fbpx
Menu
Erop uit / Ervaringen & Tips / Mama zijn / Mom life

Roadtrip naar Noord-Oost Frankrijk (zonder kids)

Laatst was Otis voor het eerst een week bij zijn vader. Nu kun je daar natuurlijk een hele week over gaan miepen, maar je kunt ook op roadtrip naar Noord-Oost Frankrijk gaan!

Roadtrip zonder kids

Laten we eerlijk zijn. Ik kan echt niet zonder mijn kind. Maar als hij dan een week in goede handen is bij zijn vader, maak daar dan gebruik van met een flinke dosis quality time! Mijn lief en ik besloten spontaan om er een paar dagen tussenuit te gaan en te gaan touren in het Noord-Oosten van Frankrijk. Dit is echt een aanrader als je gek bent op mooie landschappen, kleine dorpjes en een flinke dosis natuur!

Dag 1: Roadtrip naar Noord-Oost Frankrijk

7:30 Vertrek

We vertrokken van huis met een backpack met kleding, onze laptops en een tas met camera’s via de A2 met gierende banden Nederland uit. Het gevoel van vrijheid en niet weten waar je terecht komt vind ik persoonlijk heerlijk. Onderweg boekten we via AirBNB een super leuke overnachting in de richting van onze eerste bestemming.

16:00 Een plons in Lac de Madine – Parc naturel régional de Lorraine

We hebben natuurlijk niet acht-en-een-half-uur in de auto gereden. Onderweg begon er een lampje te branden wat we niet konden plaatsen en zijn de vaders ingeschakeld. Ook heb ik natuurlijk ergens in de bosjes geplast (bij gebrek aan schone toiletten) en zijn we vaak gestopt op te genieten van de oneindige velden met zonnebloemen. We stopten in een minuscuul plaatsje om ons eerste Franse stokbrood van de trip te kopen en keken onze ogen uit bij de gemaaide velden met grote balen graan erop. Je bent gelijk in een andere wereld en dat is echt genieten. Het was die dag 34 graden, dus we zochten dit meer op om even te plonsen. Onder het genot van een sangria (lekker Frans) luidden we de vakantie in!

19:00 Aankomst in Han-sur-Meuse | Onze eerste bestemming

We kamen aan bij Francoise en haar man, super gastvrij en een huis met uitzicht op een vallei. Ze hadden een eigen kasje met groente en fruit, waar ze zelf jams en ander lekkers van maakte. We gingen uit eten in een dorpje vlakbij Saint Mihiel, waar ik mij verbaasde over de rekening van €30,00, voor hoofdgerechten, wijntjes, koffie en toeten voor twee personen. Typisch natuurlijk voor die kleine Franse dorpjes. Na het eten reden we naar het hoogste punt van de omgeving om de prachtige zonsondergang te bekijken om vervolgens in de Franse bedjes te ploffen. Dag één was geslaagd!

Dag 2: Roadtrip naar Noord-Oost Frankrijk

9:00 Ontbijt en afscheid

We startten de dag met een heerlijk ontbijtje met Franse croissants en home made jams an onze gastvrouw. Na een leuk gesprek en wat laatste tips gingen we op pad naar het dorpje voor wat boodschappen voor onderweg.

12:30 Op zoek naar fotorollen

Fotorollen zal je misschien denken? Yep! Iedereen is aan het fotograferen met zijn mobiel of digitale camera, maar met een fotograaf als vriend is er ook een echte Hasselblad met ons mee op pad. Deze analoge camera is een authentiek pareltje van de bovenste plank en daar gaan speciale rolletjes in. Hiervoor moesten we naar Nancy, maar dat lag gelukkig op de route naar onze tweede bestemming! Nadat we eerst bij het postadres van de winkel stonden (verkeerd dus) en vervolgens misgrepen bij de fysieke winkel, vonden we de rollen in een klein winkeltje in het centrum van Nancy. We konden verder op pad!

15:30 Ride with a view

We reden een prachtige route door ontzettend hoge bergen en kleine weggetjes, waarbij we regelmatig stopten om van het uitzicht te genieten. Hoge bergen, vol met groen en kleine huisjes en dorpjes ertussen. Kronkelweggetjes langs diepe afgronden, waar je spontaan wiebeltenen van kreeg, vooral als je hoogtevrees hebt! Deze tocht is echt een aanrader voor het avontuur en het uitzicht.

18:00 Lac Blanc – een prachtig meer in de Franse Vogezen, Alsache

Rij je daar al helemaal hyper-de-piep, denkend dat het niet veel beter kan… Dan kom je opeens een fantastisch natuurlijk bergmeer tegen op 1050 meter hoogte, omringd door bossen en rotswanden! Oh yeah baby! Het was ook nog erg rustig, dus we zochten een plekje op bij de rotsen langs het meer en namen een duik. Uiteraard was deze plek ook een fotomoment waard!

20:00 Aankomst op onze tweede bestemming: Wihr au Val, Alsache

Na de chill-sessie bij het meer reden we verder door de bergen en hoe dichter we bij onze tweede bestemming kwamen werden we omringd door wijnvelden. Overal waar je keek zag je groene bergen en glooiende wijnvelden. Daar krijg je dorst van! Onze tweede bestemming was een studio, lekker privé, en perfect gelegen tussen kleine dorpjes en mooie natuur. Voor ons een goede combinatie om echt even tot rust te komen van de dagelijkse hectiek!

