fbpx
Menu
Ervaringen & Tips / Mama zijn

Het fenomeen moederfiets

De moederfiets is een bijzonder exemplaar en anders dan alle andere fietsen. Ik heb nog nooit een fiets ervaren met zoveel ‘functies’. Mijn andere fietsen hoeften alleen mij te vervoeren, maar deze heeft ook een heel kind aan het stuur hangen en dan moeten er ook nog veel teveel boodschappen in die altijd-te-kleine fietstassen gepropt kunnen worden. Met deze 20 kilo extra ballast (en dan heb ik het niet over dat snacken van gisteravond), moet je ook nog op het eerste gezicht normaal kunnen fietsen zonder dat het lijkt alsof je de zwaarste etappe van de Tour de France aan het uitvoeren bent.

De ongemakken van een moederfiets:

1. Mevrouw Wijdbeens

Ik ben absoluut geen André van Duin fan (verre van zelfs), maar een betere benaming van het fenomeen kan ik echt niet verzinnen. Even een kleine hint: er hangt een kind aan je stuur! Dat kind hangt op de plek waar jij normaal heel soepeltjes met je benen in de rondte fietst. Als je dat kind niet bij elke trap onder zn hol wil tikken met je knieën, dan zul je toch echt wat met je benen uit elkaar moeten gaan fietsen. Ik ben een keer met mijn moederfiets naar een bruiloft gefietst in een kokerrok en ik kan je melden dat dit geen succes was…

2. The Tank

Ik noem mijn moederfiets liefkozend The Tank. Waarom vraag je je af? Nou, een moederfiets moet uiteraard super stabiel zijn en mag nooit omvallen. Daarom zijn ze vrij zwaar en dat is zacht uitgedrukt. Dit gecombineerd met het feit dat ik altijd standaard in de hoogste versnelling fiets, want dan ga ik lekker hard, heeft echt helemaal niets te maken met de Tour de France. Net als een tank (aha!) duurt het even voordat ik op gang ben, maar als ik eenmaal ga dan haal ik vol trots iedereen in! 😉

3. Op de plaats rust

Wees altijd, maar dan ook ALTIJD voorzichtig met de moederfiets op de standaard te zetten. Ik ben lang en best sterk, maar als je kind voorop zit en je fietstassen (vroeger horror, nu kan ik niet meer zonder) afgeladen zitten met boodschappen dan moet je even goed focussen. Ik heb al een paar oorlogswonden eraan overgehouden in combinatie met slippertjes… Auch!

Moederfiets rocks!

Ondanks al het bovenstaande vind ik de moederfiets fantastisch en kan ik echt niet meer zonder. Otis vind het heerlijk om stukjes te fietsen. Hij ziet van alles, zwaait naar iedereen alsof hij de koningin is en roept trots met zijn 1,5 jaar ‘TIETUIG” bij ieder vliegtuig wat hij voorbij ziet komen. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar de moederfiets rocks!

Meer mom life óf fietsstoeltjes tips? Check de blog!