fbpx
Menu
Mama zijn / Mom life

Met gemak gooi je het in de prullenbak: drillen die kinderen!

Met kleine dingen in de opvoeding kun je kinderen veel bijbrengen. Het afval leren weggooien in de prullenbak is daar een goed voorbeeld van.

Afval op straat? Dat mag niet!

Otis en ik liepen laatst op straat en Otis reageerde nogal verbaasd toen hij een leeg pakje drinken op de stoep zag liggen. ‘Mama kijk, een kindje heeft dat op de grond gegooid! Dat mag toch niet?!’. Wow, toch best trots dat hij dat zo uit zichzelf zei, antwoordde ik ‘Dat klopt Otis, je mag geen afval op straat gooien. Dat hoort in de afvalbak.’. Otis gooit natuurlijk niks op straat en ook binnen moet hij, als hij bijvoorbeeld zijn doosje rozijnen leeg heeft, deze zelf weggooien in de prullenbak. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen toch?

Normen en waarden

Als kinderen van jong af aan al leren dat je afval in de afvalbak moet gooien, dan ziet de toekomst op straat er aardig schoon uit denk ik. Al geloof ik echt niet dat er ouders zijn die nadrukkelijk zeggen dat kinderen hun lege pakje drinken op de grond moeten gooien, of erger nog, zelf dat voorbeeld geven. Zou het dan op een bepaalde leeftijd stoer zijn, gewoon om iets te doen wat niet mag? Of misschien om indruk te maken op vriendjes? Dat vraag ik mij soms af.

Drillen maar!

Thuis gooit Otis dus zelf zijn afval weg en als hij het vergeet, dan help ik het hem herinneren. Het is een kleine moeite voor hem en hij is tenslotte geen prins Lodewijk de veertiende. Ik vind het belangrijk dat dit een gewoonte voor hem wordt of is, want met deze kleine dingen geef je je kind wel normen en waarden mee. Lukt dit niet, dan kun je altijd nog de chantage-tactiek inzetten. 😉

Prullenbak keuze

De keuze voor de juiste prullenbak is trouwens nog helemaal niet zo gemakkelijk. Ik heb een simpele ronde hoge met een binnenemmer, waar de vuilniszak in gaat en een pendaal om hem te openen. Niks mis mee, zou je denken. Nou, eerlijk gezegd vind ik het vuilniszak verschonen echt een toestand. Uiteraard prak ik hem altijd helemaal vol, waardoor de vuilniszak vacuüm lijkt te trekken. Dan sta je met de binnenemmer met volle vuilniszak erin, aan die zak te sjorren, terwijl je met je voeten en je knieën de buitenemmer op zijn plek probeert te houden. Zie je het voor je? Hopelijk ben ik hier niet de enige in.

Voor mij is het dus tijd om mij eens te verdiepen in een nieuwe afvalbak . Eentje waarvan ik zelf gemakkelijker de volle zak eruit krijg. Gelukkig gooit Otis zijn eigen afval weg, dus die zak komt wel vol!