fbpx
Menu
Boeken / Kind zijn

De 8 leukste sprookjesboeken

Zelf ben ik opgegroeid met veel sprookjesboeken. Ik had de Lecturama serie, je weet wel, met die luisterbandjes erbij. Ik ken ze allemaal, van Het Lelijke Jonge Eendje tot Repelsteeltje. Stuk voor stuk vond ik ze te gek! Opeens realiseerde ik mij dat Otis geen sprookjesboeken had thuis, dus ik ging op zoek!

Sprookjesboeken fan

Sprookjes blijven altijd ontzettend leuk. De verhalen die generatie op generatie doorgegeven worden gaan al eeuwen mee en blijven kinderen vermaken. Hoewel er nu natuurlijk super veel kinderboeken bestaan, blijven sprookjesboeken toch wel klassiekers, waarvan je er eigenlijk altijd wel één in je kast wilt hebben staan. Al is het maar om de verhalen door te geven die jij vroeger hoorde van je ouders.

Lekturama luistersprookjes en vertellingen

Toevallig ken ik ontzettend veel sprookjes. Dat komt door de Lekturama reeks, die mijn ouders bij elkaar spaarden. Ik kom natuurlijk uit het stenen tijdperk en toen had je sprookjesboeken met cassettebandjes erbij (excuse me, say what?!). Ik zat uren te luisteren naar de mooie verhalen en leerde tegelijkertijd veel woorden en goed lezen. Je kon namelijk meelezen en als het belletje ging, dan moest je een bladzijde omslaan. Een te gek concept, waarvan ik denk dat kinderen van nu het ook te gek zullen vinden. Ze zullen alleen grote ogen opzetten bij het zien van een cassettebandje denk ik ;-). Ik heb ze nog bewaard voor Otis. Nostalgie ten top!

De 8 leukste sprookjesboeken

Ik wil natuurlijk niet nog een paar jaar wachten met het vertellen van sprookjes, dus ging ik op zoek naar de leukste sprookjesboeken voor je peuter en kleuter. Sprookjes horen natuurlijk een beetje bij je algemene ontwikkeling niet waar?

1. Mijn leuk Sprookjesboek – Richard Scarry – €17,95

Richard Scarry is voor mij jeugdsentiment! Ik had vroeger een dik boek van hem met te gekke illustraties die ik nog steeds kan dromen. In dit sprookjesboek spelen zijn aangeklede dieren karakters de hoofdrol  in de vorm van een mooi prentenboek.

2. Het Sprookjesboek van Isak – Sandra Isaksson – €12,95

Dit sprookjesboek komt van Uitgeverij Snor. Dan zit je gelijk goed toch? Sandra Isaksson heeft bekende en minder bekende sprookjes en vertellingen in een fris jasje gestoken. Ook komen hier sprookjes uit andere landen in voor, dus wellicht wat nieuwe en verrassende verhalen voor jou en je kindje!

3. Grimm – Jacob Grimm – €29,95

Een sprookjesboek hoe het echt hoort te zijn: dik en vol met mooie verhalen. In dit boek staan de sprookjes van Grimm centraal en het is geen traditioneel sprookjesboek met hier en daar een afbeelding. Het is vormgegeven als prentenboek met illustraties van niemand minder dan Charlotte Dematons (bekend van De Gele Ballon).

4. Roodkapje was een toffe meid – Marjet Huiberts – €17,95

Sprookjes in een nieuw jasje! Dit is namelijk een sprookjesboek met bijbehorende cd: sprookjes om te rappen. De verhalen hebben een verrassende wending… Sneeuwwitje wordt wakker gekust, maar blijft liever bij haar zeven dwergen. De geitjes maken een nieuwe garderobe van wolvenvel en Assepoester vertrekt met de fee naar Spanje. Leuk voor wat grotere kinderen en met humor!

5. Er was eens een prins die wou een prinses – Martine Bijl – €14,95

Naast de groenten van Hak en succesvol actrice heeft Martine Bijl ook een sprookjesboek uitgebracht. Zeven bekende sprookjes zijn uitgevoerd op rijm, super leuk! De prachtige tekeningen zijn gemaakt door Noëlle Smit. Mooie bekende sprookjes in een fris jasje!

6. De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller – Tjong-Khing The – €24,95

Dit mooie sprookjesboek komt van de winnaar van Gouden en Zilveren Penselen en de Woutertje Pieterseprijs. Met de illustraties zit het dus wel snor! Bekende en wat minder bekende sprookjes worden op een eigentijdse manier beschreven en zijn niet te lang. Ook dus erg geschikt voor jonge kinderen die geen uren geduld hebben.

7. Allemaal sprookjes – Annie M.G. Schmidt – €19,99

De eigen sprookjes van onze ‘Annie’ zijn voor alle leeftijden en er gebeurt altijd wel iets onverwachts of geks. Let op, dit zijn niet de bekende Sneeuwwitje en Roodkapje verhalen, maar eigen sprookjes, voorzien van te gekke illustraties. Eerlijk is eerlijk, Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp zijn eigenlijk altijd succes verzekerd!

sprookjesboeken

8. Andersen sprookjes en verhalen – Hans Christiaan Andersen – €29,95

Deze prachtige uitgave bevat maar liefst 102 sprookjes van de bekende Hans Christiaan Andersen. Één van de meest bekende sprookjesschrijvers. Een tof dik sprookjesboek, zoals het hoort te zijn, voorzien van mooie kleurtekeningen. Een goede basis voor uren leesplezier!

sprookjesboeken
Hebben jullie thuis ook leuke sprookjesboeken in de kast staan? Ik ben benieuwd welke jullie favoriet is!

Meer boeken inspiratie? Je vindt het op de blog!