fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn

6 x feministische kinderboeken voor meisjes

Het enige recht van een vrouw is het aanrecht. I don’t think so! Vrouwen starten eigen bedrijven, redden mensen in operatiekamers en gaan voor hun idealen. Ze slaan de handen inéén en zijn daardoor sterker dan ooit! Wil jij je dochter(s) ook opvoeden tot zelfstandige en sterke vrouw? Dat dacht ik ook! Daarom heb ik een lijst gemaakt van feministische kinderboeken voor meisjes!

We zijn gelijk

Meisjes kunnen alles wat jongens ook kunnen. Iedereen is gelijk! Zo wil ik mijn dochter in ieder geval opvoeden. Ga voor je dromen en laat niemand jou wijsmaken dat er iets is wat je niet kunt. Zeker niet omdat je een vrouw bent! Ondanks dat we sinds de Dolle Mina’s al een stuk vooruit zijn gegaan in het ‘hoofdstuk gelijkheid’, zijn er nog zat vlakken waarop we winst kunnen behalen. Ik zeg ‘we’, want ik ga ervan uit dat als je een vrouw bent, dat je ook dezelfde opvatting hebt.

feministische kinderboeken

Vroeg beginnen met de juiste opvattingen

Dat kinderen nog jong zijn, betekent niet dat we ze niet al kunnen introduceren met sterke vrouwen die hen zijn voorgegaan en die een voorbeeld zijn voor velen. Als het voor deze kleine hummels normaal is dat vrouwen alles kunnen bereiken, dan nemen ze dit toch met zich mee. Waarom is er in hemelsnaam verschil in opvoeding tussen jongens en meisjes? Otis zit bijvoorbeeld op judo. Hij vindt dat ontzettend leuk en ik vind het belangrijk dat hij hierdoor werkt aan discipline, zelfvertrouwen en leert om zichzelf te verdedigen. Als Sadé oud genoeg is, gaan we met haar ook zeker bij judo kijken. Deze waarden vind ik voor beide belangrijk, ongeacht het geslacht.

Sterke persoonlijkheid

Allebei mijn kinderen wil ik stimuleren in hun idealen. Sta achter je eigen mening, werk er hard voor en dan kun je ver komen. Astronaut worden? Waarom niet! Een school starten in Afrika? Alleen als ik ook mee mag ;-). Alleen de mensen die ergens vol voor gaan, kunnen hun doel bereiken. Aangezien ik wil dat mijn kinderen gelukkige mensen worden, zal ik ze altijd stimuleren.

feministische kinderboeken

Feministische kinderboeken

De feministische kinderboeken selectie in Nederland is schaars. Ik zag in Engelstalige boeken veel meer keuze, maar in het Nederlands is er naar een handje vol, voor zover ik het kon vinden. Het zou fantastisch zijn als er nog meer bijkomt! Ken je nog een boekje wat in deze lijst thuishoort, laat het mij weten!

6 x feministische kinderboeken

Coco of het kleine zwarte jurkje – Annemarie van Haeringen – €15,99

Dit mooie prentenboek vertelt het verhaal van Coco Chanel, die na haar geboorte in een arm gezin, tot haar 18e opgroeide in een weeshuis en erg hard moest werken. Hierdoor leerde ze als de beste naaien en borduren. Toen ze uit het weeshuis kwam wist ze één ding zeker. Ze wilde nooit meer arm zijn.

De rest is geschiedenis. Ze groeide uit tot een fantastische modeontwerpster met vele iconen op haar naam. Ze bleef in haar stijl de luxe in eenvoud trouw. Een prachtig boek wat laat zien dat je veel kunt bereiken, ook al lijk je geen vliegende start te hebben. Je hebt je pad zelf in de hand. Geschikt vanaf 3 jaar en ouder.

