fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

Anticonceptie zonder hormonen: de opties

Nu ik dit schrijf is Sadé alweer 16 weken oud. Het is een heerlijk grietje, maar hoe heerlijk is het ook vind om weer een baby in huis te hebben, willen we het niet ‘riskeren’ om volgend jaar opeens met vijf man sterk rond tafel te zitten. Ik ging dus op onderzoek uit naar anticonceptie zonder hormonen!

Anticonceptie met hormonen: veel keuze

Vind je het niet erg om hormonen in je lijf te hebben? Dan zijn er diverse soorten en maten van de pil en kun je kiezen uit verschillende spiralen. Ook kun je denken aan een anticonceptie ring die je zelf kunt inbrengen, je kunt de prikpil laten zetten bij je huisarts of een staafje in je arm laten plaatsen wat dagelijks hormonen afgeeft. Allemaal leuk en aardig, maar na bijna 18 jaar de anticonceptiepil geslikt te hebben, wil ik heel erg graag van de hormonen af. Ook al zijn de hormonen minimaal, ik wil graag kijken naar opties die wat natuurlijker zijn.

anticonceptie zonder hormonen

Anticonceptie zonder hormonen: beperkte keuze

Als je kijkt naar anticonceptie zonder hormonen, dan is de keuze een stuk meer beperkt.

 • Condooms
  Hartstikke leuk en aardig, maar nee. Dat gerommel met zo’n rubber vind ik niet zo gezellig. Als volwassen vrouw (ja, echt als je in de 30 bent dan moet je eraan geloven dat je zo gezien wordt, hoe moeilijk dat ook is) met een gezin krijg ik graag naar andere mogelijkheden dan het condoom.
 • Ladycomp
  Hier heb ik serieus naar gekeken, maar vond de verhalen te wisselend om het erop te gokken. De ene zweert erbij, de ander vindt het onbetrouwbaar. De Ladycomp is een soort computertje die jouw temperatuur dagelijks meet. Op basis hiervan zijn er dagen die tricky zijn (eisprong, waarbij je temperatuur vaak hoger ligt) en veilige dagen. Vergeet hierbij niet dat je temperatuur om wat voor reden dan ook, weleens kan afwijken. Dit soort opties met apps en je temperatuur blijken in 7% van de gevallen niet te werken. Hoe lief ik mijn kinderen ook vind, ga ik een extra nachtbraker nu even niet riskeren! Zie hier een artikel wat meer laat zien over de risico’s.
 • Spiraal
  Deze optie is voor mij het meest logisch. Er zijn verschillende soorten spiralen beschikbaar, allemaal met een andere hormoonafgifte, maar er is er één bij zonder hormonen. Dat is de koperspiraal. Deze is echter niet voor iedereen geschikt, want als je normaal gezien al en heftige menstruatie hebt, dan zal deze waarschijnlijk nog iets heftiger worden. In mijn geval was mijn menstruatie goed te doen, dus verwacht ik hierbij geen bloedbad uit de laatste horrorfilm. De koperspiraal geeft 5 tot 10 jaar bescherming en je hoeft er dan niet meer naar om te kijken.
 • Sterilisatie
  Behoorlijk definitief, dus je moet zeker weten dat je geen kindjes meer zou willen. Voor mij is dat nu nog geen optie, wellicht in de toekomst. Hoewel ik nu nog volop aan het genieten ben van nummer 1 en nummer 2 en mij hier op wil focussen, sluit ik een nummer drie niet uit.

Flowchart anticonceptiekeuze

Deze flowchart vond ik op Goedgevoel en vind ik persoonlijk super overzichtelijk en duidelijk. Wellicht helpt het je in je keuze.

anticonceptie zonder hormonen

Volgende week krijg ik mijn spiraal. Ik ben benieuwd hoe het bevalt, want ik heb ook een vriendin die hem voelde zitten. Geen idee of hij dan niet goed is ingebracht of dat het een andere reden heeft. We gaan het meemaken! Hebben jullie goede ervaringen met het koperspiraal of andere vormen van anticonceptie zonder hormonen? Ik hoor het graag van je!

Wil je meer lezen over zwangerschap en bevallen? Je vindt het op de blog!