fbpx
Menu
Mama zijn / Opvoeding

Stop het pesten!

Het is toch vreselijk als je kind gepest wordt of zelf anderen pest. Je hoort en leest het vaak dat ouders er niet vanaf weten of niet weten wat ze eraan moeten doen, uit angst om het erger te maken. Ik zag deze week een hele indrukwekkende en film, geïnspireerd op ontelbare waargebeurde verhalen die diepe indruk achter liet en waarvan ik denk dat deze misschien wel een verschil kan maken, bijvoorbeeld op scholen. Stop het pesten!

Digitale tijdperk

Pesten is er natuurlijk altijd al geweest, maar ik denk dat pesten in dit digitale tijdperk nog extremer is geworden. Vroeger werd iemand misschien op school of op de sportclub gepest en hadden ze daarbuiten ‘rust’. In de huidige tijd met Facebook en Whatsapp, kunnen pesters op een gemakkelijke manier hun slachtoffers non-stop blijven volgen, waardoor de druk nog groter wordt. Een druk die vele kinderen die langere tijd gepest worden, helaas niet aankunnen.

A Girl Like Her

Dit verhaal is gefilmd als documentaire en begint bij het slachtoffer Jessica, die een zelfmoord poging doet en in coma raakt. Vanuit daar begint het verhaal van een normaal meisje, wat van de ene op de andere dag gepest wordt door het populairste meisje van de school en de groep vriendinnen die daar omheen hangen. Jessica’s beste vriend van school haalt haar over om een verborgen camera te gaan dragen, om het pesten vast te leggen. Het pesten blijft niet binnen de muren van de school, maar gaat ook door op Whatsapp en Facebook. Dit zijn uiteraard geen kleine pesterijtjes, maar echte doodsverwensingen, waardoor Jessica het gevoel krijgt dat ze hier nooit meer uit kan komen.

De pestkop

Ook de andere kant van het verhaal wordt verteld. Avery, het populairste meisje van de school en de pestkop, komt uit een gezin waarin haar moeder perfectionisme nastreeft en overal controle over probeert uit te oefenen. Haar ouders hebben constant ruzie en haar broer verdoet zijn leven met gamen. Op het moment dat Jessica in het ziekenhuis in coma ligt en Avery steeds meer geconfronteerd wordt met de roddels dat zij hiervoor verantwoordelijk is, flipt ze. Uiteindelijk wordt ze geconfronteerd met het stiekem opgenomen beeldmateriaal en realiseert ze zich wat ze veroorzaakt heeft. Voor haar was het een schreeuw om aandacht en om serieus genomen te worden, ook al was dit op de verkeerde manier.

stop-het-pesten-a-girl-like-het-trailer

Stop het pesten

Het is een hele heftige film, maar het lijkt mij heel erg leerzaam om op scholen te laten zien (vanaf de juiste leeftijd). Je beleeft het verhaal van twee kanten, maar ziet ook de rol van de buitenstaanders, die het pesten duidelijk opmerken, maar bang zijn om in te grijpen. Ook de leraren komen aan het woord en zelfs zij weten eigenlijk niet wat ze ermee moeten doen. Het zou goed zijn om met bijvoorbeeld een klas het gesprek aan te gaan. Wat zijn hun reacties naar aanleiding van de film? Wat voor gevoel roept het op? Wat zouden zij doen als ze zo gepest zouden worden? Het creërt bewustzijn en geeft een kijkje aan de kant van het slachtoffer en de aanstichter. Een belangrijke stap om actief met het onderwerp bezig te zijn en een verandering te maken.

Pesten zal nooit helemaal verdwijnen, maar de kinderen bewust maken van bepaald gedrag is in ieder geval een stap in de goede richting.