feministische kinderboeken

Pipi Langkous – Astrid Lindgren – €20,99

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’. Allemaal kennen we Pipi Langkous en wilden we haar zijn als kind! Ik wel tenminste. Een eigenwijs meisje van negen met twee rode vlechten, wat woont in Villa Kakelbont, samen met haar paard en meneer Nilsson, haar aapje. Ze slaapt ondersteboven, met haar voeten op het kussen, omdat ze dat in Guatemala ook doen. De kinderen voor het kindertehuis? Die halen ze maar ergens anders vandaan, als Pipi haar paard en aap niet mee mag nemen. Mooie avonturen beleeft ze, samen met de buurkinderen Tommie en Annika, al hebben de meneren en mevrouwen uit de stad daar zo hun eigen gedachtes over…

Pipi doet wat ze wil en leidt een fantastisch leven, waarin alles kan. Ze is het sterkste meisje van de wereld en laat de kinderen zien dat je jezelf kan zijn, zelfs als dat voor de buitenwereld misschien een beetje vreemd is.

feministische kinderboeken

Van klein tot groots – Maria Isabel Sánchez Vegara – €14,50

Deze boekenserie bestaat in het Nederlands uit 5 delen, met in de hoofdrollen: Coco Chanel (daar is ze weer), Frida Kahlo (mijn persoonlijke favoriet), Marie Curie, Anne Frank en Audrey Hepburn. Stuk voor stuk vrouwen die een verschil hebben gemaakt en wereldgeschiedenis schreven door hun persoonlijkheid, kracht en eigenzinnigheid. De ene door kunst, de andere door wetenschappelijke ontdekkingen, weer een ander door haar schrijven of door mode of stijl. Elk boekje vertelt het eigen verhaal van een meisje met een droom wat uitgroeit tot een krachtige vrouw met een boodschap.

feministische kinderboeken

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes – Elena Favilli – €20,95

Wat nou prinsessen die gered moeten worden door een prins? Stoere meiden redden zichzelf en zorgen ervoor dat ze niet in de nesten komen te zitten. Dit boek bevat de verhalen van 100 inspirerende vrouwen, die allemaal hun bijdrage aan een betere wereld hebben geleverd. Op iedere spread staat aan één kant het verhaal van een inspirerende vrouw en aan de andere zijde staat haar portret, gemaakt door verschillende illustratoren, voorzien van een mooie quote. Een prachtige kennismaking met wat er allemaal mogelijk is én een tof naslagwerk! Wist je dat er ook al een deel 2 uit is?

feministische kinderboeken

Heldinnen – Janny van der Molen – €19,99

Dit boek is voor iets grotere meiden vanaf een jaar of 9. In dit boek staan 50 verhalen van vrouwen die hun hart volgen, eigen keuzes maken en zich door niets of niemand laten tegenhouden! Denk hierbij aan Florence Nightingale, Hannie Schaft, Michelle Obama en Floortje Dessing. Inspiratie om het beste in jezelf naar boven te halen!

feministische kinderboeken

Little Feminist book set – Mudpuppy / Emily Kleinman –  €15,99

Deze set hoort er eigenlijk niet helemaal bij, omdat hij in het Engels is. Voor deze serie maak ik graag een uitzondering… Het is namelijk een set voor de allerkleinsten (al vanaf 0 jaar) en bestaat uit vier kleine karton boekjes. Elk boekje heeft een eigen thema: activisten, artiesten, leiders en poiniers. Rosa Parks, Cleopatra en Amelia Earheart komen hierin bijvoorbeeld voorbij. In ieder boekje staan vier voorbeelden van vrouwen en bevatten mooie, kleurrijke tekeningen, voorzien van één zin om deze vrouw te omschrijven. Cool, vrolijk en tof om ook de ukkies meteen een goed voorbeeld te geven!

feministische kinderboeken

Hebben jullie aanvullende tips?

Voor oudere meiden zijn er meer opties in de hoek van de feministische kinderboeken en in het Engels kun je ook veel meer kanten op. In het Nederlands mag er daarom van mij nog wel wat extra bijkomen op dit gebied. Of hebben jullie toffe tips die ik gemist heb en aan dit feministische kinderboeken lijstje kan toevoegen?

Ik hoor het graag!

Meer inspiratie voor kinderboeken vind je op de blog!