fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

Kiezen voor de NIPT test of combinatietest?

Wat is precies wat en waarom zou ik kiezen voor het één of het andere? Wordt het de NIPT test of combinatietest? Of ga je helemaal niet testen? Dit zijn de drie mogelijkheden die je voor je kiezen krijgt. Ik vertel je hier wat meer over én vertel je waar wij voor gekozen hebben.

NIPT test of combinatietest? Wat houden de testen in?

Als je zwanger bent krijg je deze vraag in het eerste trimester voor je kiezen. Wil je je ongeboren baby laten testen op het down-, edwards- en patausyndroom? Met het downsyndroom zijn de meesten wel bekend en dit is er natuurlijk in verschillende gradaties.  Bij het edwards- of patausyndroom is er bij het kindje in iedere cel een extra chromosoom aanwezig. Chromosoom 18 in het geval van het edwardssyndroom en chromosoom 13 in het geval van het patausyndroom. Deze beide gevallen zijn zeer ernstig en zal hoogstwaarschijnlijk inhouden dat het kindje tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte komt te overlijden. Dit komt zeer weinig voor, bij beide gevallen 1 kind op de 10.000 kinderen, maar als het je overkomt is het super verdrietig.

nipt test of combinatietest

Vraag 1: Wel of niet testen?

Je hoeft natuurlijk helemaal niet kiezen voor een NIPT test of combinatietest. Misschien wil je wel helemaal niet testen. Dat is je eigen keuze. Zie je wel hoe het komt of ben je meer een controlefreak die wil weten wat haar te wachten staat? Dit is een vraag waar jullie eerst over zullen gaan nadenken. Het is een beetje een keuze voor zekerheid tegenover de natuur zijn gang laten gaan. Die zekerheid is natuurlijk niet 100%, zie hieronder.

Vraag 2: Kiezen voor de NIPT test of combinatietest?

Als je geen test wilt laten doen, dan ben je gewoon klaar. Wil je wel meer weten over de bovenstaande chomosoom afwijkingen, dan kom je voor keuze twee te staan. Wordt het de combinatietest of de NIPT test?

Combinatietest

Deze test is een combinatie (aha, vandaar de naam) van een bloedtest bij de moeder en een nekplooimeting van de baby door middel van een echo. Als je voor deze test kiest, dan krijg je dus een extra echo. Het bloedonderzoek wordt afgenomen tussen de 9 en 14 weken in de zwangerschap en de nekplooimeting tussen de 11 en 14 weken van de zwangerschap. De test geeft geen zekerheid, maar een kans op een afwijking. De test ontdekt 85% van de baby’s met het downsyndroom, 77% van de kinderen met edwardssyndroom en 65% van de kinderen met het patausyndroom. Deze test wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

nipt test of combinatietest

NIPT test

De NIPT test bestaat alleen uit een bloedonderzoek, wat vanaf 11 weken in de zwangerschap afgenomen kan worden. Binnen 10 werkdagen heb je de uitslag in huis en heb je bij een goede uitslag weer een kans te pakken in plaats dat het compleet wordt uitgesloten. Bij de NIPT test worden 96% van de kinderen met het downsyndroom ontdekt, 87% van de kinderen met het edwardssyndroom en 78% van de baby’s met het patausyndroom. Deze test wordt op dit moment nog NIET vergoed in Nederland en kost je €175.

Keuzes, keuzes

Als je dus kiest voor een test, dan biedt de NIPT test in verhouding meer zekerheid. Bij de combinatietest krijg je een extra echo, maar deze kun je natuurlijk ook op eigen initiatief inplannen. Bij het echo centrum waar ik kom kost dit €35 en dat is natuurlijk goed te doen voor een onbetaalbaar moment van gluren naar je eigen productie! Zaken om over na te denken!

Wat hebben wij gekozen?

Mijn partner zou het prima vinden om helemaal niet te testen. Hij neemt alles zoals het komt en in verhouding ben ik iets meer van het plannen en de voorbereiding. Hij begreep dus ook goed dat ik het wel prettig vond om iets meer inzicht te hebben.

nipt test of combinatietest

Down syndroom

Ik heb van dichtbij meegemaakt dat er een baby met het downsyndroom werd geboren, wat totaal onverwacht kwam. Inmiddels is deze stoere bink alweer twee jaar oud en gaat alles fantastisch. Toch was het vlak na de geboorte toch ontzettend schrikken als je hier niet op rekent en kun je niet echt genieten van de eerst periode na de geboorte, omdat er ontzettend veel op je afkomt. Persoonlijk zou ik het prettig vinden om hier, indien mogelijk, rekening mee te kunnen houden, zodat je na de geboorte optimaal van je nieuwe aanwinst kunt genieten.

Afscheid van je baby

Ook ken ik gezinnen die vlak na de geboorte afscheid hebben moeten nemen van hun baby. Dit ging niet om de bovenstaande chromosoom afwijkingen, maar het verdriet van het verlies is ontzettend heftig. Bij een grote kans op een kindje wat niet lang te leven heeft kun je er nog over nadenken of je verdere stappen gaat ondernemen.

Onze uiteindelijke keuze was de NIPT test, waarbij we gelukkig een goede uitslag kregen! Het blijft toch een spannend moment als je hierover gebeld wordt. Ook al is het niet 100% zeker, het voelt toch goed voor deze controle freak om het nu los te kunnen laten.

Ik ben benieuwd naar jullie keuze en hoop op alleen maar goede uitslagen! Voor meer info kun je kijken op de website van het RIVM.

Meer lezen over de zwangerschap of bevallen? Je leest het op de blog! Heb je zelf een mooi of bijzonder verhaal over je zwangerschap of bevalling en schrijf je graag? Neem dan gerust eens contact op! Wellicht kun je een gastblog voor ons schrijven!

Visuals: Shutterstock