fbpx
Menu
Fietsen - Auto's - Hobbelen / Kind zijn

Kinderfiets kopen: mijn 7 gouden tips

Je kindje maakt met zijn loopfiets de hele buurt onveilig en zwiert al lekker met opgetrokken beentjes in het rond. Dan is misschien de tijd aangebroken voor een ‘echte’ fiets. Weer een stap vooruit! Ik ging voor Otis op zoek naar een mooie en stoere fiets en heb wat tips voor je op een rij gezet, die handig zijn bij een kinderfiets kopen.

Hoera, Otis is bijna jarig!

Otis wordt bijna vijf jaar! Verklap het maar niet, maar hij krijgt een stoere grote jongensfiets voor zijn verjaardag. Een tof kado, waarmee hij eens flink kan gaan oefenen! Het is natuurlijk super leuk én belangrijk om je kindje te leren fietsen en ik hoop dat ik hem in het voorjaar op de fiets naar school kan brengen met zijn kleine zusje. Sadé voorop in het stoeltje en meneer stoer ernaast op zijn nieuwe fiets!

kinderfiets kopenShutterstock – Soloviova Liudmyla

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Ik heb natuurlijk even uitgezocht waar je precies op moet letten bij het uitzoeken van een kinderfiets. Het lijkt bijvoorbeeld aantrekkelijk op een fiets op de groei te kopen, maar als je kindje niet met zijn voetjes bij de grond kan komen terwijl hij op het zadel zit, dan zal het leren fietsen zonder zijwieltjes een stuk minder soepel gaan…

Een kinderfiets kopen: mijn 7 gouden tips

  • Neem je kind mee bij het uitzoeken en kopen van een kinderfiets. Zo kun je goed zien of de maat juist is.
  • Koop een kinderfiets nooit op de groei. Kinderen moeten goed bij de pendalen kunnen.
  • Let op het gewicht van de fiets. Een lichte fiets heeft een kind beter onder controle.
  • Versnellingen zijn alleen maar verwarrend voor kinderen dus nog niet nodig. Ook scheelt dat weer 6 x in een week de ketting opnieuw erop zetten ;-).
  • Verlichting met dynamo maakt het zwaarder fietsen voor kinderen. Lampjes op batterij werken net zo goed en het fietsen blijft hetzelfde en even licht.
  • Zorg dat het kindje met de voeten plat op de grond kan staan in de laagste stand van het zadel. Zo kunnen ze veiliger en met meer vertrouwen leren fietsen zonder zijwieltjes. Als ze het goed onder controle hebben, dan kan het zadel omhoog gezet worden op ongeveer 1,08 keer de binnenbeenlengte.
  • De stuurbreedte zou even breed moeten zijn als de schouderbreedte.
    Meer tips kun je vinden op de site van de Fietsersbond.

kinderfiets kopenShutterstock – LeManna

Welke maat kinderfiets moet ik hebben?

Wist je dat hier een heel handig schema voor beschikbaar is? Zoals je ziet hangt het af van een combinatie van factoren, met als belangrijkste de lengte van je kindje.

Inches                Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
>> 10 inch 85-100 1-3 jaar 85-100
>> 12 inch 95 cm 2-4 jaar 90-105
>> 14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-108
>> 16 inch 105 cm 4-6 jaar 103-118
>> 18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-123
>> 20 inch 115 cm 6-8 jaar 118-128
>> 22 inch 122 cm 7-9 jaar 124-134
>> 24 inch 130 cm 8-12 jaar 130-142
>> 26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-156
>> 28 inch 145+ cm +12 jaar Volwassen

Leren fietsen zonder zijwieltjes

Ik hoorde laatst een goede tip op het schoolplein. Een oma die haar kleinzoon kwam halen vertelde mij, dat je eigenlijk nooit zijwieltjes aan een fiets moet zetten. Als ze op een loopfiets vaart maken met hun voeten van de vloer, dan hebben ze hun evenwicht goed onder controle. Door met zijwieltjes verder te gaan, doe je eigenlijk een stap terug, want dat evenwicht zit al goed. Beter om dan het zadel van een fietsje wat lager te zetten, zodat het kind tijdens het oefenen met de ‘echte’ fiets goed met zijn voeten bij de grond kan. Lukt het op deze manier? Dan kan het zadel steeds een stukje omhoog. Eerst oefenen met zijwieltjes kan natuurlijk ook, maar ik vond deze redenering eigenlijk heel erg logisch! (met dank aan de moeder van Merel!)

Kinderfiets kopen

Voor Otis ben ik geslaagd voor een stoere cross-achtige jongensfiets bij de Nederlandse webshop fietsenopfietsen. Je kunt hier makkelijk zoeken op de juiste inch maat (zie het schema hierboven) én ze zijn leuk geprijsd! Ik kan niet wachten om zijn blije koppie te zien op zijn verjaardag… Mondje dicht hè?

Meer inspiratie voor kinderfietsen, speelauto’s of hobbeldieren? Je vindt het op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – LeManna