fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

3 tips: schoen zetten zonder gedoe (ja het is mogelijk)

Hij is weer in het land, de goede Sint en zijn Pieten. Hoewel ik dit stiekem als moeder een ontzettend leuke tijd vind, zonder het over de kinderen te hebben, is het voor de kleintjes ook ontzettend spannend. Daarom vroeg ik jullie input en kon ik dit lijstje opstellen met 3 tips voor het schoen zetten zonder gedoe!

Schoen zetten in stress

Een jaar later was ik even vergeten hoe het ook alweer was. Ook is mijn zoon weer een jaar ouder en is het ieder jaar een stukje spannender. Mijn dochter van één heeft geen idee wat er aan de hand is, maar Otis des te meer! Wanneer mag de schoen gezet worden? Op de meest uitgebreide manier zingen we 4 x alle liedjes die we kennen. Er is een tekening en wat te eten voor het paard. ‘Wel iets gezonds hoor mam, anders krijgt hij buikpijn.’ Het adres is aan Ozosnel doorgegeven, want wat als hij ons huis niet kan vinden? Dan heb ik het nog niet eens over het dreigen dat de Sint en Pieten het weten als een kindje niet luistert! De stress loopt hoog op bij de kleine aapjes!

schoen zetten zonder gedoeShutterstock – Robert Hoetink

De nacht dat de schoen gezet wordt

De nacht waarin de schoen klaar staat voor de Sint verdient ook een eigen stukje tekst. Waar meneer normaal soms weleens een nacht doorslaapt (dat mag wel een keer met 5 jaar oud), is dat tijdens deze nachten niet het geval. Het in slaap vallen is al lastiger, want ‘Is hij al geweest?’ en ‘Nog één keer plassen!’ terwijl hij stiekem naar de schoenen gluurt. Pfiew, hoe gaan we dit oplossen? Ik zag de bui al hangen natuurlijk, dus toen mijn voorbereidingen klaar waren, heb ik het geheel mooi even verplaatst! Stel, Otis komt namelijk midden in de nacht uit bed en hij ziet gevulde schoenen, dan is het een meesterwerk als je hem weer in slaap zou krijgen.

Sinterklaastijd is topsport!

Alle schoenen werden gevuld, verplaatst en bedekt met een groot kleed, zodat meneer ’s nachts compleet op het verkeerde been gezet werd. ‘Huh, waar zijn de schoenen?’, ‘Daar kijken we morgen wel naar liefje, kom slapen’. Twee keer kwam ik die nacht in actie omdat ik nerveuze voetjes door het huis hoorde trippelen en ik dus direct naast bed stond om ‘de ontdekking’ te voorkomen. Om 5 uur kwam hij in hemelsnaam maar bij mij in bed, want ik was er klaar mee. Sinterklaastijd, het is topsport mensen!

schoen zetten zonder gedoeShutterstock – Hans Slegers

Schoen zetten zonder gedoe: 3 tips

Gelukkig heb ik van deze nacht geleerd én hadden jullie goede tips! Deze zet ik graag voor jullie op een rij. Zo ben ik mensen, laten we deze tijd namelijk ook leuk houden voor de ouders ;-).

Tip 1: Duidelijkheid wanneer de schoen te zetten

Dit is natuurlijk een hele goede! Er was een jaar dat ik op een groot vel karton een stoomboot knutselde, compleet met Sint en Pieten, waar in de boot een kalender stond. Op de dagen met een schoentje, mocht de schoen gezet worden. Dagelijks streepten we die dag door, zodat meneer precies van tevoren wist wanneer hij zijn schoen mocht zetten en hoeveel nachtjes het nog was tot pakjesavond. Dat voorkomt een hoop ‘ Mag ik vandaag mijn schoentje zetten’ vragen. Ik hoorde dat je ook een schoenzetkalender kunt downloaden op de website van het Sinterklaas journaal. Super handig én duidelijk!

Tip 2: Het verrassingseffect

Je kunt de kids natuurlijk ook verrassen met een spontane gevulde schoenen actie op een moment dat ze het niet verwachten! Als je alles hebt voorbereid, dan kun je natuurlijk tijdens het toetje even ‘naar het toilet’ gaan, alles neerzetten en even hard op de voordeur bonken! Moet je die verschrikte koppies eens zien! Ook ideaal als je het wel beloofd hebt, maar als het stiekem al te laat is om het hele repertoire 5 x te zingen…

schoen zetten zonder gedoeShutterstock – Vannaweb

Tip 3: Overdag de schoen zetten

Dit vond ik ook een hele leuke! Waarom altijd in de avond schoentje zetten met de hele nacht nerveuze kids, waardoor eigenlijk niemand echt slaapt? Ideaal om dit voor het naar school gaan te doen. Wel even incalculeren met de tijd, maar op school zijn ze mooi afgeleid en zo kunnen ze hun gevulde schoenen uitpakken als ze uit school komen! Wellicht zelfs compleet met pepernoten spoor of de namen in pepernoten vanaf de voordeur! Kind blij, iedereen slaapt ’s nachts, wat wil je nog meer?

Conclusie schoen zetten zonder gedoe

Ik heb een heel plan klaarliggen. Ik ga alle bovenstaanden varianten doen. Zo blijft het leuk en die ene pittige nacht hebben we dan al gehad. Lekker overdag en als verrassing, zodat het ook voor ons hulp Sinten leuk blijft! Want hoewel ik het echt een hele leuke periode vind, is mijn nachtrust al zo schaars, dat ik deze ten allen tijden probeer te beschermen! Een uitgeruste moeder is namelijk voor iedereen een kadootje ;-).

Heb jij nog goede tips voor het schoen zetten zonder gedoe? Laat het mij weten!

Meer Sinterklaas blogs? Wat dacht je van Het grote Sinterklaas complot, waarbij wij als ouders eigenlijk in de maling genomen worden, of 9 duurzame Sint kado tips?

Header: Shutterstock – Brt