fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

De waarde van geld voor kinderen: 4 tips!

Hoe zit het met de waarde van geld voor kinderen? Otis, mijn zoon van 7,5, zei laatst tegen mij: ‘Mam, zijn wij rijk?’.  Ik: ‘Wat betekent rijk eigenlijk?’. Otis: ‘Dat je veel geld hebt en alles kunt kopen’. Ik: ‘ Rijk heeft niet altijd te maken heeft met de waarde van geld, omdat je gezondheid en gelukkig zijn bijvoorbeeld niet kunt kopen. Geld is wel een middel om je leven in te richten. Je kunt een huis kopen, eten en leuke dingen doen.’ Hij dacht er even over na…

kinderen en geld

De waarde van geld voor kinderen: 4 tips!

Logisch natuurlijk dat mijn kind met €100 het liefst allemaal Pokémon kaartjes zou kopen. Ik snap hem, maar het leek mij wel verstandig om hem wat meer inzicht te geven in de waarde van geld. 

1. Je kind iets laten uitzoeken voor een  vast bedrag.
Mijn zoon kreeg €2 om iets uit te zoeken in de kringloopwinkel. Hij liep rond en bekeek alle prijzen. Erg leuk om te zien wat er dan gebeurt.

Vraag mij trouwens niet hoe hij het deed, maar na een praatje met de kassajuffrouw ‘betaalde’ hij uiteindelijk een bal met een klavertje vier en hield de €2 in zijn zak ;-).

2. Klusjes doen
Otis mag thuis klusjes doen om naast zijn zakgeld wat extra te ‘verdienen’. Als hij de hele week na het eten de tafel afruimt, dan krijgt hij daarvoor €2.

3. Sparen
Mijn zoon heeft een spelcomputer en spelletjes kosten €60. Hij legt zoveel als hij kan opzij en is druk aan het tellen en sparen.

4. Spelen met geld

Wij hebben een winkeltje staan in huis, uiteraard compleet met kassa met kleingeld (oké en wat piraten munten). We rekenen af en krijgen ‘ruil geld’. Zijn we gelijk ook bezig met rekenen!.

Geld verdelen

Wat ik ook belangrijk vind is de verdeling van geld. Otis bewaart een deel in zijn portemonnee en een deel in zijn spaarpot. Wat in zijn portemonnee zit mag hij uitgeven aan iets wat hij graag wil hebben en wat in zijn spaarpot zit gaat op zijn rekening bij de bank.

Hij heeft een Jongerengroeirekening bij ABN AMRO. Wat ik hieraan erg leuk vind is dat je kind zelf een betaalpas heeft, maar dat jij als ouder kunt meekijken en alles kunt instellen, inclusief limieten. Een goede introductie in de wereld van een eigen rekening bezitten!

geld verdienen kind

Heb jij nog tips hoe je kinderen leert over de waarde van geld? Ik ben benieuwd!

Meer lezen over zakgeld? Ik schreef een blog over de voordelen van zakgeld en hoeveel per leeftijd gemiddeld gegeven wordt. Ook schreef een gastblogger over de verwarring tussen zakgeld en een zak geld. 🙂