fbpx
Menu
Buitenspeelgoed / Kind zijn / Sporten

Jouw nieuwe trampoline kiezen in 8 stappen

Een trampoline in de tuin is natuurlijk super leuk! Naast dat het goed is voor de conditie, voor alle leeftijden is en je hierdoor vaker een flinke dosis zuurstof binnenkrijgt, heeft het nog veel andere voordelen. Deze beschreef ik eerder in de blog: 13 voordelen van een trampoline. Nu je er de voordelen van inziet, wil je natuurlijk ook weten waar je op moet letten bij het uitkiezen ervan. Ik help je jouw nieuwe trampoline kiezen in 8 stappen!

trampoline kiezenShutterstock – Ramona Heim

Jouw nieuwe trampoline kiezen in 8 stappen

Ben je erover uit dat je een trampoline in de tuin wilt? Leuk voor jezelf, om lekker fit te blijven. Super leuk voor de kinderen, om ze overdag lekker af te matten. Ik hoor een dubbele win! 😉 Volg deze 8 stappen om zo een wensenlijstje samen te stellen, waarmee de perfecte trampoline kiezen voor jouw situatie een fluitje van een cent is!

 1. Vormkeuze trampoline

  Waar ik dacht dat de trampolines voor in de tuin altijd rond waren, blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Een rechthoekige trampoline of ovaal is ook een optie, waardoor je veel minder ruimte kwijt bent! Nu past er wellicht ook een trampoline in dat hoekje, waarvan je niet weet wat je ermee moet! Meet altijd eerst de ruimte op die je beschikbaar hebt en laat wat ruimte om de trampoline heen. Zo kun je het beste de juiste afmeting bepalen.

 2. Frame dikte en aantal poten

  Veiligheid is het allerbelangrijkste, dus is het verstandig om naar de frame dikte te kijken. Hoe dikker het frame, hoe beter de kwaliteit en hoe langer hij meegaat! Ook het aantal poten is van belang. Een trampoline met 8 poten, is overduidelijk een stuk stabieler dan een trampoline met 4 poten (als ze op de juiste plek zitten). Let hier goed op.

  trampoline kiezenShutterstock – Monkey business images

 3. Ondergrond van de trampoline

  Je snapt natuurlijk wel, dat een niet te harde ondergrond het beste is. Zachte, rubberen tegels  of gras onder een trampoline, valt een stuk zachter dan harde tegels. Het vallen is natuurlijk niet de bedoeling, maar het kan nu eenmaal gebeuren…

 4. Ingegraven of trampoline boven de grond

  Persoonlijk vind ik een ingegraven trampoline super mooi staan. Het is minder opzichtig en, helemaal zonder net, gaat hij mooi op in je tuin. Als de trampoline bedoeld is voor volwassenen, dan is dit de mooiste oplossing. Denk er wel aan, dat eronder dus een groot gat in je tuin ontstaat. Tips voor het ingraven van een trampoline (dan weet je maar waar je aan toe bent), vindt je onder de link. Als je er later weer vanaf wilt, krijg je dit gat niet zo snel weer mooi en begroeid, dus bij twijfel, misschien toch niet doen.

 5. Wel of geen veiligheidsnet

  Bij kinderen denk ik dat de keuze altijd een volmondig JA moet zijn. Veiligheid staat op één, dus hang er alsjeblieft een net omheen. Hoe hoger ze springen, hoe naarder ze kunnen vallen en dan heb ik het nog niet eens over trucjes, die ze vanaf een bepaalde leeftijd gaan proberen.

  trampoline kiezenShutterstock – Martin Novak

 6. De beschermrand

  De beschermrand is super belangrijk. Deze moet dik genoeg zijn en de veren zo ruim mogelijk bedekken. De vering is natuurlijk super tricky met kleine voetjes en handjes, dus een dikke en ruime rand heeft de voorkeur. Wil je trouwens lang met je trampoline doen? Dan is het fijn als de beschermrand van PVC is. Dit gaat wel drie jaar mee (in tegenstelling tot PE, wat slechts een levensduur heeft van één jaar).

 7. Het gewicht van de gebruikers

  Wist je dat iedere trampoline een maximum springgewicht heeft? Ik ook niet, maar dit is natuurlijk super belangrijk! Is de trampoline bedoeld voor 1 volwassene van 80 kg of kan hij 8 kinderen tegelijk tot 160 kg hebben? Overschrijd nooit het maximum springgewicht. De veiligheid staat altijd voorop!

 8. Het doel: spelen of sportief

  Wil jij je conditie verbeteren? Of misschien zelf truc’s leren? Wil je een trampoline aanschaffen voor de kinderen om op de springen, maar ook om een picknick op te houden of piraatje te spelen? Het kan natuurlijk allemaal, maar denk er bij voorhand over na, hoe intensief hij gebruikt zal gaan worden. Dit is belangrijk voor de veren, dus als de hele familie zijn workout hierop gaat doen, kan het handig zijn om te gaan voor wat stevigere en dikkere veren.

Heb jij nog mooie toevoegingen aan het lijstje die je helpen bij het trampoline kiezen? Laat het mij dan gerust weten, dan voeg ik het toe aan de blog!

trampoline kiezenShutterstock – Sergey Novikov

Header afbeelding: Shutterstock – Jacob Lund