fbpx
Menu
Mama zijn / Slapen - Nachtouders

Slaaptraining: we zijn gestart!

De vorige keer dat ik hierover schreef was een week geleden. Het voelt als een maand geleden! Misschien omdat ik zoveel wakker ben geweest? ūüėČ Een update over de slaaptraining!

Plan de campagne
Afgelopen donderdag had ik een Skype call met Susanne van The Sleep Agency ingepland staan. Waar we uitgingen van 1,5 uur, werd dit met gemak 2,15! Genoeg te bespreken dus! Na wat extra wetenschappelijke¬†informatie over slaap zijn we gestart met het opstellen van het plan voor Otis. Hierbij komt niet alleen de slaapmethode kijken die we gaan toepassen, maar ook eetpatronen, dagroutine, negatieve slaapassociaties √©n Otis persoonlijke slaapgedrag. Waar ik dacht dat ik alleen ’s nachts aan de bak moest, werd dit een compleet op elkaar afgestemd plan. Alles is aan elkaar gelinkt, dus de hele dagroutine is om. Ook de zaken die goed gingen (in mijn ogen uiteraard) moesten anders. Het was nogal veel input, dus ik moest het echt even laten bezinken.

Showtime
Ik kon aan de bak dus! Otis ging nog even √©√©n nachtje bij opa en oma slapen, zodat ik een nacht goed kon slapen ter voorbereiding. Uiteraard lig je dan wakker tot een uur of 3:00, omdat je dan niet kunt slapen. Die kleine heeft het niet van een vreemde… Na voldoende slaap overdag mocht ik beginnen met het spookie, dus zaterdag was de kick-off! Dat was mij het nachtje wel… Ik heb totaal zeven uur bij zijn bedje gezeten, omdat meneer niet ging slapen. Zelf daarentegen ben ik bijna een paar keer van mijn kruk af in slaap gedonderd. In stilte uiteraard, stel je voor dat hij net lekker ligt! Om 3:15 was Otis eindelijk in slaap en sloop ik zo stil als een schaduw de kamer uit.

slaaptraining-otis

Slaaptraining
Nu ik dit schrijf heb ik drie nachten erop zitten van de twee weken. Otis moet erg wennen en als ik ’s nachts binnen kom zegt hij ’titte?’. Yes, mama komt bij je zitten. We zijn twee jaar slecht slapen aan het doorbreken en dat gaat natuurlijk niet zomaar. Toch is het haalbaar om in twee weken het grootste probleem opgelost te hebben, wat ik nog steeds ontzettend knap vind in zo’n korte¬†tijd. Kun je nagaan hoe flexibel kinderen zijn!¬†Het draait bij de training om consistentie en geduld. Hoe consistenter ik ben in mijn gedrag, hoe sneller Otis weet wat hij kan verwachten.

Maatwerk
Helaas kan ik jullie natuurlijk niet vertellen wat ik precies doe. Ook al zou ik dat doen, dan is de kans groot dat het niet helpt. Slaaptraining is namelijk maatwerk. Uiteraard begin je met een algemene opzet, maar voordat je begint pas je deze al aan op het gedrag, de leeftijd en de routine van het kind. Daarnaast heb ik dagelijks contact met de slaapcoach, waarbij het plan steeds kan worden bijgestuurd, afhankelijk van de reactie van Otis. Ik vind het heel fijn werken! Als je mij vraagt of ik verbetering zie, dan zeg ik volmondig JA als ik het vergelijk met nacht √©√©n van de training. Dat¬†is ook niet zo moeilijk natuurlijk, die nacht heeft Otis 5 uur en ik 3 uur geslapen ;-). Het is nog te vroeg om echt resultaat te zien. We gaan er alles aan doen om dit een succes te maken! Ik wil namelijk ook kunnen zeggen: je raadt het nooit wie er doorslaapt ’s nachts…..(en dan is het antwoord Otis EN mama!)