fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

Wanneer ga je mensen vertellen over de zwangerschap?

Als je dan die positieve test in handen hebt en je bent bijgekomen van de verrassing, dan ga je samen kletsen. Over hoe de toekomst eruit zal gaan zien, fantaseren over namen en het karakter en natuurlijk over wanneer jullie mensen gaan vertellen over de zwangerschap!

Het juiste moment

Dan is het moment daar. Je hebt misschien al een onderbuik gevoel en het een aantal dagen of een week uitgesteld. Je wilt jezelf niet gek maken natuurlijk. Jullie gaan een zwangerschapstest doen! Samen of misschien wel alleen. Dan is het afwachten wat de uitslag is…

vertellen zwangerschap

Oké, we gaan de zwangerschapstest doen

Ik vond het behoorlijk spannend! Mijn gevoel zei dat het raak was, want ik voelde veranderingen aan mijn lijf. Toch twijfel je en denk je ‘Misschien beeld ik het mezelf in en zou ik gewoon graag willen dat het raak was’. Een beetje een vorm van zelfbescherming. Toch gaat het op een bepaald moment gebeuren. De test ligt in huis en je had al wat dagen geleden ongesteld moeten worden. Mijn partner en ik keken elkaar aan, deden de test en lieten hem liggen in de badkamer. Die vijf minuten duren lang en gaan gepaard met kriebels in je buik. Toch het moment van de waarheid, waarop alles zou kunnen veranderen.

Ons test moment

De tijd was voorbij en ik liet mijn vriend voorop gaan de badkamer in. Hij keek mij met een verschrikt gezicht aan en sloeg direct de hand voor zijn mond. Bij hem weet je het nooit en kan het een grap zijn, dus ik zei ‘Wat?’. Ik kon de test nog niet zien liggen, maar hij zei dat hij overduidelijk twee dikke strepen zag. Wat een mooi moment van geluk, verrassing, emoties en blijdschap! Maar wat nu? Ik had geen idee wat er moest gebeuren of hoe dat hier in Nederland gaat.

vertellen zwangerschap

Vertellen over de zwangerschap

Nadat ik maar met de doktersassistente gebeld had om te vragen wat ik nu eigenlijk moest doen, ga je er natuurlijk samen over praten. We waren zo ontzettend blij en wilde het natuurlijk van de daken schreeuwen, maar tegelijkertijd realiseer je je dat het nog zo pril is en dat er nog van alles kan gebeuren. Niet alleen gezien mijn leeftijd (zie de blog over stoppen met de pil na je 35ste), maar de kans op een miskraam wordt nu eenmaal steeds groter als je ouder wordt. We besloten om het voorlopig ons geheimpje te houden. Dat is ook wel een hele leuke tijd natuurlijk. Spannend, omdat je hoopt dat alles goed gaat en zich goed ontwikkeld. Ook omdat jullie samen iets weten wat de rest nog niet weet en dat je het al 100 keer hebt willen zeggen, maar het niet gedaan hebt.

Wachten, maar niet helemaal gelukt

Wij wilden graag wachten tot de eerste echo. Dan wisten we of we onze ouders goed nieuws konden brengen. Dat is niet helemaal gelukt. Er kwam nu eenmaal een moment voorbij, waarvan we dachten ‘Nu gaan we het zeggen’. Toch zijn we blij dat we het mooie nieuws eerst zelf even hebben kunnen laten bezinken.

Wanneer gingen jullie familie en vrienden vertellen over de zwangerschap? Wie waren de eersten? Ik ben erg benieuwd!

Meer zwangerschapsnieuws en -updates? Je leest het op de blog!

vertellen zwangerschap