fbpx
Menu
Mama zijn / Zwanger - Bevallen

Stoppen met de pil na je 35ste

Ik vond het wel een ding, stoppen met de pil na je 35ste. Een bijzonder moment, want samen kies je er bewust voor dat een baby super welkom is binnen jullie gezin! Ook zijn daar natuurlijk de cijfertjes, want je bent natuurlijk geen 20 meer…

Stoppen met de pil na je 35ste

Wij zijn heel bewust gestopt. Ik kocht bewust mijn laatste doosje van de pil met daarin drie strips. Drie maanden later zou de laatste pil-strip dus op zijn en zouden we zien of we samen zwanger konden worden. Een baby was welkom binnen ons gezin en zou met open armen verwelkomd worden!

stoppen met de pil

De cijfertjes

De cijfertjes liegen er natuurlijk niet om. Je vruchtbaarheid gaat nu eenmaal achteruit, blijkbaar al vanaf de leeftijd van 30 jaar. Best shocking toch? Helemaal gezien het feit dat het vroeger heel normaal was om in je twintiger jaren zwanger te raken, maar tegenwoordig is dat toch wel verschoven naar een leeftijd in de dertig. In mijn omgeving althans. Even wat cijfers op een rij:

Leeftijd          Zwanger binnen 1 jaar           Maandelijkse kans op zwangerschap

20-29                                80%                                                        22% – 25%
30-34                                70%                                                         17% – 21%
35-39                                35%                                                          9% – 16%
40-45                            30% – 35%                                                   3% – 7%

Bron: Wij en Minime

Realistisch beeld

Ik vond het dus voor mezelf belangrijk om een realistisch beeld te hebben van hoe lang het zou duren om zwanger te raken (als het al zou lukken), om niet maandelijks teleurgesteld te zijn. Niet dat ik nu zo’n negatieve instelling heb, maar meer uit realisme en zelfbescherming.

stoppen met de pil

In één keer raak: het kan!

In december stopte ik met de pil, ruim twee maanden voor mijn 36ste verjaardag. Ik hield er rekening mee dat het wel een jaar zou kunnen duren, ook al voelde ik in januari al dingen, waarvan ik dacht: hey, zou het? Je wilt jezelf niet gek lopen maken en die kans was zo klein, dat ik de gedachtes naar de achtergrond duwde, maar mijn intuïtie bleek toch te kloppen… Het was de eerste keer gelijk raak!

Geluk en dankbaar

Het is dus zeker mogelijk om gemakkelijk zwanger te raken na je 35ste, al is het zeker handig om er rekening mee te houden dat het niet vanzelfsprekend is. Met verschillende verhalen om mij heen, realiseer ik mij echt dat we geluk gehad hebben en dat het veel langer had kunnen duren. Maar dit kindje kon niet langer wachten en is er klaar voor! En wij ook!

Meer over zwangerschap en bevallen? Je vindt het op de blog!