fbpx
Menu
Mama zijn / Temperament - Driftbuien

Eyeopener voor ouders van een pittige peuter

Wie mij al een tijdje volgt weet inmiddels dat Otis geen mak schaap is. Integendeel zelfs… Het is een pittige peuter met een sterke eigen wil, die niet zo snel opgeeft. Niet super makkelijk, maar alles heeft zo zijn voordelen.

Volhouden

Nog iets wat jullie waarschijnlijk weten is dat Otis geen ideale slaper is. Sterker nog, hij heeft de eerste jaren van zijn leven gedaan op 7 tot 8 uur slaap per 24 uur. Vermoeiend voor hem en voor mij. Toen we in het ziekenhuis met hem liepen voor het slapen, werd mij ook aangeraden om gecontroleerd huilen te proberen. Uiteraard heb ik dat toen ook geprobeerd. Bij deze tactiek leg je je kleintje in bed en als hij gaat huilen ga je na 5 minuten even kort naar hem toe en weer weg. Dan laat je hem steeds iets langer huilen en tussendoor ga je er steeds kort heen om hem gerust te stellen. Er werd mij verzekerd dat 95% van de kinderen zeker binnen het uur in slaap valt. Mijn exemplaar presteerde het om het 2,5 uur vol te houden en dus gewoon niet te gaan slapen. Een volhouder is het dus zeker!

Ontdekken

Laatst schreef ik over onze lunch bij het pannenkoeken restaurant, waarbij ik non-stop achter mijn peuter aanrende en onderweg steeds een hap pannenkoek naar binnen schrokte. Om mij heen zag ik braaf allemaal kindjes lekker hun lunch opeten, maar Otis had daar echt geen tijd voor. Spelen, spelen en nog eens spelen! Waarom lukt mij dat niet?

Falen of karakter?

Ja, soms voelt het alsof ik het niet goed doe. Of in ieder geval niet goed genoeg. Andere kinderen eten beter, slapen beter of hebben meer rust in zich. Dat zal dan wel door mij komen, denk ik soms. Aan de andere kant weet ik natuurlijk ook dat het te maken heeft met zijn karakter. Hij is een vrolijke jongen, met een enorm sterke eigen wil. Hij deinst niet terug voor mama of wie dan ook, als hij ergens zijn zinnen op gezet heeft. Naast dat op dit moment te zien als ‘pittig’, realiseer ik mij gelukkig ook dat hij hier later in zijn leven veel profijt van gaat hebben.

Power to the pittige peuter

Ik zie hem als een krachtige persoonlijkheid, die alles uit het leven kan halen wat erin zit. Iemand die gaat voor zijn idealen en die zijn eigen leven vorm gaat geven, ongeacht eventuele hobbels op de weg. Een hobbel hier of daar heeft mijn Otis geen boodschap aan, hij zal dan nog beter zijn best gaan doen. Een eigenschap die mij nu soms tot waanzin drijft, zal mijn kleine lieve aapje later veel positiefs brengen. Door dat in mijn achterhoofd te houden, worden die pittige momenten toch een stuk beter te handelen!