fbpx
Menu
Mama zijn / Verzorging

Jullie tips voor meer melk bij het kolven!

Misschien hebben jullie op Facebook gezien dat het kolven bij mij wel wat beter kan gaan. Hiervoor heb ik jullie om tips gevraagd…en die hadden jullie! Ik zet ze hier allemaal overzichtelijk op een rij! Kijk of er iets voor je tussen zit en test het lekker uit! Ik ga ook zeker met jullie tips aan de slag voor meer melk bij het kolven.

Mijn kolf avontuur

Vorige week vertelde ik jullie op de Facebook pagina over mijn kolf avontuur. Ik zou het liefste Sadé 100% borstvoeding geven, maar dat lukt niet. Vaak geven we haar bijvoorbeeld onderweg in de auto een flesje (anders begint ze te brullen) en we leggen haar in bed met een flesje (zo valt ze in slaap). Met een flesje wegleggen is niet ideaal, dat weet ik. Dit is wel een manier om haar in slaap te krijgen, dus ja, dan maak je soms keuzes…

meer melk bij het kolvenShutterstock – Victoria Stakh

Te weinig melk

Anyways, ik werk dus ook twee dagen buiten de deur en dan kolf ik van tevoren om melk voor haar te hebben staan. Alleen is de opbrengt niet fantastisch… Ik startte met de handkolf van Haakaa. Op zich een prima ding, maar ik stapte laatst over naar Medela swing, omdat ik wilde kijken of ik hier meer melk mee zou ‘ophalen’. Dat is wel deels zo, dus wat dat betreft ben ik al een stap vooruit. Maar ik wil meer… 😉 Dus ik vroeg jullie om tips en deze deel ik hier met jullie op de blog!

Tips voor meer melk bij het kolven

Ik heb ze nog niet allemaal getest uiteraard, maar ik ga zeker een aantal zaken proberen! Ik kon jullie tips opsplitsen in verschillende categoriën: voeding, technieken, medicatie of supplementen. Doe er je voordeel mee, probeer het uit en laat het mij weten als er iets lukt. Heb je nog extra tips: deze zijn welkom!

Voeding voor meer melk bij het kolven

 • Borstvoedings thee van Weleda > je koopt ‘m hier
 • Havermout of repen met havermout als je niet zo’n fan van pap bent (that would be me)
 • Veel water drinken

meer melk bij het kolvenShutterstock – evso

Technieken voor meer melk bij het kolven

 • Powerkolven / Clusterkolven. Het doel hiervan is om je lichaam signalen te geven om meer melk te produceren. Er zijn verschillende methoden, dus kijk welke bij jou het beste zou uitkomen in je dagritme:

  Techniek 1

  – Minimaal 10 kolf sessies per dag
  – Kolf steeds 5 tot 10 minuten
  – Niet vaker dan iedere 45 minuten kolven
  – Stop met kolven als het begint te irriteren

  Techniek 2
  – Kolf 10 tot 20 minuten
  – Neem 10 minuten pauze
  – Kolf 10 minuten
  – Neem 10 minuten pauze
  – Kolf weer 10 minuten

  Techniek 3
  – Binnen 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten gedurende een paar minuten
  – Wek het toeschietreflex op en stop met kolven als de melktoevoer afneemt
  – Herhaal dit iedere dag totdat de melkproductie toeneemt.

 • Kijken naar een foto of filmpje van je kleine (al dan niet huilend of lachend 😉 )
 • Warme compressen
 • Check of het borstschild van je kolf de juiste maat is. Vaak zijn er bij een kolf los andere maten te bestellen.
 • Kolf een uur na het geven van borstvoeding > meer melk.
 • Bij een kolf bh (ja, ze bestaan blijkbaar) heb je je handen vrij, waardoor je tijdens het kolven je borsten kunt masseren voor een betere opbrengst.
 • Kolven terwijl je baby aan de andere borst drinkt > meer toeschietreflex.
 • Met de handkolf nakolven als je klaar bent met de elektrische kolf

meer melk bij het kolvenShutterstock – evso

Medicatie en / of supplementen voor meer melk bij het kolven

Even voor de duidelijkheid; ik heb dus GEEN medische achtergrond. Zelf zou ik dus ook nooit ‘zomaar’ medicatie nemen, zonder onderzoek en/of overleg. Als je dus bepaalde supplementen wilt gaan proberen, overleg dan aub altijd eerst met de doktersassistente, apotheek of check het bij je verloskundige.

 • Domperidon of Motilium > eigenlijk een middel voor de maag en darmen maar wordt ook gebruikt om de melkproductie bij borstvoeding te vergroten.
 • Mama multivitamine

Professionele hulp bij borstvoeding

Een lactatiedeskundige kun je uiteraard ook inschakelen. Deze zijn gespecialiseerd in borstvoeding en naast het op gang brengen en helpen aanleggen van je baby, weten ze ook ontzettend veel tips en trucs om je melkproductie op te krikken.

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips! Ik ben er super blij mee en bedankt dat jullie de tips met mij wilde delen. Ik ga eens even een plannetje voor mezelf bouwen en kijken wat er gebeurt… Wordt vervolgd!

Meer lezen over de Haakaa borstkolf of de avonturen met mijn kids? Je leest het op de blog!

Header afbeelding: Shutterstock – AePatt Journey