21:00 Dinner & party in Munster, Alsache

In een iets groter plaatsje verderop werden we feestelijk onthaald. Het ging helaas niet om ons ;-), maar er was wel een feest gaande, waarbij er muziek was en je overal op straat kleine lokale hapjes kon proeven. Alle omliggende plaatsen waren uitgelopen om dit feest mee te maken, dus we vielen met onze Hollandse neuzen in de Franse boter. Na wat eten, wijntjes, wandeling door het dorp en illegaal parkeren (wat de aardige politieman gelukkig door de vingers zag) gingen we door het pikkedonker naar ons huisje en hadden we een geslaagde tweede dag achter de rug!

Dag 3: Roadtrip naar Noord-Oost Frankrijk

10:00 Frans ontbijt

Na even rustig wakker worden, reden we naar het bakkertje uit het dorp voor wat heerlijke verse croissants. Na croissantjes klappen in een wijngaard, reden we via de Alsache, wijnroute naar het dorpje Riquewihr. Dit dorpje is gebruikt als inspiratie voor de film Belle en het Beest. Need I say more? Die stond dus zeker op de to-visit list!

11:00 Riquewihr

Wat een ontzettend mooi en schattig dorpje is dit! Een aanrader als je van pittoresk en sfeervol houdt. Kleine scheve straatjes, gekleurde huizen met van die houten planken (een beetje Zwitsers) en veel bloemen. Petite winkeltjes met ambachtelijke specialiteiten en omringt door een stadsmuur. Toeristisch was het en klein beetje, maar wij hadden een goede dag uitgekozen, een donderdag buiten de kindervakantie om. Volgens mij hebben ze daar geen flauw idee waar mensen op afkomen, want het sprookje van Belle en het Beest zegt ze niks. Of mijn Frans is dramatisch, dat kan natuurlijk ook ;-). We klommen omhoog door de wijngaarden om een mooi uitzicht te krijgen op het stadje. Dat is gelukt!

15:00 Fruit kopen langs de weg

Dat is toch leuk. Een bord langs de kant van de weg met ‘Fruits de Bernard’ en hopla, bij Bernard kochten we een kilo bramen en heerlijke abrikozen, wat we konden opeten richting onze volgende bestemming: Lac Noir.

16:00 Lac Noir, Vogezen Alsache

Je leest het goed, Lac Noir is het kleine broertje van Lac Blanc en omdat die gister zo fantastisch was wilden we deze ook even zien. We hadden het geluk om een enorme plensbui van 15 minuten mee te maken, net toen we daar net aankwamen. Daardoor kwamen er gigantische condens wolken van de warme bomen af en dit zag er fantastisch uit! Net of je zo in horrorfilm in gestapt was, waar ieder moment iets lugubers kon gebeuren. Magic!

18:00 Dinner in Keysersberg

We reden verder naar Keysersberg, het stadje wat dit jaar was uitgeroepen tot de mooiste plaats van Frankrijk. Ook een erg mooi dorpje, eerlijk is eerlijk, en in de stijl van Riquewihr. Keysersberg heeft een rivier door het dorp heenlopen en was iets ruimer opgezet ten opzichte van Riquewihr. Super sfeervol en cute, erg leuk ook om te zien, maar voor mij persoonlijk kon het niet tippen aan Riquewihr. Na het eten liepen we door Keysersberg, zagen we veel ooievaars, kenmerkend voor de streek en reden we rustig aan richting onze studio in Wihr-au-Val voor nog wat wijntjes op ons eigen terras.

Dag 4: Roadtrip naar Noord-Oost Frankrijk

10:00 Wijntjes proeven en inslaan

Vandaag was onze laatste dag en zouden we terugrijden. De dag erna zou ik Otis weer ophalen bij zijn vader, dus zo konden we op ons gemak terug richting huis. We konden natuurlijk niet weg uit Frankrijk zonder een doosje Franse wijn! Langs de kant van de weg stopten we bij een onafhankelijk wijnhuis die alleen maar eigen wijnen en likeuren maakte. We mochten heerlijk proeven en kozen een aantal flessen uit voor onszelf en om weg te geven. Ik kan je zeggen, ze zijn stuk voor stuk heerlijk!

12:00 Onderweg naar huis

We vertrokken uit Frankrijk, terwijl we nog wel weken door het land verder wilden touren. Maar niet zonder mijn zoon natuurlijk, dus gingen we lekker weer naar huis. We reden via Duitsland, want dit was de snelste route en kwamen op ons gemak rond 20:00 weer thuis.

Het waren maar vier dagen, maar doordat je zo ontspannen en vrij bent en veel onderneemt, voelt het alsof je een week bent weggeweest. Het gevoel dat je geen rekening hoeft te houden met je kind is voor deze kleine uitstapjes ook echt wel eens lekker. Gewoon alleen denken aan jezelf en waar jij zin in hebt. Het klinkt egoïstisch, maar dat is het zeker niet. Tijd voor jezelf, tot rust komen en quality time samen is super fijn. De volgende keer gaat Otis mee en dan kijken we hoe dat zal gaan!