fbpx
Menu
Kind zijn / Sporten

Zwemmoeder: mee met schoolzwemmen

Schoolzwemmen? Bestaat dat nog? Jazeker, bij ons wel. Al zijn we de laatste school hier uit de omgeving. Vanaf groep twee gaan de kinderen naar schoolzwemmen, dus dat betekende dat Otis in de tweede schoolweek voor het eerst ging zwemmen met school. Welke moeder ging er mee met schoolzwemmen?

Zwemlessen en schoolzwemmen

Ideaal natuurlijk dat schoolzwemmen! Het is maar drie kwartier, maar naast zijn normale zwemles zijn dat toch twee momenten om te oefenen per week. Otis startte vlak voordat hij vijf werd met zwemlessen en nu, negen maanden later, komt daar dus schoolzwemmen bij. De basis heeft hij in ieder geval al onder de knie, dus ik hoop stiekem op een mogelijkheid tot afzwemmen aan het einde van dit jaar of aan het begin van volgend jaar…

zwemmoederShutterstock – Skyward Kick Productions

Mee met schoolzwemmen

Iedere week gaan er drie ouders mee per klas en die rouleren steeds. Af en toe ben je dus als ouder aan de beurt. Tijdens de eerste keer schoolzwemmen stond ik direct ‘op het programma’ en dat vond ik helemaal niet zo erg. Zo kon ik even kijken hoe dat ging en dat vond ik ook wel prettig voor Otis. Het was de eerste keer van dit schooljaar en je raadt het al, alles ging mis!

De bus die om 9:50 bij school zou moeten staan, stond aan de andere kant van het dorp te wachten. Om 10:00 kwam hij aanrijden en toen moesten de kinderen nog ingeladen worden en de gordels vast. Om 10:10 reden we weg en de kinderen moesten om 10:30 in het bad liggen. Dit konden we nog redden, ware het niet dat de bus de toeristische route nam… Hierdoor moesten we vlakbij het zwembad eerst een kruispunt zoeken om te gaan keren, anders kon hij niet bij het zwembad komen. De kinderen liepen om 10:35 de kleedkamers in en guess what? Iedereen moest plassen! Ik heb de jongens buiten op een rij gezet en 10:45 lagen alle kinderen in het zwembad.

zwemlesShutterstock – Seyomedo

Afdrogen en omkleden

Dat valt nog mee toch? Dan komt het heerlijke moment van omkleden. Gelukkig was het maar een klasje van nog geen 20 kinderen, want daar staan ze dan, je rillend aan te kijken. Niemand weet waar zijn tas of handdoek is, er zijn er een paar een kledingstuk kwijt en nergens staat een naam op. Good luck with that! Het komt dus volgens mij wekelijks voor dat er een kind een handdoek kwijt is, een andere handdoek mee naar huis krijgt of een kledingstuk mist. Otis kan in ieder geval alle drie al op zijn naam schrijven!

Tips bij een kind op schoolzwemmen

We hebben er als zwemmoeders hard om kunnen lachen in ieder geval en hebben meteen tijdens de eerste keer wat verbeterpunten verzameld. Moet jij een keer mee met schoolzwemmen, zorg er dan voor dat:

  • Er een naam op de zwemtas staat
  • Ook op de handdoek het liefst
  • Als je toch bezig bent, doe de kleding dan ook gelijk (grapje)
  • Oefen thuis met je kind met afdrogen

Ik ben benieuwd, hebben jullie ook kinderen op schoolzwemmen? Loopt het bij jullie allemaal gestroomlijnd? Meer lezen over sport voor kinderen? Of mijn ode aan die moeder met 4 kinderen tegelijk op zwemles? Check dan de blog!

kind op zwemlesShutterstock – New Africa

Header afbeelding – Shutterstock – ESB Professional