fbpx
Menu
Educatief / Houten speelgoed / Kind zijn

Duurzaam en leerzaam babyspeelgoed

Verantwoord speelgoed voor een baby is geen moeilijke opgave, ook al lijkt dat wellicht zo. Ik ging voor je op zoek en selecteerde 5 mooie stukken leerzaam babyspeelgoed. Goed voor de ontwikkeling, het milieu én leuk voor je kleintje!

babyspeelgoed van hape

 

Leuk en leerzaam babyspeelgoed

Een baby, wat geef je die nu eigenlijk om mee te spelen? In de eerste jaren maken ze zo’n ontzettend grote ontwikkeling door, dat hier vast ook passend speelgoed bij te vinden is, om ze uit te dagen en te stimuleren. Ik dook voor jullie in het doolhof van het duurzame babyspeelgoed en zette een aantal toffe voorbeelden voor jullie op een rij!

babyspeelgoed van hape

 

1. Sorteren

Door sorteren leren kinderen tellen en hoeveelheden te vergelijken. Spelenderwijs kun je hier dus al vroeg mee beginnen. Items als een vormenstoof of dezelfde vormen bij elkaar sorteren is dan natuurlijk leerzaam én leuk! Het is extra spannend als er nog iets speciaals is aan de blokken, zoals een rammeltje!!

 

2. Muziekbabyspeelgoed van hape

Verschillende onderzoeken tonen aan dat muziek een positief effect heeft op baby’s en kinderen. Ze leren klanken herkennen en bij het zelf maken van muziek leren ze over oorzaak en gevolg. Een stuk speelgoed met muziek erin is dus echt een aanrader! Denk aan een muziekdoosje, knuffel met trekkoord of natuurlijk een leuke tuimelaar met geluid.

 

3. Stapelen

babyspeelgoed van hape
Naast werken aan hun motoriek, leren baby’s met stapelspeelgoed ook de verschillende kleuren en vormen herkennen. Je kunt natuurlijk denken aan leuke houten basis speelblokken om te stapelen (deze zijn altijd goed), maar er zijn ook leuke speciale stapelaars verkrijgbaar.

 

4. Rammelen

babyspeelgoed van hape

Enkele items zijn geschikt om al vanaf de eerste maanden mee te spelen. Het moet dan goed vast gegrepen kunnen worden door de kleine babyhandjes en een activiteit is dan natuurlijk erg leuk. Een goed voorbeeld is een rammelaar, waardoor ze leren over oorzaak en gevolg. Als ik mijn handje schud met dit speeltje, dan komt er een geluidje uit. Ook erg leuk voor de oog-hand coördinatie! Nu Sadé bijna 15 weken is, zie ik al goed hoe ze bepaalde speeltjes vastpakt en in een mum van tijd naar haar mond manoeuvreert om erop te knagen. Ze groeit zo snel!

babyspeelgoed van hape

 

5. Kleuren en tellen

Rond de leeftijd van twee jaar gaan de kleintjes verschillende kleuren herkennen en kunnen ze deze leren te ordenen. Het bij elkaar zoeken van kleuren en verschillen zien in aantallen is dan super leuk! Uiteraard help jij ze met tellen en als je dit maar vaak genoeg herhaalt, dan blijft het vanzelf hangen. Net als ‘Alsjeblieft’, ‘Dankjewel’ en handen wassen als je thuis komt. 😉

 

Stimulerend voor baby’s en duurzaam

Ik vind het belangrijk om mooi en duurzaam speelgoed in huis te hebben. Zo kunnen er meerdere generaties mee spelen, zoals Otis nu ook met mijn oude speelgoed speelt bij mijn ouders thuis. Alle beetjes helpen, dus ook bewuster kopen en investeren in merken die aan het milieu denken. Als speelgoed daarnaast ook nog stimulerend en leerzaam is, dan heeft het bij mij een streepje voor! De bovenstaande stukken houten babyspeelgoed (én meer leuke items) zijn van het merk Hape kun je vinden via de link.

babyspeelgoed van hape

Hopelijk heb ik je wat mooie inspiratie kunnen geven. Wil je meer houten speelgoed zien of liever educatief speelgoed? Check dan de blog!