt een ervaringsdeskundige met ruim 15 jaar kleine keukens in mijn bezit. Ik zocht toffe inspiratie voor je op én zette de beste tips voor kleine keukens voor jou op een rij!

tips voor kleine keukensthe girl with the green sofa

Kleine keukens zijn een uitdaging!

Met een kleine keuken kun je super veel! Het is misschien een uitdaging om alles erin te krijgen wat je wilt, maar hierin kun je ook losgaan met kleuren, verschillende materialen en handige opbergsystemen! Natuurlijke materialen vind ik vaak erg mooi. Hout bijvoorbeeld, leeft gewoon en staat warm. Door de verschillende tinten en bewerkingen van hout, kun je hier alle kanten mee op. Als je jouw houten keuken zat bent, dan geef je hem met gemak een make-over! Wat ik een mooi voorbeeld vind in het materiaalgebruik zijn dit soort houten keukens. Te gek toch?

tips voor kleine keukensdomino

Kleine keukens ervaringsdeskundige

Helaas moet ik bekennen, dat ik -geheel tegen mijn zin in- dé ervaringsdeskundige ben op het gebied van kleine keukens. Sinds ik op mijn 22-ste het huis uitging, tot nu, 15 jaar later, heb ik alleen maar kleine keukens gehad. Behalve in de 1,5 jaar dat ik in Dubai woonde dan, maar toen wist ik mij weer geen raad met de ruimte. Het is ook nooit goed ;-).

tips voor kleine keukensherz und blut

Kenmerken van een kleine keuken

 • Als je er met twee mensen instaat, wordt je lichtelijk claustrofobisch
 • Je hebt ALTIJD te kort aan werkruimte, waardoor het constant alles verplaatsen is
 • Er vallen regelmatig spullen uit keukenkastjes (of heb ik dat alleen…)
 • Het wordt snel rommelig

Met deze kenmerken, kun je natuurlijk wel wat. Deze ervaringsdeskundige zet graag wat handige tips voor kleine keukens voor jou op een rij. Want als ik al 15 jaar met een kleine keuken kan leven en inmiddels van happy single naar gezin van vier ben gegroeid, kun jij dit ook!

tips voor kleine keukenspopi home

Tips voor kleine keukens

1. Opbergen in een kleine keuken

 • Een kleine ruimte oogt snel rommelig. Probeer daarom je spullen zoveel mogelijk direct op te bergen. Vuile vaat in de vaatwasser en ruim tijdens het koken alvast zoveel mogelijk op.
 • In kleine keukens nemen keukenapparatuur veel ruimte in op het aanrecht. Dit is ruimte die je hard nodig hebt, als je bijvoorbeeld gaat koken voor een groep vrienden. Berg je waterkoker, koffiezetapparaat of magnetron op in een kast, zodat je meer werkruimte overhoudt en de keuken rustiger oogt.
 • Heb je ooit gedacht aan de binnenkant van keukenkastjes? Deze lege plek is een loze ruimte, die je vaak kunt gebruiken! Aan een rail hang je bijvoorbeeld je keukenrol of rol vuilniszakken op. Maar je kunt op dezelfde plek ook een opbergvak bevestigen, waarin je bijvoorbeeld open verpakkingen of snijplanken kunt opbergen. Denk aan de opbergvakken van karton waar je bijvoorbeeld tijdschriften in kunt bewaren. Ook de opberghangers met vakjes voor achterin de auto werken top aan de binnenkant van je keukenkastje!

  tips voor kleine keukens@chelsaeanne

2. Ruimte benutten en creëeren in een kleine keuken

 • Heb jij kastjes van bovenaan het plafond tot op de vloer? Dan ben je een held! Bij veel keukens is er loze ruimte boven het keukenkastje en heb je onder de lage keukenkasten een plint. Bij het uitzoeken van je keuken, kun je prima kiezen voor kasten tot het plafond. Dit scheelt ook schoonmaken. Onderaan kun je vaak nog een lade kwijt. Alle opbergruimte is meegenomen!
 • Hang het op! Een stapel borden neemt veel ruimte in in een keukenkastje, maar als je ze verticaal in een rekje aan de muur hangt, scheelt dit weer kastruimte! Ook kun je een rail aan de muur bevestigen voor pannen of grote lepels en spatels. Heb je een plank aan de muur bevestigd? Draai hier aan de onderkant dan haakjes in om bijvoorbeeld je mokken aan op te hangen (zie voorbeeld). Ook kun je door middel van een macramé hanger, je fruit in schalen onder elkaar hangen.
 • Wordt jij ook gek van het steeds verplaatsen van spullen? Als je een grote snijplank hebt, kun je deze op je kookplaat leggen. Als je niet kookt, kun je deze extra ruimte gebruiken en bij het gebruik van bijvoorbeeld twee pitten kun je een kleinere snijplank over de rest van de pitten leggen. Zo creëer je weer wat extra werkblad!
 • Hoe fijn is een dubbele besteklade? Deze past gewoon in de ruimte van een gewone bestekla, alleen is het een extra ‘verdieping’. Zo houdt je de inhoud netjes en meer overzichtelijk.

tips voor kleine keukenssociety19

Extra tips voor kleine keukens vindt je in dit artikel. Meer mooie plaatjes? Eerder schreef ik nog een artikel met veel inspiratie over keukens (en badkamers) op de blog.Hopelijk heb ik je met mijn  tips voor kleine keukens en inspiratie wat verder op weg kunnen helpen. Heb je nog mooie tips ter aanvulling? Laat het mij vooral weten!

Header visuals: links – women ideas | rechts – @justineblakeney

tips voor kleine keukens@pinterest