fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

De zoektocht naar een kraamhulp (en hoe snel je daar bij moet zijn!)

Een kraamhulp regelen, ik had geen idee… Dit is de eerste zwangerschap in Nederland en ik kwam er blijkbaar vrij laat achter dat je dit het liefste al vóór de 16 weken geregeld moet hebben. Uuhhmmm, dat had ik dus nog niet gedaan…

Kraamhulp: vóór 16 weken zwangerschap!

Een tip van flip (en die dus mis ging bij mij): regel op tijd je kraamhulp. Dat moet je ook maar net weten en ik had geen idee dat daar zoveel ‘haast’ bij was eerlijk gezegd. Je kunt je natuurlijk altijd aanmelden bij een kraambureau, zodat er op het moment dat het nodig is iemand bij je op de stoep staat. Er zijn echter ook mogelijkheden, waarbij je eerst iets meer over iemand te weten kunt komen en gericht iemand kunt ‘uitzoeken’.

zoektocht kraamhulp

Kraambureau versus ZZP’ers

Een kraambureau kun je natuurlijk altijd bellen, alleen kreeg ik er bij een aantal toen ik op de 22 weken zal al ‘Nee, sorry’ te horen. Ze zaten vol en wilden natuurlijk wel zorg garanderen. Snap ik, alleen dacht ik: ‘Wat moet ik nu?’. Je wilt het toch geregeld hebben en niet straks zonder kraamhulp zitten. Mijn verloskundige wees mij op ZZP’ers of een online kraambureau, waarbij je een match kon maken.

Persoonlijk: wie komt er ‘kramen’?

‘Kramen’ is een woord wat voor mij valt in de categorie ‘moederkoek’ en ‘ongeboren vrucht’. Klinkt een beetje ranzig, maar het schijnt erbij te horen in de Zwangerschaps-van-Dale. Zelf zag ik het niet echt zitten om een jong kipje van 23 over de vloer te hebben om mij te vertellen hoe of wat, wat natuurlijk totaal onredelijk is maar ik gooi dit op de hormonen. Daarom kozen wij voor de zoektocht naar een ZZP’er of iemand via kraamzorg1op1. Dat laatste is een website, waarbij ZZP’ers zijn aangesloten en je je kunt aanmelden. Zo kun je eerst een indruk krijgen van iemand, door middel van een eigen tekst en foto. vervolgens kon je berichtjes over en weer sturen met je vragen en zo een match krijgen. Dat leek ons wel wat!

zoektocht kraamhulp

ZZP’er als kraamverzorgster

Erg leuk om op deze manier kraamzorg te regelen, al was het geen ‘eitje’. De aantal weken verstrijken met gemak en ondertussen zit iedereen al vol. Onze favoriet was zelfs al volgeboekt tot en met januari toen wij haar vroegen, Na wat rekenwerk (wel met een zwangerschapshoofd) bleek het dus dat mensen die net de test hadden gedaan haar al ingeschakeld hadden. Ja jongens, sommige hebben alles écht goed geregeld, daar kan ik nog een puntje aan zuigen.

Uiteindelijk hebben we een super leuke én ervaren kraamverzorgster gevonden en over een paar weken ontmoeten we elkaar alvast. Ook wel erg leuk, om elkaar al iets te leren kennen. Hoe hebben jullie dat toen geregeld? Zouden jullie dezelfde inschakelen bij een volgende zwangerschap? Ben benieuwd!

Meet over zwangerschap en bevallen? Je leest het op de blog!

Visuals: Shutterstock