fbpx
Menu
Mama zijn / Slapen - Nachtouders

De handleiding om mijn baby in slaap te krijgen: deel 1

Slaap, een onderwerp wat mij aan het hart ligt. Ik mis het al sinds Otis zijn geboorte begin 2014 en ben jarenlang bijna krampachtig op zoek geweest naar manieren om Otis (en dus ook mezelf) meer te laten slapen. Nu er een baby in huis is, is alles anders. Weet ik hoe ik mijn baby in slaap kan krijgen? Een update!

Otis versus Sadé

Zoals jullie misschien wel weten heb ik een baby gekregen eind september. Otis was niet de beste slaper allen tijden en bij Sadé dacht ik in de eerste weken dat ik de slaap-jackpot te pakken had! Niets is minder waar… Dat waren de eerste weken dat ze van schrik sliep als een baby (als we deze uitspraak überhaupt moeten geloven). Inmiddels zijn we een beetje aan elkaar gewend en heb ik een techniek te pakken om haar in slaap te krijgen die lijkt te werken! Voor nu dan…

baby in slaapShutterstock – Olesia Bilkei

Slapen als een baby

Slapen als een baby? Laat mij niet lachen! Er schijnen exemplaren te zijn die je neerlegt en die dan gewoon gaan slapen. Hoe dan? Zijn de mijne wellicht anders geprogrammeerd? Als onze Sadé in haar bedje wordt gelegd als ze moe is, dan begint ze eerst nog leuk te kletsen, wat al snel overgaat in een dringend roepen, opgevolgd door complete paniek! ‘Je denkt toch niet echt dat je mij hier ALLEEN neer kunt leggen he? Waar is iedereen? Wwwhhheeeeee!’

Baby in slaap krijgen: stap voor stap

Inmiddels heb ik overdag een soort van techniek te pakken, die de uiterste precisie vereist. Niet zomaar wiegen of wandelen, nee een combinatie van verschillende handelingen. Luister hoe deze loco mama te werk gaat..

Stap 1: inbinden in de draagdoek

Ik heb een geweven draagdoek waarin ik Sadé inbindt. Zo zit ze dicht tegen mij aan en dat vind ze heerlijk! Ook heeft ze zo minder last van die vrije-val-schrik-momenten die baby’s hebben, waarbij de armen omhoog schieten als een hulpeloos vogeltje. Eerlijk is eerlijk, ik vind het fijn om haar zo bij mij te dragen nu ze nog zo klein is.

Stap 2: de pas erin

Als bij ons binnenkomt in de hal, dan sta je ook in de gang. Deze gang is vrij donker (geen ramen) en dit is de plek waar ’the magic happens’. Ik loop hier kilometers heen en weer als een volleerd Nijmeegse Vierdaagse deelnemer, zonder mokken of blaren. De pas is cruciaal en deze ligt tussen een fanfare / big band tred en powerwalken. Flink de pas erin dus, met wel met een dreun om precies te zijn.

baby in slaapShutterstock – Lena May

Stap 3: de billentik

De billentik wordt door meerdere collega moeders toegepast, alleen is het ritme weer een belangrijk punt. In dit geval is dat 4 tikken per seconde. Je begrijpt meteen, dit kleine moppie is geen slome duikelaar en wil actie in de taxi. Lang leve de spiegel in de hal, waarin ik kan gluren, iedere keer als ik voorbij sjees, of haar ogen al dicht zijn.

Stap 4: lurkie lurkie met een flesje

Drinkend in slaap vallen is natuurlijk de bom, dus als ik het idee heb dat het niet gaat lukken, dan zet ik een flesje in. Gekolfd of niet, lurkend in slaap vallen gaat het meest gemakkelijk. Soms is 10 ml genoeg om madame in dromenland te krijgen. Langzaam de speen uit het mondje trekken om te kijken of ze knock out is, voor de zekerheid nog even doorstappen en billentikken en you’re good to go!

Noodsituaties

Als mevrouwtje binnen twee uur begint te bewegen en draaien, dan is er nog een kans om haar verder te laten slapen. Laat alles vallen waar je mee bezig bent en ren voordat ze een kreet geslaakt heeft naar de gang. Hierhaal hier stap 2 tot en met 4 en duimen maar!

Jawel, hier hebben de kindjes zeker een gebruiksaanwijzing. Heb ik trouwens al verteld dat Otis een stuk beter slaapt sinds zijn zusje er is? Nog maar één of twee keer paar nacht kort wakker, dat is voor mij al een kadootje. In combinatie met een baby die soms iedere twee uur wakker wordt is het nog steeds pittig natuurlijk. Ik ben al blij dat ik een manier heb om haar overdag te laten slapen! Als je mij zoekt, dan loop ik in de gang te ijsberen!

Meer slaap praat vind je op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – Romrodphoto