fbpx
Menu
Educatief / Kind zijn / Mama zijn / School

Voorbereiden op de basisschool met educatieve spellen!

In augustus was mijn Otis alweer drie en een half jaar oud. Dat betekent dat de basisschool steeds dichterbij komt. Ik geloof dat ik dat zelf spannender vind dan hij… Voorbereiden op de basisschool met educatieve spellen is wat wij thuis onder andere aan het doen zijn!

De basisschool

Dat zijn nogal wat veranderingen. Iedere dag naar school. Een eigen klas met eigen vriendjes en vriendinnetjes en een eigen juf. Beginnen met spelenderwijs leren volgens de regels. Thuis doen we dat natuurlijk ook al, maar laten we eerlijk zijn, ik ben gewoon zijn moeder en geen juf.

Thuis voorbereiden voor de basisschool

We oefenen thuis onder andere het alfabet op verschillende manieren (hierover schreef ik deze blog). Ook heb ik een stuk karton gemaakt met ‘Otis wordt een grote jongen’ erop. Met verschillende gekleurde stiften heb ik Otis getekend en alle dingen die bij grote jongens horen, waar we aan moeten werken. Yes, het onderwerp ‘speen’ staat er ook op. Een speen met een groot rood kruis erdoor, want grote jongens hebben geen speentje natuurlijk. Ook uiteraard ‘luisteren naar mama’ en ‘goed eten om te groeien’. Meneer staat een paar keer per dag voor het vel en vertelt dan aan mij wat erop staat.

Voorbereiden op de basisschool met educatieve spellen

Online kwam ik een hele leuke serie aan educatieve spellen tegen van Jumbo: Ik leer. Deze spellen zijn opgedeeld in leeftijdscategorieën, zodat je altijd goed zit. Vanaf twee jaar kun je al starten met het leren van tegenstellingen en het leren van vormen en kleuren. Vanaf drie jaar heb je de educatieve spellen die ik heb aangeschaft ter voorbereiding op de basisschool: leren van cijfers, leren van letters en leren op weg naar de basisschool.

Leren van cijfers

Bij het leren van cijfers heb je een puzzel, die per cijfer bestaat uit drie delen. Het bovenste stuk is een  aantal dieren, het middelste stuk is het cijfer en het onderste stuk is hetzelfde aantal in stippen. Zo leren ze deze drie bij elkaar te zoeken én leren ze de juiste volgorde. Naast de puzzel zijn er ook nog 6 spellen bedacht door de makers, in verschillende gradaties. Je kunt dus met het makkelijke spel beginnen en als ze deze onder de knie krijgen, steeds een stapje verder gaan in de ontwikkeling.

Ik leer cijfers – €8,20

Leren van letters

Ook dit spel start met een puzzel waarbij ze de letter bij het plaatje moeten zoeken. Iedere letter bestaat uit twee stukjes puzzel, maar door middel van gekleurde bolletjes kunnen ze de juiste volgorde van de letters gaan leren. Bij dit spel zijn er naast de puzzel ook zes spellen bedacht, waarbij je de kindjes langzaamaan bekend kunt maken met de letters van het alfabet.

Ik leer letters – €8,20

Leren op weg naar groep 1

In deze box zitten zelfs 20 spellen, waaronder ook het alfabet door middel van een trein met dieren, waarbij je bij iedere wagon de letter van het bijbehorende dier moet matchen. Ook zit er een tel puzzel in tot 5 en kun je hiermee verschillende spelletjes doen. Naast het alfabet en de cijfers, leer je hier ook de kleuren en vormen én zit er een boerderij spel in, waarbij je je erf moet vullen met verschillende dieren. De 20 spellen verschillen in moeilijkheidsgraad en zijn zelfcorrigerend.

Ik leer op weg naar groep 1 – €11,24

Leren maar!

Misschien ben ik gelijk een beetje extreem gestart met alle drie de varianten, maar ze zijn zo leuk ook qua prijs, dat ik het eigenlijk niet kon laten en erg nieuwsgierig was. Ik vind het echt ontzettend leuk en belangrijk om op deze manier met Otis bezig te zijn en hoop natuurlijk dat dit hem straks gaat helpen bij zijn start op de basisschool! Zit jouw kindje al op de basisschool? Niet getreurd, want voor iedere leeftijd zijn er nieuwe onderwerpen, zoals leren schrijven, woordjes leren, leren rekenen, lettergrepen leren of leren klokkijken. Hier kun je alle varianten bij elkaar vinden. Laat de basisschool maar komen!