fbpx
Menu
Mama zijn / Slapen - Nachtouders

Overdag is het verboden te slapen hier in huis!

Wat zou het soms toch heerlijk zijn om overdag eens een keer een momentje te gaan liggen. Gelukkig (zegt zij sarcastisch) lukt dat natuurlijk nooit, want er is altijd wel wat te doen. Ook kan ik dat niet maken tegenover Otis, want de regel ‘verboden te slapen overdag’, heeft alles met hem te maken…

Waarom slapen?

Mijn peuter Otis is mij er eentje. Een nachtbraker van de bovenste plank. Het zou mij niks verbazen als hij het concept ‘afterparty’ geïntroduceerd heeft en ik wil niet weten hoe het er aan toegaat als hij eenmaal puber is. Volgens mij mag je hem dan voor alles wakker maken, want hij wil niets missen! Slapen ’s nachts? Het boeit hem geen hol. Team no sleep heeft een erelid en dat is mijn eigen zoon!

Laat hem slapen!

Daarom zou je misschien denken: ‘Wees blij dat het kind eindelijk eens slaapt!’. Ik snap je punt en zo heb ik ook de eerste 2 jaar tot 2,5 jaar van zijn leventje gedacht. Elk kwartiertje is meegenomen, als je het over het grote geheel bekijkt. Nou, dat is helaas tot op zekere hoogte waar. Het zou natuurlijk heerlijk zijn als hij overdag twee uurtjes uitrust. Voor meneer zelf om uit te rusten en laten we eerlijk zijn: moeders kunnen twee uur overdag hun handen vrij ook goed gebruiken. Alleen heeft het bij mijn kind consequenties… Consequenties waar je later spijt van krijgt…

Team no sleep

Waar een groot deel van de Nederlandse baby’s en peuters overdag met gemak een paar uur liggen te tukken en braaf rond 19:00 richting hun bedjes gaan en met een kwartier in dromenland zijn, is dat hier niet het geval. Als mijn Otis overdag slaapt, al is het een kwartiertje in de auto, dan merk ik dat gelijk in de avond als hij naar zijn bedje gaat. Het in slaap vallen duurt dan geen half uurtje, maar je hebt dan gewoon tot 22:00 plezier van hem. Trouwens, om 6:00 staat meneer dan weer vrolijk naast zijn bedje: ‘Mama, ik ben wakker!’ Ook goedemorgen!

Verboden te slapen

Thuis hield ik hem al vanaf ruim twee jaar overdag wakker, terwijl hij op de opvang, waar hij drie dagen per week naar toe gaat, wel nog ging slapen overdag. Uiteraard wisten ze daar thuis pas ontzettend laat in slaap valt, omdat hij overdag daar blijkbaar teveel uitrust. Toch hadden ze het idee dat hij die slaap juist nodig had overdag. Een paar weken geleden hebben we een extreme beslissing genomen om te kijken wat het uithaalt: wakker houden op de opvang! Het is voor hem nu ook daar overdag verboden te slapen…

Het resultaat

Het is bijna de goden verzoeken als ik dit zeg… Na drie en een half jaar lang gebroken nachten, iedere nacht standaard een paar keer uit bed, periodes ’s nachts urenlang wakker, nachtangsten en wallen tot onder mijn oksels, lijkt nu EIN-DE-LIJK het tij te keren. Meneertje ligt tegenwoordig tussen 19:30 en 19:45 in bed en bijna iedere avond lukt het hem om voor 20:00 in slaap te vallen. HA-LE-F*CKING-LUJAH! Excuse my French! Ik had mij er al bij neergelegd en de hoop al opgegeven, maar het lijkt toch echt een stuk beter te gaan!

Van nu af aan is hier in huis dus:

Regel nummer 1: Verboden te slapen overdag!