fbpx
Menu
Mama zijn / Temperament - Driftbuien

5 tips voor ouders met gevoelige kinderen

Al eerder schreef ik dat mijn kind behoorlijk temperamentvol is. Naast het feit dat ik daar mijn handen vol aan heb, is hij ook nog eens heel erg gevoelig. Hoogsensitief is het nieuwe mode-woord hiervoor en er zijn wat tactieken waardoor je hier als ouder gemakkelijker mee om kunt gaan.

Labels plakken, ik ben er geen fan van. Aan de andere kant kan ik er niet omheen.

Hoogsensitief kind

Heeft hij een natte plek in zijn kleding, dan wil meneer iets anders aan. Die kleine apenkop kwijlt zoveel, dat dit een neverending story is. Extreem blij maar ook extreem verdrietig kunnen zijn. Alle emoties lijken dubbelop. Hij is erg gevoelig voor de sfeer van zijn omgeving en reageert daar ook op. Als ik gestresst ben, dan gooit hij zijn kont tegen de krib. Als ik relaxt ben, dan hebben we de grootste lol samen. Ben ik met Otis samen op een drukke verjaardag als één van de eersten aanwezig, dan is er niets aan de hand. Kom ik binnen in een druk en vol huis met veel herrie, dan zit hij zomaar een uur huilend bij mij op schoot. De kleinste details vallen hem op. Van een haar op de grond (‘Mama, bah!’) tot een torretje in de tuin of een nieuwe lipstick. Hij merkt dat anderen verdrietig zijn en hij wil dat oplossen. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Tips voor gevoelige kinderen

Mijn Otis is prachtig zoals hij is, alleen is er wel een uitgebreide gebruiksaanwijzing aanwezig (waarvan bepaalde hoofdstukken voor mij helaas nog steeds abracadabra zijn). Hier enkele tips die kunnen dienen als houvast. Wie weet schiet je er wat mee op. Voor kinderen die niet hoogsensitief zijn, kunnen deze tips uiteraard ook geen kwaad.

  1. Vrijheid

    Deze kinderen raken aan de ene kant snel overprikkeld, maar zoeken aan de andere kant ook zelf impulsen op. Bij een concert staat meneer zelfs graag vooraan te dansen! Probeer ze hierin vrij te laten, zodat ze geen ervaringen mislopen.

  2. Grenzen stellen

    Het opzoeken van hun grenzen drijft jou soms tot waanzin. Hierin zoeken ze naar veiligheid bij jou. ‘Als ik een driftbui krijg, blijf jij dan kalm?’. Eerlijk gezegd: vaak wel, soms ook niet. Daar wordt aan gewerkt!

  3. Toegeven of niet?

    Vragen deze kindjes iets vanuit huilen en drammen? Dan is het beter om ze niet hun zin te geven. Als ze daarentegen super blij en vol enthousiasme iets vragen, dan mag je ze hierin best tegemoed komen.

  4. Keuzes

    Geef ze het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid, door ze kleine keuzes voor te leggen. Dat kan in de vorm van het kiezen tussen twee paar schoenen, of de keuze voor met de auto of de fiets naar de winkel te gaan. Zo voelen zij zich zelfverzekerd en geef jij ze jouw vertrouwen.

  5. Rust

    Deze kindjes hebben extra behoefte aan rust. Zo kunnen ze alle prikkels, die bij hen heftiger binnenkomen, beter verwerken. Naast slapen, kan dit ook in de vorm van de frisse buitenlucht. We gaan dus ook regelmatig naar het strand, het bos en de duinen!

Deel gerust je eigen tips hier op de blog of op Facebook. Alle beetjes helpen, nietwaar?

Ook in deze hoek: Eyeopener voor ouders met een pittige peuter.

Deze tips voor gevoelige kinderen komen uit een artikel van de website Nieuwetijdskind