fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn

Girlpower boeken zonder stereotypering!

Heb je eerder al mijn blog gezien met 6 feministische kinderboeken voor meisjes? In het Nederlands kon ik weinig vinden. Dit verbaasde mij eigenlijk wel en vond ik jammer. Er is gelukkig een nieuwe boekenreeks op de markt, wat perfect op mijn eerdere lijstje aansluit. Girlpower boeken zonder stereotypering!

De Nederlandse (geëmancipeerde) boekenmarkt in cijfers

Als je kijkt naar de bestverkochte kinderboeken van 2018, in hoeveel procent zal een meisje de hoofdrol hebben? Slechts 20%! Daar zitten Nijntje, Pip van Woezel en Janneke van Jip dus ook bij. In 13% van deze boeken heeft de moeder GEEN baan. Hoe ouderwets is dat!? Door voorlezen maken kinderen onbewust kennis met deze stereotypering en het is toch zonde als ze een vertekend beeld krijgen van de wereld! Meiden zijn namelijk net zo goed als jongens in sport, kunnen directeur worden van een bedrijf of een belangrijke uitvinding doen. Laten we ze de juiste voorbeelden geven en het vertrouwen dat ze zichzelf mogen zijn en zichzelf kunnen ontplooien hoe zij dat willen. Hier speelt Mo’s Daughters perfect op in met hun girlpower boeken!

kinderboeken zonder stereotypering

Mooie boodschap

De inleiding in de boeken van deze reeks is prachtig, krachtig en deel ik graag met je. Deze laat namelijk precies de achterliggende gedachte zien, waarmee de boeken tot leven zijn gekomen.

Jij bent fantastisch zoals je bent. Laat je niet wijsmaken dat je iets niet kunt of mag, puur omdat je een meisje of jongen bent. Doe het op jouw manier. Ontdek wat je leuk vindt en wie je bent. Durf. Val. Sta weer op. Leer en bloei. Want de wereld ligt voor je open. Dus laat zien wie je bent en wie je wil zijn!

Mo’s Daughters heeft wereldwijd verschillende schrijvers en illustratoren aan elkaar gekoppeld en ieder werkten ze aan een eigen personage. Zo heeft ieder karakter dus een eigen look!

Girlpower boeken met verschillende personages

De meiden uit deze reeks hebben allemaal eigenschappen die erg herkenbaar zijn. Misschien heb je al snel een favoriet, gebaseerd op het karakter of de uitstraling van de illustraties. Even een voorstelrondje van de karakters in deze girlpower boeken:

Super Suus

Deze slimme meid blijkt stiekem een superheld te zijn met een superneus! Als de juf iets niet ruikt, betekent dat natuurlijk niet dat er geen geurtje in de lucht hangt… Suus haar superneus stuurt haar namelijk recht af op de noodsituaties!

‘Yes, perenijs! fluistert Suus met haar ogen dicht, net iets te hard. IJsjes kun je niet ruiken, dat bestaat niet. Ga maar naar de gang!’ 

girlpower boeken

Cato

De kleine wetenschapper die alles tot op de bodem uitzoekt! Ze is vastberaden en nieuwsgierig en als ze ergens achter wil komen, dan gaat ze net zolang door totdat ze het heeft uitgedokterd.

‘Cato, je hebt toch geen troep gemaakt he? Nee, ik maak nooit troep. Ik doe alleen maar onderzoek.’

emancipatie kinderboeken

Maan

De nieuwsgierige Maan is gek op de natuur is is de wereldreiziger van de groep. De wereld ligt tenslotte aan je voeten! Het ontdekken van nieuwe plekken en de interactie met dieren is haar favoriete bezigheid.

‘Eend, kun je daar leuk spelen? En wie woont er in Australië? Maar eend is stil. Kom we gaan kijken, fluistert Maan’

sterke meiden boeken

Mila

Mila is de avonturier van het stel en het avontuur vind je overal om je heen. Klimmen, klauteren en net een stapje verder gaan, ook al is het misschien wat eng. Ze laat je zien dat je overal in en om het huis avonturen kunt beleven. Gelukkig heeft ze altijd haar ontelbaarmiljoendingenrugzak bij zich.

‘Was deze deur er altijd al? vraagt Roef en haalt de kreukels uit zijn snuit. Mila lacht: Ja, maar ik heb hem nog nooit opengedaan. Wat zou erachter zitten?’

meiden in hun kracht boeken

Wies

Deze vastberaden peuter zet de hele boel op stelten en laat je twijfelen aan de gewone dingen. Waarom zou je bijvoorbeeld een pyjama niet aan mogen als normale kleding naar school? Als zelfs de ouders geen antwoorden met weten op haar scherpe vragen, nou ja, waarom dan ook niet?

‘Misschien zeggen ze wel: Wat een goed idee! En doen ze morgen allemaal met me mee.’

eigenwijze peuter

Girlpower voorbeelden

Ieder personage heeft twee boekjes met een avontuur op haar naam staan. Deze meiden zijn mooie voorbeelden, in het bijzonder voor de kleinere meiden, omdat ze de huidige norm in twijfel trekken, zelf op onderzoek uitgaan, gek zijn op avontuur en daarmee precies hetzelfde zijn en kunnen als jongens. Wat je ziet kun je tenslotte zijn! Voor jongens zijn deze boeken ook leuk en goed. Het valt ze vaak niet eens op dat een meisje de hoofdrol op zich neemt. Een goed teken, want ze worden geconfronteerd met dezelfde interesses en idealen bij jongens en meiden.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de girlpower boeken voor eigenwijze en nieuwsgierige kinderen van 0 tot 6 jaar óf klik op de linkjes naar Bol om ze te shoppen voor je kleine avonturier!

Meer inspiratie voor kinderboeken, zoals bijvoorbeeld geluk voor kinderen, de 8 leukste sprookjesboeken of 3 x boeken voor kleine heethoofden? Je vindt het op de blog!